FOLLOW US: facebook twitter

«Σύννεφα» σε δύο έργα λόγω Πράσινου Ταμείου

Ημερομηνία: 10-11-2023 | Συντάκτης:

Τι συμβαίνει στη χρηματοδότηση της ανάπλασης της 28ης Οκτωβρίου και των εγκαταστάσεων στην Αγία Βαρβάρα

-Δεν κινδυνεύουν τα έργα, έχουμε ολοκληρώσει κάθε γραφειοκρατική διαδικασία για την πληρωμή των αναδόχων, τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε παρόμοια μοίρα μοιάζουν να βρίσκονται δύο σημαντικά έργα στον αστικό ιστό του Πύργου, η ανάπλαση της 28ης Οκτωβρίου και η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Αγίας Βαρβάρας, λόγω της καθυστέρησης στις πληρωμές από το Πράσινο Ταμείο.

Οι απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι για την 28η Οκτωβρίου προκύπτει διαπιστωμένη δυσαρέσκεια από το περιβάλλον του αναδόχου και σαφής πρόθεση να υποβάλει την αίτηση για προσωρινή διακοπή των εργασιών αν δεν γίνουν γρήγορα οι πληρωμές, εξ ου και η άτυπη παύση εργασιών στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, αφού ο δρόμος ήταν ανοιχτός για διέλευση οχημάτων και κανένας εργάτης παρών.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, με μακροσκελή ανάρτησή του ( δημοσιεύεται αυτούσια παρακάτω) τονίζει πως από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πληρωθεί ο εργολάβος.

«Το πρώτο τιμολόγιο ύψους 70 χιλ. ευρώ περίπου της αναδόχου εταιρείας εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η τεχνική υπηρεσία μεταβίβασε το τιμολόγιο μαζί με τον πρώτο λογαριασμό και τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα στην Οικονομική Υπηρεσία για την έκδοση του εντάλματος πληρωμής Χθες η οικονομική υπηρεσία εξέδωσε το ένταλμα και σήμερα το απέστειλε στο Πράσινο Ταμείο για την εκταμίευση των χρημάτων. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε τις πληροφορίες για τις προθέσεις του εργολάβου.

«Για τους γνωρίζοντες την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, είναι γνωστό ότι αίτημα για διακοπή εργασιών δύναται να υποβάλει ο εργολάβος αν δεν έχει πληρωθεί με την παρέλευση δύο μηνών από την ημέρα που έχει εκδώσει το τιμολόγιο. Και τότε βέβαια μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις της υπηρεσίας και να πάρει τρεις και τέσσερις μήνες για να γίνει προσωρινή διακοπή εργασιών. Πού όμως δυο μήνες και πού 6 ημέρες; Αν αποφασίσει από μόνος του να το πράξει, τότε έχει ο ίδιος τις συνέπειες του νόμου που είναι πολύ αυστηρές. Μέχρι σήμερα πάντως ο εργολάβος συνεχίζει κανονικά τις εργασίες, χωρίς να έχει εκφράσει ποτέ κάποια δυσαρέσκεια ή οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το έργο στην Αγία Βαρβάρα, οι εργασίες εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ουσιαστικά σταματήσει, καθώς και αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Κύκλοι του δήμου Πύργου σχολίασαν στην «Πρωινή» ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει κάθε διαδικασία που απαιτείται για να πληρωθεί ο ανάδοχος και πως η ευθύνη της γρήγορης πληρωμής ανήκει στην πολιτεία.


Γ. Αργυρόπουλος:

“Δεν υπάρχει κανένα θέμα για διακοπή των εργασιών

 στην ανάπλαση της οδού 28ης Οκτωβρίου”

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για διακοπή των εργασιών και «πάγωμα» του έργου της ανάπλασης της οδού 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο, τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσίευμα πως “γίνεται κάτι τέτοιο γιατί η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει πληρωθεί για εκτελεσμένες εργασίες”…

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο έργο, ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν λειτουργήσει τάχιστα στέλνοντας άμεσα τα απαραίτητα έγγραφα στο Πράσινο Ταμείο, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να πληρωθεί το πρώτο τιμολόγιο που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, στις 3 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Γ. Αργυρόπουλος:

«Ένα αναληθέστατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρωινή” έδωσε… τροφή στους γνωστούς, άσχετους περί του αντικειμένου, αλλά εμπαθείς, εμμονικούς, τοξικούς τύπους, να εξαπολύσουν μύδρους κατά της Δημοτικής Αρχής και να ειρωνευτούν το έργο που παραδίδουμε στην επόμενη διοίκηση του δήμου, υπό τον κ. Στάθη Καννή.

Αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μας τα απαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια προς το πρόσωπό μου, κάτω από τις κοινοποιήσεις του συγκεκριμένου αίολου δημοσιεύματος. Το μόνο που έχω να απαντήσω στους κυρίους (?) αυτούς είναι ότι τα γραφόμενα τους χαρακτηρίζουν τους ίδιους.

Επί της ουσίας τώρα:

1. Το έργο χρηματοδοτείται από το “Πράσινο Ταμείο” και με κάθε λογαριασμό-τιμολόγιο του εργολήπτη που αποστέλλεται, μέσω της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, στον Οργανισμό, πιστώνεται ακολούθως ο ειδικός λογαριασμός του Δήμου. Ανίδεοι, άσχετοι και κακεντρεχείς είναι όσοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα του έργου πήγαν σε …άλλους σκοπούς, γιατί απλά δεν υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου.

2. Το πρώτο τιμολόγιο ύψους 70.000 ευρώ περίπου, της αναδόχου εταιρείας, εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η Τεχνική υπηρεσία μας μεταβίβασε το τιμολόγιο μαζί με τον πρώτο λογαριασμό και τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα στην Οικονομική υπηρεσία για την έκδοση του εντάλματος πληρωμής.

Χθες (8/11) η Οικονομική υπηρεσία εξέδωσε το ένταλμα και σήμερα (9/11) το απέστειλε στο Πρασινο Ταμείο για την εκταμίευση των χρημάτων. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

3. Για τους γνωριζοντες την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, είναι γνωστό οτι αίτημα για διακοπή εργασιών δύναται να υποβάλλει ο εργολάβος αν δεν έχει πληρωθεί, με την παρέλευση δύο μηνών από την ημέρα που έχει εκδώσει το τιμολόγιο. Και τότε βέβαια μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις της υπηρεσίας και να πάρει τρεις και τέσσερις μήνες για να γίνει προσωρινή διακοπή εργασιών. Που όμως δυο μηνες και που 6 ημέρες;

Αν αποφασίσει από μόνος του να το πράξει, τότε έχει ο ίδιος τις συνέπειες του νόμου που είναι πολύ αυστηρές.

4. Κλείνοντας, μια καλοπροαίρετη συμβουλή, ως παλαιότερος, στον συνάδελφο Παναγιώτη Φωτεινόπουλο: Το “Α” που μαθαίνουμε στη δημοσιογραφια είναι ότι πριν γράψουμε ένα ρεπορτάζ διασταυρώνουμε την όποια πληροφορία. Και μια δεύτερη, επίσης καλοπροαίρετη: Πάντα αναζητούμε και τη γνώμη του καθ’ ύλην αρμόδιου. Γιατί όπως ήδη διαπίστωσες φίλε Πανο, έγινες άθελα σου η αιτία να γίνω στόχος εμετικών σχολίων κάποιων τυχάρπαστων τυπάκων που εκμεταλευονται το χάος του fb για να βγάλουν τα απωθημένα τους, μη έχοντας το κύρος και το θάρρος να εμφανιστούν οι ίδιοι στο δημόσιο βίο. Άλλο η έγκυρη δημοσιογραφια και άλλο η χυδαία σπίλωση προσωπικοτήτων και υπολήψεων στο fb!


Απάντηση στον Γιάννη Αργυρόπουλο

Το ρεπορτάζ δεν είναι αναληθές. Επίσης, δεν προκύπτει σε κανένα σημείο του κειμένου ότι επιρρίπτω ευθύνη στον δήμο Πύργου για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση. Το δημοσίευμα αφορά τις προθέσεις του αναδόχου και την εικόνα του έργου, όπως τη ζω και τη βλέπω καθημερινά. Όσον αφορά τα τοξικά σχόλια που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και στα social media εις βάρος σου, είμαι σταθερός πολέμιος της χυδαιότητας, του λαϊκισμού και της σπίλωσης υπολήψεων εδώ και πολλά χρόνια. Καταδικάζω και απεχθάνομαι αυτή τη ρητορική διαχρονικά, από όπου κι αν προέρχεται. Ευχαριστώ για τις δημοσιογραφικές συμβουλές –αν και μοιάζουν με αφ’ υψηλού υποδείξεις- και θέλω να πιστεύω ότι δεν ασπάζεσαι απόψεις του περιβάλλοντός σου για «κατευθυνόμενα» δημοσιεύματα.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος