FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Ημερομηνία: 19-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ έχει αρχίσει. Βασικός στόχος παραμένει εντός του έτους το σύστημα να λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, αποτελώντας ένα ακόμα «όπλο» περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού αναμένεται να διασυνδεθούν συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Έως τις 30 Ιουνίου, στον νέο μηχανισμό θα μπουν οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τις 31 Ιουλίου όσες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 100.000 ευρώ. Βέβαια για κάποιες επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) η έναρξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 μήνες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επιπλέον 140.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, οι εν λόγω επιχειρήσεις είτε θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων, είτε θα πρέπει να τους αναβαθμίσουν. Για αναβάθμιση ή αντικατάσταση έχει προβλεφθεί κονδύλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 162 εκατ. ευρώ. Το voucher αναβάθμισης ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά μηχανισμό, ενώ για την αντικατάσταση στα 320 ευρώ.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Η απόδειξη του ποσού θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος