FOLLOW US: facebook twitter

Συνεργασία Αρχ. Ολυμπίας με το Παν/μιο Πατρών για τους πυρόπληκτους

Ημερομηνία: 08-11-2021 | Συντάκτης:

-Συμφωνητικό του δήμου με το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινων. Εργασίας
-Στόχος η σταθερή υλοποίηση δράσεων για την ψυχική υγεία του τοπικού πληθυσμού, τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ρόη Αντωνοπούλου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων στον πληθυσμό των πυρόπληκτων περιοχών θα εφαρμόσει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία των πυροπλήκτων.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ρόη Αντωνοπούλου, επιδίωξη του δήμου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασίας με τους σπουδαστές του τμήματος, οι οποίοι σε συνεργασία με τις κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου (Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι, Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας) θα οργανώσουν κοινωνικές δράσεις στην κοινότητα με σκοπό την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας, κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής φροντίδας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Επίσης, αντίστοιχες δράσεις μπορεί να διοργανώνονται και στον τομέα του Πολιτισμού για την ανάδειξη του τεράστιου πολιτισμικού κεφαλαίου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας επιθυμεί να είναι αρωγός στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Σε συνεργασία με την υπό σύσταση Κοιν.Σ. Επ. «Εργαστήριο Υγιούς Διαβίωσης» προτίθεται να οργανώσει κλιμάκιο φοιτητών, μελών Δ.Ε.Π. και επαγγελματιών υγείας που θα εξετάσει στο πλαίσιο της πρόληψης ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μοναχικά άτομα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Οι ιατρικές εξετάσεις θα γίνουν από εξειδικευμένους ιατρούς με ειδικότητα γηριάτρου, ορθοπαιδικού και άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν καταγράψει οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη επαγγελματιών υγείας, όπως κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και διαιτολόγων. Η δράση αυτή θα οργανωθεί από την υπό σύσταση Κοιν.Σ.Επ. «Ε.Υ.Δια», που σε αυτό το στάδιο έχει τη μορφή άτυπης ομάδας και αποτελεί συνεργαζόμενο φορέα του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕΠΕΚΕ) μόνο για τη συγκεκριμένη δράση.

Επίσης, ομάδα κοινωνικών επιστημόνων, ψυχολόγων και φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας θα διεξαγάγει έρευνα δράσης για τη μακροπρόθεσμη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων, με επίκεντρο τη διερεύνηση του μετατραυματικού στρες σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένα άτομα) και την ποιοτική έρευνα με χρήση ημιδομημένης συνέντευξης, προκειμένου να καταγραφούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα στο κρίσιμο πεδίο της ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Επιδίωξη η μακροπρόθεσμη στήριξη των πυροπλήκτων

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα κοινοποιηθούν στον Δήμο και την Πολιτεία, προκειμένου να χρησιμεύσουν στη χάραξη πολιτικών στο πεδίο κοινωνικής πολιτικής, ώστε οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών να υποστηριχτούν πολυδιάστατα για να παραμείνουν στην περιοχή. Επιδίωξη του πανεπιστημιακού τμήματος είναι να σχεδιάσει νέες δράσεις υποστήριξης των πληγέντων μέσα από την κινητοποίηση άυλων και υλικών πόρων και να εμψυχώσει τον τοπικό πληθυσμό μετά το σοκ της καταστροφής.

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, η δράση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το ΤΕΠΕΚΕ, ώστε η όποια τεχνογνωσία υπάρχει από το ΤΕΠΕΚΕ στις κοινωνικές παρεμβάσεις, να αξιοποιηθεί στο πεδίο προς όφελος των Δημοτών της Αρχαίας Ολυμπίας, ιδιαίτερα των πληγέντων και των ευάλωτα κοινωνικά ομάδων.

«Για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας τα προσδοκώμενα οφέλη της Συνεργασίας περιλαμβάνουν την προώθηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, την εξασφάλιση ανθρώπινων πόρων μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών, αλλά και στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων που θα βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα (έρευνα δράσης), την ανάπτυξη υπηρεσιών και δράσεων για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών εξαιτίας της μεγάλης φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 και την από κοινού υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση τόσο των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της φυσικής καταστροφής,. όσο και γενικότερα τη βελτίωση συνολικά της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας», υπογράμμισε. Η συνεργασία είναι δωρεάν και δεν δημιουργεί κανένα οικονομικό κόστος στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος