FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίασε το Σ.Ο.Π.Π Π.Ε Ηλείας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννόπουλο – Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τον επικείμενο χειμώνα

Ημερομηνία: 26-10-2022 | Συντάκτης:

   Στον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας – που βρίσκονται σε εξέλιξη και επίκειται να υλοποιηθούν – για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού, για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, προχώρησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου.

   Κατά τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, τόσο ο κ. Γιαννόπουλος όσο και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, τόνισαν ότι η ταχύτατη επέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων – εναέριων και  επίγειων – ο πολύ καλός συντονισμός του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, η συνεργασία με τους Δήμους και τις Δασικές Υπηρεσίες, η συμβολή των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Δυνάμεων, αλλά και η βοήθεια των εθελοντών και κατοίκων των πληγεισών περιοχών, ήταν καθοριστικά, για την οριοθέτηση όλων των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, σε λιγότερο από 24 ώρες (σ.σ οι φλόγες είχαν σβήσει πριν τις 8 ώρες). Αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες και τα δεδομένα ήταν εξαιρετικά δύσκολα – όπως η πυρκαγιά των Κρεστένων, η οποία εκδηλώθηκε στον οικιστικό ιστό – οι ζημιές, περιορίστηκαν στο δασικό και φυτικό κεφάλαιο, με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να συμπληρώνει ότι οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας και συνολικά της Π.Δ.Ε για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκτεταμένων εργασιών και παρεμβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της Π.Ε Ηλείας. «Το σημαντικό είναι ότι, από πολύ νωρίς έχουμε ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού, άρσης φερτών υλικών και διευθετήσεις σε ποταμούς, χειμμάρους και υδατορέματα, καθώς επίσης εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης σε αποστραγγιστικές τάφρους, οι οποίες είχαν να καθαριστούν αρκετά χρόνια σε τέτοιο εύρος. Αυτή την περίοδο έχουμε “ανοιχτές εργολαβίες” σε όλη την Ηλεία, αφού προηγήθηκε ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοποίηση των έργων και παρεμβάσεων ανά δήμο. Σ’ αυτό θέλουμε τη συνεργασία και συμβολή και των Δημοτών Αρχών, γιατί όπως είναι κατανοητό, δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές και σημεία», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, με τον Προϊστάμενο Τμ. Δομών και Περιβάλλοντος Φώτη Χριστοδουλόπουλο να παρουσιάζει αναλυτικά τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, για την αντιπλημμυρική προστασία σε ποταμούς και χειμάρρους σε όλη την Π.Ε Ηλείας, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές και άλλα φυσικά φαινόμενα. Μεταξύ αυτών, έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στους ποταμούς Βέργα, Κλαδέο, Ενιπέα, Αλισσό, Ιάρδανο, Γκουρλέσα, Σελινούντα, Αλφειό καθώς και σε περιοχές του Τραγανού και στη Βάλμη, προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση ζημιών από τον “Ιανό” στους Δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο αποκατάστασης ζημιών από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021 στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

   Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις – εκτός των προαναφερθέντων – του Αναπλ. Διοικητή των Π.Υ Ηλείας Κώστα Χριπάτσιου, του Δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου, του Αντιδημάρχου Ζαχάρως Φώτη Καλογερόπουλου και του εκπροσώπου του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Κώστα Γκρίλλα, της Διευθύντριας Δασών Ν. Ηλείας Αγγελικής Τσάκωνα και του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, του αναπλ. Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Γιάννη Κανδρέβα, του εκπρόσωπου της 117 Π.Μ Βασίλη Αναδιώτη, του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Παρασκευά Κατσιλίδη και της Μαρίας Ανδριοπούλου από το Λιμεναρχείο Κατακόλου, της αναπλ. Υπεύθυνης  ΕΚΑΒ Ν. Ηλείας Αμαλίας Βασιλέλλη, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, και τέλος του Προϊσταμένου Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκου Γυφτάκη, με διαπιστώσεις, επισημάνσεις, και επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

   Συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής Π.Υ Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, ο Υποδιοικητής Π.Υ Λεχαινών Θεόδωρος Λάττας,  ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της ΠΕ Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος, η Διευθύντρια Υγείας και Πρόνοιας Π.Ε Ηλείας Πηνελόπη Σουδενιώτη,  ο Προϊστάμενος Τμ. Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Κωστόπουλος εκ μέρους της Ν.Μ Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και ο  Χρήστος Μάντεσης της Διασωστικής Ομάδας Ζαχάρως.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος