FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Άκη Παλούμπη: «Ήμασταν όλοι “Μπάρτσα”-Αν ο ΠΑΟΒ δεν επιστρέψει άμεσα στην Γ΄ Εθνική, θα είναι δύσκολο μετά»

Ημερομηνία: 03-05-2022 | Συντάκτης:

Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ Βάρδας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην «Πρωινή» για τα 9 επιτυχημένα χρόνια της ομάδας στην Γ΄ Εθνική και το μέλλον των «πρασίνων»

Συνέντευξη στον Κώστα Πλιάγκο


Εννιά χρόνια ενεργό μέλος της Διοίκησης του ΠΑΟ Βάρδας, τεχνικός διευθυντής στους «ταύρους» από το 2013, όσα και τα χρόνια που ο ΠΑΟΒ ήταν σερί στην Γ΄ Εθνική. Εννιά χρόνια αέναης δουλειάς ολημερίς για τον ΠΑΟΒ, με ταξίδια πολλά σε όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αττική, την Μυτιλήνη, την Χίο, την Ρόδο κ.α., εννιά χρόνια με πολλές χαρές και ελάχιστες λύπες, με μεγαλύτερη την φετινή που σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό των «πρασίνων» από την Γ΄ Εθνική.

Ακούραστος εργάτης του ΠΑΟΒ μαζί με άλλα τέσσερα-πέντε μέλη της ομάδας, ένας άνθρωπος που αγαπά παθολογικά την ομάδα, αφού, όπως μας είπε, το μεγαλύτερο άγχος στη ζωή του τον κυριεύει κατά την διάρκεια των αγώνων του ΠΑΟΒ! Ο λόγος για τον Άκη Παλούμπη, τον άνθρωπο που… κινεί τα νήματα στην ομάδα, τον παράγοντα των ειδικών αποστολών, όπως το «colpo grosso» με την μεταγραφή του Βαγγέλη Λαθύρη φέτος, που παρότι είχε μετακινηθεί στην ομάδα του Αγ. Νικολάου της Κρήτης στις αρχές Αυγούστου, ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΒ βρέθηκε στην Κρήτη στις αρχές Σεπτεμβρίου και τον έντυσε στα «πράσινα» εν μία νυκτί!

Ο Άκης Παλούμπης παραχώρησε συνέντευξη στην «Πρωινή» και μίλησε διεξοδικά, χωρίς να… μασήσει τα λόγια του, για την φετινή «σκληρή» σεζόν του ΠΑΟΒ, τα λάθη που έγιναν, για τα 9 σερί χρόνια στην Γ΄ Εθνική, για τις μεγαλύτερες χαρές και λύπες, αλλά και το πώς βλέπει το μέλλον των «ταύρων».

Άκη, ήταν μια σκληρή σεζόν για τον ΠΑΟΒ, εφόσον σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό της ομάδας ύστερα από 9 σερί χρόνια στην Γ΄ Εθνική. Ποια λάθη θεωρείς ότι έγιναν φέτος;

«Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη από την αρχή. Μπήκαμε σε ένα πλάνο ανανέωσης. Η ομάδα που ήταν τόσα χρόνια στην Γ΄ Εθνική με αξιοπρέπεια, έκλεισε τον κύκλο της και έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Αυτές τις κάναμε ριζικά το καλοκαίρι, με μέσο όρο ηλικίας των παικτών τα 21 έτη και με έναν νεαρό και φιλόδοξο προπονητή, τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, που έχει πολλές ποδοσφαιρικές γνώσεις. Το πρώτο μισό της σεζόν βγήκε, ήμασταν μέσα στους στόχους μας. Στο δεύτερο μισό, δεν άντεξε η ομάδα την πίεση. Στα δύσκολα παιχνίδια η πίεση που ασκήθηκε στους παίκτες ίσως ήταν ο λόγος που δεν τα καταφέραμε. Λάθη έγιναν και πάντα θα γίνονται. Αλλά τόσα χρόνια στην Γ΄ Εθνική, τα καλά ήταν σαφώς περισσότερα από τα λάθη».

Τι διαφορετικό θα κάνατε τώρα που ολοκληρώθηκε η σεζόν και είδατε την πορεία της ομάδας;

«Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό, πάλι με την ίδια ομάδα θα παρουσιαζόμουν. Απλώς ίσως έπαιρνα περισσότερες πρωτοβουλίες στην διαχείριση των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια. Εκεί εντοπίστηκε ένα από τα λάθη και αποσυντονίστηκε η ομάδα. Ένα σημαντικό λάθος ήταν η διαχείριση πριν το παιχνίδι στο Αίγιο απ’ όλους μας. Επαναπαυτήκαμε από την δεινή θέση του Παναιγιαλείου και δεν πήγαμε συγκεντρωμένοι στο ματς, με αποτέλεσμα να το χάσουμε και να μειωθούν κατακόρυφα οι ελπίδες μας για παραμονή».

Ο Άκης Παλούμπης με τον γιο του, Νίκο, κατά την απονομή του Κυπέλλου Ηλείας.

Ο κόσμος της Βάρδας πώς αντιμετώπισε τον υποβιβασμό;

«Ο κόσμος της Βάρδας ήταν και είναι πάντα δίπλα μας. Κατανόησε τα προβλήματα που υπήρχαν, την ήθελε την ανανέωση, αλλά ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι ίσως η ομάδα υποβιβαστεί. Άλλωστε, σε ένα πρωτάθλημα όπου από τις 13 ομάδες πέφτουν οι 6, είναι δύσκολο να μείνεις, δεν είναι εύκολο. Από κει και πέρα, ρίχνω ευθύνες στην ΕΠΟ, όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχει την Γ΄ Εθνική μόνο για εισπρακτικούς λόγους στις πλάτες των παραγόντων. Οι ομάδες ξεκινούν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τους από τα μέσα Ιουλίου χωρίς να γνωρίζουν σε ποιον όμιλο θα παίζουν, ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους, πόσες θα ανεβούν και πόσες θα πέσουν. Πάμε στα τυφλά, αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε κάποια λεφτά χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο εξαρχής κι αυτό δυσκολεύει την πορεία μιας ομάδας. Πολύ περισσότερο φέτος, που ο ΠΑΟΒ δεν είχε τον βασικό κορμό και ήταν πλήρως ανανεωμένος. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της ΕΠΟ και δεν μπορεί η Ομοσπονδία να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των ερασιτεχνών παραγόντων, που είναι οι αποκλειστικοί χρηματοδότες των ομάδων της Γ΄ Εθνικής».

Ο ΠΑΟΒ τα τελευταία 9 χρόνια είναι η πιο σταθερή ηλειακή ομάδα, εφόσον έπαιζε αδιαλείπτως στην Γ΄ Εθνική. Πώς κατάφερε μια ομάδα που εδρεύει σε μια κωμόπολη 4.000 κατοίκων να σταθεί τόσα χρόνια σερί στην Γ΄ Εθνική;

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι είμαστε μια παρέα στη Διοίκηση που είμαστε φίλοι. Είμαστε πέντε άτομα όλα κι όλα. Καταλάβαμε όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα, ήρθαμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας, σε αντιπαραθέσεις, αλλά όταν φεύγαμε από τα γραφεία του συλλόγου, ήμασταν πάλι φίλοι. Όλα ήταν για το καλό της ομάδας. Επίσης, οι παίκτες που είχαμε από την 2η χρονιά στην Γ΄ Εθνική, ήταν ποιοτικοί με εμπειρία και ταλέντο και καταφέραμε γρήγορα να γίνουμε όλοι «Μπάρτσα». Γίναμε μια οικογένεια αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, υπήρχε κατανόηση στα προβλήματα του καθενός και φτάσαμε στο σημείο οι παίκτες να παίζουν για την φανέλα του ΠΑΟΒ. Δεν είναι τυχαίο που παίκτες έμειναν στην ομάδα πολλά χρόνια, παρότι είχαν προτάσεις από άλλες ομάδες και με περισσότερα χρήματα. Καταφέραμε έτσι να κοντράρουμε στο γήπεδο ιστορικές ομάδες, όπως η Παναχαϊκή, ο Πανηλειακός, η Καλαμάτα, το Άργος, η Ζάκυνθος, ομάδες που έχουν παίξει στην Α΄ και Β΄ Εθνική. Είχαμε όμως και αυτογνωσία, διότι είχαμε την ευκαιρία να ανεβάσουμε την ομάδα και θα μπορούσαμε με 1-2 προσθήκες να διεκδικήσουμε την άνοδο. Αλλά επειδή ξέραμε ότι τα παραπάνω σαλόνια είναι δύσβατα και θα έρχονταν δύσκολα χρόνια, δεν επιδιώξαμε την άνοδο. Αν ερχόταν θα ερχόταν μόνη της. Το 2017 ανέβαιναν δύο ομάδες και ήρθαμε τρίτοι».

Άκης Παλούμπης και Βαγγέλης Λαθύρης μετά από γκολ του Αχαιού επιθετικού

Πάμε στη νέα σεζόν που ανοίγεται μπροστά σας. Επιστρέφετε στην Α1 Ηλείας, τι σχέδια κάνετε, θέλετε να επιστρέψετε άμεσα στις εθνικές κατηγορίες;

«Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ένας κύκλος έχει κλείσει. Για να προχωρήσει η ομάδα και να κάνουμε πρωταθλητισμό, πρέπει να ενεργοποιηθούν πιο πολλοί και να ανανεωθεί το Συμβούλιο. Το Δ.Σ. χρειάζεται νέα πρόσωπα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό με 5 άτομα όλα κι όλα. Είναι πολλά 10 χρόνια τώρα. Μια Κυριακή δεν έχουμε φάει σπίτι μας. Τα μεσημέρια δεν ξεκουραζόμαστε, αλλά πάμε στο γήπεδο στην προπόνηση της ομάδας. Σε όλες τις προετοιμασίες είμαστε εκεί, σε όλα τα φιλικά εκεί, στα επίσημα εκεί, στα εκτός έδρας εκεί, δίπλα στην ομάδα. Δίνεται φέτος η ευκαιρία να μπουν νέα άτομα καθώς οι υποχρεώσεις είναι πιο λίγες, για να βοηθήσουν και να συνεχιστεί αυτό που γίνεται στη Βάρδα όλα αυτά τα χρόνια. Για τη νέα σεζόν, όλα θα εξαρτηθούν από την διάθεση που θα δείξουν νέα πρόσωπα για την ομάδα καθώς και επαγγελματίες της περιοχής. Η Βάρδα είναι μια κωμόπολη και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στον ελεύθερο χρόνο τους. Θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την ομάδα, με τις Ακαδημίες, για να συνεχίσει ο σύλλογος να υφίσταται σε υψηλό επίπεδο».

Δεν θεωρείς πως έχει επέλθει κορεσμός στον κόσμο της Βάρδας;

«Δεν θεωρώ ότι έχει κορεστεί από την ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα χόμπι, ένα άθλημα, ένα θέαμα. Ίσα ίσα που πιστεύω πως του αρέσει να βλέπει ποδόσφαιρο σε ένα καλό επίπεδο, ποιοτικό. Κακά τα ψέματα το τοπικό ποδόσφαιρο υστερεί ποιοτικά από την Γ΄ Εθνική. Είναι κάτι παραπάνω από μια κατηγορία διαφορά, από άποψη ποιότητας».

Άρα, απ’ ότι καταλαβαίνω, η άποψή σου είναι πως ο ΠΑΟΒ πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Γ΄ Εθνική;

«Θα κάνω μια πρόβλεψη. Αν η ομάδα δεν επιστρέψει άμεσα στην Γ΄ Εθνική, θα είναι δύσκολο μετά να επιστρέψει. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το ενδιαφέρον, θα υπάρξει η άμεση σύγκριση με το τοπικό, ενώ στη συνέχεια θα προσαρμοστεί στα δεδομένα και θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος Γιάννης Λέντζας για να σε πάρει πάνω του και να σε τραβήξει. Και δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Καταφέραμε για παράδειγμα και κάναμε ένα μεγάλο event με την Πάολα, μέσω του οποίου διαφημίστηκε η ομάδα και η Βάρδα πανελλαδικά. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο…».

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που έχεις νιώσει στον ΠΑΟΒ και ποια η μεγαλύτερη λύπη στα 9 χρόνια στην Γ΄ Εθνική;

«Οι χειρότερες στιγμές ήταν φέτος, στα δύο παιχνίδια στη Ζάκυνθο και με το Διαβολίτσι που ουσιαστικά σήμαναν τον υποβιβασμό μας. Δεν σου κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Οι καλύτερες ήταν δύο-τρία διπλά που βγάλαμε σε μεγάλες πόλεις, όπως το 2014 στην Καλαμάτα (0-1) και το 4-3 στην Βάρδα από 1-3 που χάναμε το 2016, και η ισοπαλία 0-0 με την Παναχαϊκή στην Πάτρα το 2017, μπροστά σε 4.000 Πατρινούς. Σε ένα ματς όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε το τρίποντο στο 90΄ με μια κλασική φάση του Πολίτη. Φέτος ήρθε και το Κύπελλο Ηλείας, που το στοχεύαμε την τελευταία τριετία, καθώς ήταν ένα τρόπαιο που έλειπε από την συλλογή μας. Είναι πολλές οι χαρούμενες στιγμές και ελπίζω να έρθουν ανάλογες στιγμές σύντομα…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος