FOLLOW US: facebook twitter

Συνταξιούχοι κατά κυβέρνησης για τις συντάξεις: «Είναι σε ενταταλμένη υπηρεσία…»

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιρρίπτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για το  «ξεπούλημα» όπως υποστηρίζει που επιδιώκεται στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσω της επιλογής να τοποθετηθεί… project manager που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το ΕΝΔΙΣΥ μιλάει για «στημένο παιχνίδι» από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού θεωρεί ότι τοποθετώντας «έναν ιδιώτη ως επικεφαλής ενός τμήματος του e-ΕΦΚΑ», δεν θα αλλάξουν όλα ως «δια μαγείας».

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, με τη βοήθεια του τέως υπουργού Εργασίας, φαίνεται ότι ήταν σε «εντεταλμένη υπηρεσία». Εσκεμμένα ήθελαν να απαξιώσουν τον e-ΕΦΚΑ και να επιταχύνουν την απορρύθμισή του, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε απόγνωση, για να δώσουν το «μαγαζί» στο «σωτήρα ιδιώτη». Με αποτέλεσμα οι 180 χιλιάδες συντάξεις, οι οποίες υπήρχαν σε εκκρεμότητα, να φτάσουν σήμερα τις 421 χιλιάδες. Ο κ. Βρούτσης, φρόντισε να διώξει ικανά στελέχη, μεταθέτοντας πότε από εδώ και πότε από κει, και τις περισσότερες φορές αναγκάζοντάς τα σε παραίτηση (συνταξιοδότηση), έτσι απορρύθμισε το σύστημα ώστε να βαλτώσει εσκεμμένα!»

Το Δίκτυο προχωρά στην παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων.

  • Από τις 421.400 σημερινές εκκρεμότητες οι 176.000 είναι σε εκκρεμότητα κύριας σύνταξης.
  • Προσωρινή σύνταξη έχει πάρει μόνο το 1/3 των συνταξιούχων, ενώ τα 2/3 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
  • Επικουρικές: 123.000 σε εκκρεμότητα, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
  • ΕΦΑΠΑΞ: 60.000 σε εκκρεμότητα, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
  • Οφείλεται η παράλληλη ασφάλιση σε 62.400 συνταξιούχους που εδώ και 56 μήνες δεν έχει φτιαχτεί το λογισμικό, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή τους και να μην έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ θεωρεί ότι το ήδη υπάρχον μειωμένο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ είναι αξιολογότατο. «Η θέση μας όμως είναι ξεκάθαρη από την αρχή ότι πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και να στελεχωθεί το σύστημα αξιοκρατικά, με ικάνα στελέχη. Απαιτούμε υλικοτεχνικές υποδομές (υπολογιστές κλπ) και βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων.»

Μάλιστα, το δίκτυο παρουσίασε στοιχεία από το σύστημα  Άτλας (που δημοσίευσε ο ίδιος ο e-ΕΦΚΑ τον περασμένο Οκτώβριο), που δείχνουν ότι η έκδοση οριστικών αποφάσεων συντάξεων αυξήθηκε έως και 309%.

«Εδώ αποδεικνύεται περίτρανα, ότι με το υπάρχον σύστημα και αν υπήρχε πολιτική βούληση σε διάστημα 20 μηνών διακυβέρνησης, το σύνολο των εκκρεμοτήτων θα ήταν κάτω από 150.000». Το ΕΝΔΙΣΥ στην κριτική που ασκεί για τις κυβερνητικές επιλογές, αναφέρεται και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της επικουρικής ασφάλισης. Θωρεί ότι το κόστος της «αντιμεταρρύθμισης και της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, θα είναι πάνω από 50 δισ. ευρώ».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος