FOLLOW US: facebook twitter

Σύντομα… απολυτήριο για τους ληστές-βασανιστές του Π. Αργυρίου από τον Πύργο

Ημερομηνία: 14-01-2022 | Συντάκτης:

Ο ηλικιωμένος είχε βρεθεί νεκρός από ασφυξία στον στάβλο του σπιτιού του στην Συντριάδα, δεμένος χειροπόδαρα με ένα σχοινί περασμένο στο λαιμό του και με μια πετσέτα στο στόμα


– Εκδικάστηκε στην Πάτρα η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό όπου “ έσπασαν” την ποινή των δις ισοβίων

Έσπασαν την ποινή των δις ισοβίων δεσμών και σύντομα θα βρεθούν ξανά ελεύθεροι, οι δράστες της δολοφονίας του 77χρονου Παναγιώτη Αργυρίου από τον Πύργο. Η δίκη τους έγινε την Τρίτη σε δεύτερο βαθμό στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών, για το φρικτό έγκλημα που διέπραξαν τον Οκτώβριο του 2013, στη Συντριάδα Πύργου.
Ο ηλικιωμένος είχε βρεθεί νεκρός από ασφυξία στον στάβλο του σπιτιού του, δεμένος χειροπόδαρα με ένα σχοινί περασμένο στον λαιμό του και με μια πετσέτα στο στόμα.

Πρωτόδικα, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι για ληστεία, διαπραχθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά συναυτουργία και για τις δύο κατηγορίες. Για κάθε μία από τις πράξεις τους, αμφότεροι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε δις ισόβια κάθειρξη.

Χθες, το δικαστήριο, τους έκρινε ενόχους για τα ίδια εγκλήματα, αλλά, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Έτσι, η ποινή τους έπεσε σε 15 χρόνια κάθειρξη για το κάθε έγκλημα ξεχωριστά και κατά συγχώνευση σε 22 χρόνια κάθειρξη. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, εκτιτέα είναι τα 20 χρόνια και επειδή έχουν εκτίσει ήδη τα 2/5 της ποινής, θα βγουν σύντομα από τη φυλακή. Ο δε ένας, μάλιστα, έβγαινε τακτικά έξω από τον Κορυδαλλό καθώς, παρακολουθούσε μαθήματα στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Αττικής με βραχιολάκι.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, όπως αποκαλύφθηκαν στο ακροατήριο, είναι ανατριχιαστικές, για την σκληρότητα με την οποία διαπράχθηκε το έγκλημα. Οι δύο καταδικασθέντες μαζί με έναν ακόμα συνεργό τους, που διαφεύγει ακόμα και σήμερα της σύλληψης, έχοντας ακούσει ότι ο γιος του θύματος έκρυβε χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ, ξεκίνησαν από την Αμαλιάδα και πήγαν στο σπίτι, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Πύργου.

ΤΟΝ ΕΔΕΣΑΝ ΚΑΙ ΦΙΜΩΣΑΝ

Γύρω στις 6 το πρωί, ο ηλικιωμένος πήγε στον στάβλο για να δει τα ζώα. Εκεί τον περίμεναν οι ληστές. Αφού τον έριξαν κάτω, τον έδεσαν χειροπόδαρα με σχοινί και τον φίμωσαν με μια πετσέτα. Τον βασάνισαν για αρκετή ώρα, χτυπώντας τον στο κεφάλι, για να τους πει που είχε κρυμμένα τα χρήματα.

Ο ένας εξ αυτών μπήκε στο σπίτι, και αφού έψαξε όλες τις πιθανές κρυψώνες, το μόνο χρηματικό ποσό που βρήκε ήταν 150 ευρώ. Οι ληστές, εξαγριωμένοι από τα λίγα χρήματα που βρήκαν, συνέχισαν να χτυπούν ακόμα πιο δυνατά τον γέροντα, ενώ τον άφησαν να πεθάνει από ασφυξία, δεμένος χειροπόδαρα και με μια πετσέτα στο στόμα.

ΑΦΗΣΑΝ DNA

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έφτασε στο σπίτι ο ένας από τους γιους του. Τον αναζήτησε και τον βρήκε στο στάβλο χωρίς ίχνη ζωής. Η Αστυνομία δεν άργησε να φτάσει στα ίχνη των δραστών, καθώς στον τόπο του εγκλήματος είχαν βρεθεί ένα γάντι και μια πλαστική δέστρα με βιολογικό υλικό (DNA) των δύο δραστών, ενώ και τα κινητά τους τηλέφωνα εντοπίστηκαν την ημέρα και την ώρα του εγκλήματος στην ίδια περιοχή.

ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Ο εισαγγελέας πρότεινε χθες την ενοχή τους, όπως πρωτοδίκως με τις ίδιες κατηγορίες, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αμέλειας. Η απόφραξη των αναπνευστικών οδών αποδεικνύει καθαρά ανθρωποκτόνο δόλο, είπε.

Αποφάσισαν να τον σκοτώσουν γιατί θα τους αναγνώριζε. Τον έδεσαν με θηλιά στον λαιμό και του έβαλαν μια πετσέτα στο στόμα, με αποτέλεσμα να επέλθει ο αργός και βασανιστικός θάνατος του 77χρονου, είπε η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κωνσταντίνα Χόρτη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, δικηγόρος Καλαμάτας Γεώργιος Ράλλης, ζήτησε μετατροπή της κατηγορίας για τους εντολείς του, σε απλή συνέργεια στη ληστεία. Ισχυρίστηκε πως τη στιγμή του εγκλήματος είχαν ρόλο τσιλιαδόρου και οδηγού αντίστοιχα και ότι δεν συμμετείχαν στις πράξεις που οδήγησαν στον θάνατο του 77χρονου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Ράλλης δήλωσε ότι η απόφαση ήταν δίκαιη. Το έγκλημα που διέπραξαν ήταν πραγματικά βάναυσο και σκληρό, αλλά τους αναγνωρίστηκε η καλή συμπεριφορά που επέδειξαν στην φυλακή.

(Πηγή: Pelop.gr)

Σχετικά με τη μείωση της ποινής για τους δολοφόνους του Παναγιώτη Αργυρίου στον Πύργο, αποκλειστική δήλωση της συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, δικηγόρου Αθηνών Κωνσταντίνας Χόρτη στην “Πρωινή”

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών κατά τη συνεδρίασή του της 12/1/2021 κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους κατηγορουμένους K. P και A. X για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και της ληστείας κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα που οι ανωτέρω διέπραξαν εις βάρος του Παναγιώτη Αργυρίου στον Πύργο Ηλείας στις 10/10/2013 και τους επέβαλε ποινή καθείρξεως 15 ετών για κάθε πράξη και συνολική ποινή καθείρξεως είκοσι δύο (22) ετών σε ένα έκαστο εξ αυτών.
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνοι ένοχοι όπως και πρωτοδίκως παρά το γεγονός ότι η υπεράσπισή τους ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας από φυσική αυτουργία σε συνέργεια στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα υποστηρίζοντας ότι είχαν τους ρόλους του οδηγού και του “τσιλιαδόρου” αντίστοιχα και σε κάθε περίπτωση ζήτησε να επιβληθεί μία μόνο ποινή για το αδίκημα της θανατηφόρας ληστείας υποστηρίζοντας ότι το βαρύτερο αποτέλεσμα (δηλαδή ο θάνατος του Παναγιώτη Αργυρίου) οφειλόταν σε αμέλεια των δραστών. Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο το οποίο τους καταδίκασε ομόφωνα ως συναυτουργούς και των δύο πράξεων και τους επέβαλε τις παραπάνω ποινές αναγνωρίζοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ.2ε του Νέου ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από 1/7/2019, δηλαδή της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς τους στην φυλακή, όπως αυτή προέκυπτε από τα έγγραφα που προσκομίσθηκαν. Σημειωτέον ότι η παραπάνω ελαφρυντική περίσταση δεν προβλεπόταν από τον Ποινικό Κώδικα όπως αυτός ίσχυε έως την 30/6/2019, δηλαδή τόσο κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης όσο και κατά το χρόνο εκδίκασης την υπόθεσης στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ οι ποινές καθείρξεως που τους επιβλήθηκαν είναι οι ανώτατες προβλεπόμενες στο νόμο για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάσθηκαν υπό την ισχύ του Νέου Ποινικού Κώδικα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος