FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας: “Μέτριας δυσκολίας τα Αρχαία”

Ημερομηνία: 07-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας, φιλόλογος του ΓΕΛ Πελοπίου Γιάννης Χριστοδουλόπουλος σχολίασε αναλυτικά τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. “Για το διδαγμένο κείμενο, οι μαθητές εξετάστηκαν σε δύο αποσπάσματα τα οποία προέρχονταν από τα κεφάλαια Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1253a7-18 (17η διδακτική ενότητα) και Επίκτητος, Διατριβαί, Β 10.1-4 (20η διδακτική ενότητα).

Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που αφορούσαν στην κατανόηση των δοθέντων αποσπασμάτων βασίζονταν στην μετάφρασή τους, ενώ οι ερωτήσεις της εισαγωγής ήταν με τη μορφή αντιστοίχισης και αντλούνταν από το σχολικό εγχειρίδιο.

Όσον αφορά στις ερμηνευτικές ερωτήσεις, η διατύπωση τους ήταν σαφής και σε πολλά σημεία βασισμένες στα σχόλια και τις ενδεικτικές δραστηριότητες του Φακέλου Υλικού.

Στις λεξιλογικές ασκήσεις δεν παρατηρείται ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας.
Ιδιαίτερη, ωστόσο, προσοχή απαιτούσε το ερώτημα Β5 , που αφορά στο παράλληλο κείμενο (Νόμος και Αρετή) και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς . Οι μαθητές αξιοποιώντας την κριτική τους ικανότητα έπρεπε να συγκρίνουν την άποψη του Ευ. Παπανούτσου για την προαίρεση με την αντίστοιχη του Επίκτητου. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Το αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδη, Ἱστορίαι Α,121, 1-4) κρίνεται απαιτητικό ως προς τη μετάφραση και την ερώτηση κατανόησης. Τα ζητούμενα που σχετίζονταν με τη γραμματική και το συντακτικό κρίνονται μέσης δυσκολίας.

Τα φετινά θέματα είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από το αδίδακτο κείμενο. Κάποια ερωτήματα της γραμματικής και του συντακτικού απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή και καλό γνωστικό υπόβαθρο.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος