FOLLOW US: facebook twitter

Συνεργασία για την ανάδειξη του δάσους της Μαραθιάς

Ημερομηνία: 11-04-2022 | Συντάκτης:

Σύμβαση με το ΥΠΕΝ και υποβολή πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον δήμο Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Την προστασία και την ανάδειξη του δάσους της Μαραθιάς μέσα από ήπιες παρεμβάσεις σχεδιάζει ο δήμος Ήλιδας, αξιοποιώντας πόρους προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το ευρωπαϊκό ταμείο Ανάπτυξης.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη που προβλέπει την υλοποίηση έργων δασικής αναψυχής, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος στο δάσος θινών Αμαλιάδας στη θέση Μαραθιά. Με βάση τη μελέτη, το έργο φτάνει το ένα εκατ. ευρώ και θα υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότησή του στον άξονα της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι δράσεις και τα έργα που προτείνονται στη μελέτη, προβλέπουν ήπιας μορφής επεμβάσεις , οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη και την προστασία των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς , καθώς και στην προαγωγή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη στοχεύει στην προσέλκυση διαφόρων τύπων επισκεπτών (φυσιολάτρες, περιπατητές , ποδηλάτες , μελετητές , ερευνητές) και θα συμβάλει στην προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος , στην αισθητική βελτίωση του δάσους, στην προσφορά ευκαιριών ήπιων μορφών υπαίθριας αναψυχής , στην προώθηση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στην κοινωνικοοικονομική βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το δάσος εφάπτεται του παραλιακού τουριστικού οικισμού της Κουρούτας που αποτελεί οικισμό της πόλης της Αμαλιάδας και με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συνεισφέρει στην περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Η μελέτη προβλέπει επίσης εργασίες αραιώσεων της δασικής βλάστησης , εκτεταμένων καθαρισμών – κλαδεύσεων και κατά θέσεις αποψίλωσης του υπορόφου, κατασκευής πυροσβεστικών φωλιών, δεξαμενών νερού πυρόσβεσης, κατασκευής περιμετρικής περίφραξης και φύλαξης του δάσους. Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος της μελέτης αναφέρονται τα έργα δασικής αναψυχής που περιλαμβάνουν την κατασκευή χώρων υπαίθριων γευμάτων (με κιόσκια , τραμπάλες, κλπ) , ενός μονοπατιού άθλησης , καθώς και διάσπαρτες ενημερωτικές πινακίδες.

Η χρήση των έργων και των εγκαταστάσεων, μετά την ολοκλήρωσή τους, ανατίθεται αρμοδίως στον Δήμο Ήλιδας, που δεσμεύεται για την 25ετή, από ίδιες πιστώσεις, συντήρησή τους, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας του δάσους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Η κυριότητα της έκτασης πάντως παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος