FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΕΕΣΠ: Πανδημία, αυξήσεις και ενεργειακό κόστος απειλούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ημερομηνία: 14-03-2022 | Συντάκτης:

Στο θεματικό πάρκο Ξυστρή η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου- Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΟΕΕΣΠ)

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Την πόλη του Πύργου επέλεξε μετά τον Μυστρά Λακωνίας, για την επόμενη διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης του εμπορικού κόσμου για τις προτάσεις και τις δράσεις της που έχουν σαν στόχο την επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο θεματικό πάρκο Ξυστρή, παρουσία αρκετών μελών των εμπορικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων του νομού, υπό την προεδρία του Γιώργου Βαγενά και παρόντος του Ηλείου αντιπροέδρου της ΟΕΕΣΠ Νίκου Σιαψάλη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ κ. Γιώργος Βαγενάς, ανέπτυξε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για να μπορέσει να επιβιώσει η μικρή εμπορική επιχείρηση και τα μέτρα ανακούφισης των μικρών καταστημάτων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Κεντρική κατεύθυνση των όσων είπε, ήταν η εύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία. τόνισε ότι το 2022 είναι μια χρονιά που απαιτείται αλληλοϋποστήριξη από όλους τους φορείς προκειμένου να κρατηθούν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και η κοινωνία να εξέλθει από αυτή τη σκληρή δοκιμασία. Επεσήμανε ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλοί παρόλο που αυτό το διάστημα υπήρχαν εκπτώσεις στα καταστήματά τους. Τα έξοδά τους αυξάνονται συνεχώς και σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο του ενεργειακού κόστους μετατρέπονται με μαθηματική ακρίβεια σε μη βιώσιμες και οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους, αν δεν στηριχθούν έμπρακτα.

Τέλος, επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την πολιτεία στις τράπεζες και στις επιζήμιες τακτικές τους δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτηθούν ούτε στο ελάχιστο οι δικές τους μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί των παρισταμένων, ενώ προτάθηκαν από το Προεδρείο της Ο.Ε.ΕΣ.Π. λύσεις και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Επίσης, συζητήθηκαν εκ νέου τα αιτήματα της Ομοσπονδίας όσον αφορά τη στήριξη του λιανικού εμπορίου και πώς αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στους αρμόδιους φορείς και υπουργεία, καθώς οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δοκιμάζονται σκληρά, για ακόμη μια φορά.


Τοποθέτηση Δ. Καλαματιανού

Παρών ήταν και ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός που τόνισε ότι ο συνδυασμός ακρίβειας και πανδημίας οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση, ότι η κινηση στην αγορα είναι χαμηλή και ο τζιρος πολύ πεσμένος, ενώ η τρομακτική αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα. Ανέφερε πως αν δεν υπάρξουν κρίσιμες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης τη στιγμή που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συρρικνώνεται, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων. Τέλος εξειδίκευσε τις προτάσεις του, όπως η παροχή ρευστότητας μέσω μη επιστρεπτέων προκαταβολών, η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην υγειονομική κρίση, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η κατάργηση του απαράδεκτου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος