FOLLOW US: facebook twitter

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις με αναδρομική ισχύ από το 2016

Ημερομηνία: 11-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Αναδρομικά αναμένεται να καταβληθεί η αύξηση των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Σήμερα η χήρα / ο χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης ενώ με την ρύθμιση που προωθείται θα δικαιούται το 70%.

Δηλαδή αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 900 ευρώ η χήρα δικαιούνται με το νέο καθεστώς να πάρει 630 ευρώ αντί 450, δηλαδή αύξηση 40%. Η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί αναδρομικά από το 2016 και θα αφορά περίπου 40.000 συντάξεις χηρείας.

Η ρύθμιση αυτή αφορά σε όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν από τις 13 Μαΐου του 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή 36 μήνες αναδρομικά. Παράλληλα αναστέλλεται η ενεργοποίηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες θα αυξηθούν αναδρομικά κατά 40%.

Η διάταξη που θεραπεύει εκ των υστέρων το  καθεστώς που επέβαλε ο νόμος Καντρούγκαλου θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο με αιχμή τη διάταξη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα. Σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου οι χήρες που θα έπρεπε να υποστούν για πρώτη φορά την απώλεια της σύνταξης από τον Μάιο του 2019 (συμπληρώνονται τρία χρόνια) δεν θα την υποστούν. Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το σχέδιο αναστολής ισχύος του ορίου ηλικίας των 55 ετών με «ρήτρα» ανεργίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος