FOLLOW US: facebook twitter

Συντηρούνται όλα τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Πύργου

Ημερομηνία: 07-04-2022 | Συντάκτης:
  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Ιστορικού Μουσείου της πόλης»

Την παλιά τους αίγλη ξαναβρίσκουν όλα τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Πύργου που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου. Η ομάδα των αποφοίτων του δημόσιου ΙΕΚ Πύργου του τμήματος «Τεχνικών συντήρησης» δουλεύει πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Θωμά Μαφρέδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο τους. Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επισκέφτηκε πρόσφατα την ομάδα και ενημερώθηκε για την πορεία της συντήρησης.

Πίνακες, όπλα της Ελληνικής Επανάστασης, κειμήλια από τις αρχές του 19ου αιώνα αλλά και αντικείμενα της μεταπολεμικής Ελλάδας γίνονται πάλι …καινούργια! Έργα, μεγάλης ιστορικής αξίας, αναδεικνύουν και πάλι την ομορφιά τους χάρη στην επιμέλεια της ομάδας συντηρητών. Ο κ. Αντωνακόπουλος βρέθηκε πρόσφατα στο Λαογραφικό Μουσείου, μαζί με την πρόεδρο του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης του έργου συντήρησης από τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Συντήρησης στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, συντηρητή έργων τέχνης και πρώην καθηγητή του τμήματος Τεχνικών Συντήρησης στο ΙΕΚ Πύργου,  Θωμά Μαφρέδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαφρέδας στον δήμαρχο Πύργου, ο ρυθμός των εργασιών είναι πολύ ικανοποιητικός. Η αρχική καταγραφή έφτασε τα έργα στα 490 και σε δύο μήνες σχεδόν έχουν συντηρηθεί 72 αντικείμενα.

Μετά το τέλος των εργασιών στο Λαογραφικό Μουσείο, θα ακολουθήσει συντήρηση έργων σε εξωτερικούς χώρους.

– «Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει έργα μεγάλης ιστορικής αξίας, σπάνια εκθέματα και μεγάλη γκάμα υλικών. Οι απόφοιτοι του δημόσιου ΙΕΚ κάνουν εξαιρετική δουλειά και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, όπως και τον καθηγητή τους, τον κ. Μαφρέδα που επιβλέπει το έργο τους», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου. «Όλα αυτά τα έργα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πύργου και η διατήρησή τους είναι σαφώς αναγκαία για να διατηρηθεί η αίγλη και η ταυτότητά τους. Είναι έργα μεγάλης ιστορικής αξίας, και αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η πόλη Ιστορικό Μουσείο, όπου θα φιλοξενηθούν κι όλα αυτά τα εκθέματα με ασφάλεια και σωστές συνθήκες φύλαξης και συντήρησης. Ήδη προχωράμε με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος