FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ

Ημερομηνία: 20-11-2021 | Συντάκτης:

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την επιλογή του Δήμου του για τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι αυτό εκφράζει τη στήριξη της ΚΕΔΕ προς την πληγείσα περιοχή. Ενημέρωσε τα μέλη για την κατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για διασφάλιση πόρων προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είπε ακόμη ότι οι πόροι που φτάνουν στους Δήμους από άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι ελάχιστοι, ενώ έχουν λιγοστέψει δραματικά και τα έσοδα από ίδιους πόρους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου του αλλά και κάθε μικρού Δήμου, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ευχήθηκε μέσα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις αυτού του είδους να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος κ. Καλογερόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι για τους Δήμους που έχουν έλλειψη προσωπικού και εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να απορροφήσουν τα κονδύλια που τους αναλογούν. Ανέφερε επίσης ότι οι Δήμοι πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προσκλήσεων των προγραμμάτων που μέχρι τώρα κάνουν μόνο οι Περιφερειάρχες μαζί με την Κυβέρνηση. Ακόμη στάθηκε στα προβλήματα της γραφειοκρατίας που καθυστερούν σημαντικά την υλοποίηση έργων, τονίζοντας ότι οι περίφημες «γέφυρες» από το ένα πρόγραμμα στο άλλο οφείλονται σ’ αυτό και ουσιαστικά στερούν από τους Δήμους δυνατότητες χρηματοδότησης για άλλα έργα. Υπογράμμισε ότι μια πρόταση που έκανε παλαιότερα έγινε δεκτή κατά το ήμισυ και δίνει τη δυνατότητα ο Δήμαρχος και ο τεχνικός ειδικός του συνεργάτης να συνυπογράψουν κάποια μελέτη αντί της υπηρεσίας που συνήθως κωλυσιεργεί. Ανάλογη δυνατότητα είπε ότι πρέπει να δοθεί και για την πιστοποίηση και πρόοδο των έργων.

Κυρίαρχα θέματα συζήτησης ήταν το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο μίλησε αναλυτικά το στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ανάπτυξης κ. Γιάννης Γούπιος. Όπως ανέφερε, το ΕΣΠΑ έχει προϋπολογισμό 26 δις ευρώ περίπου εκ των οποίων μόνο τα 8 δις προορίζονται για το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 31 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δις αφορούν ιδιωτικές επενδυτικές δράσεις. ΕΚ μέρους της Ε.Ε.Τ.Α.Α. επίσης, ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος μίλησε πάνω στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας κα Άλκηστις Σταθοπούλου, η οποία έδωσε διευκρινήσεις για το ΕΣΠΑ και τον τρόπο διαμόρφωσης των προσκλήσεων, καθώς και για τις Ο.Χ.Ε. Υπήρξαν επίσης μέσω διαδικτύου τοποθετήσεις μελών που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος