FOLLOW US: facebook twitter

Συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων

Ημερομηνία: 19-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

provata

Ενδεικτική τιμή 5 και 7,5 ευρώ για πεδινά και ορεινά

Πιθανή θεωρείται η πληρωμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας των συνδεδεμένων ενισχύσεων που προβλέπονται για τον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το ύψος της ενίσχυσης στα βοοειδή που καθορίσθηκε στα 171,8 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, να εκδοθεί τις επόμενες ώρες και η αντίστοιχη απόφαση για το επίπεδο ενίσχυσης στα αιγοπρόβατα.

Το τελευταίο διάστημα στο θέμα αυτό έχει πέσει πολύ «μαγείρεμα» των στοιχείων, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να φθάσουν σε ένα λογικοφανές επίπεδο ενίσχυσης το οποίο αναμένεται να είναι στα 5 ευρώ το ζώο για τα πεδινά κοπάδια και στα 7,5 ευρώ το ζώο για τα ορεινά.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι πιθανό το ενδεχόμενη η πληρωμή των αντίστοιχων ενισχύσεων να γίνει μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 Ιουλίου, διαφορετικά οι πληρωμές θα καθυστερήσουν λίγες μέρες.

Αρκετή δουλειά χρειάζεται ακόμα το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων με τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιμένουν ότι οι πληρωμές θα γίνουν την τελευταία εβδομάδα πριν τον 15Αύγουστο.

Στη «λογική» της ενδεικτικής τιμής

Ο επιλέξιμος ζωικός πληθυσμός για τον υπολογισμό της συνδεδεμένης υπολογίστηκε στα 5.450.000 αιγοπρόβατα, βάσει του οποίου ορίστηκε και η ενδεικτική τιμή των εν λόγω ενισχύσεων στα 7 ευρώ περίπου ανά ζώο στις ορεινές- μειονεκτικές περιοχές και στα 5 ευρώ για τις πεδινές.

Να σημειωθεί  τα δηλωθέντα από την πλευρά των παραγωγών στοιχεία φέρνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία, πριν  βέβαια την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, δηλώθηκαν 7,5 εκατ. ζώα στις ορεινές περιοχές, τα διπλάσια δηλαδή από όσα ορίζονταν ως ζώα αναφοράς, και μόλις 1,24 εκατ. ζώα στις πεδινές από τα 2,3 εκατ. ζώα αναφοράς. Αν μετά τις διασταυρώσεις παραμείνει αυτός ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων, αυτό σημαίνει ότι στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών θα αναλογεί συνδεδεμένη 59% μειωμένη από την ενδεικτική τιμή των 7 ευρώ το κεφάλι, αν κάνουμε μια απλή διαίρεση στον προϋπολογισμό του έτους με τον αριθμό των ζώων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου φαίνεται πως επέλεξαν να κινηθούν στη λογική της «ενδεικτικής τιμής», με τη συνδεδεμένη στις ορεινές περιοχές περί τα 7,5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο και για τις πεδινές στα 5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Συνολικά 500 εκ. ευρώ το πακέτο Κομισιόν για την Ε.Ε.

Μόλις 1,68 εκ. ευρώ για την στήριξη των ελλήνων γαλακτοπαραγωγών

Ένα νέο πακέτο έκτακτης στήριξης των γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στα πλαίσια του Συμβουλίου Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουλίου. Από αυτό το ποσό στην Ελλάδα κατανεμήθηκε με τη μορφή του εθνικού φακέλου το ποσό των 1.683.910 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από προηγούμενο πακέτο στήριξης (500 εκατ. ευρώ) τον περασμένο Σεπτέμβριο οι απολαβές της χώρα μας άγγιζαν τα 2,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτά τα 2,3 εκατ. ευρώ, είχαν δοθεί σε βοοτρόφους της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Λήμνου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα το ΟΣΔΕ του 2015 και εκτρέφουν τουλάχιστον 6 επιλέξιμα θηλυκά βοοειδή οποιασδήποτε παραγωγικής κατεύθυνσης στην εκμετάλλευσή τους σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη στις 17 Μαρτίου 2016.

Πιο αναλυτικά η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Ιουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την παροχή κινήτρων με σκοπό τη μείωση της παραγωγής γάλακτος (150.000.000 ευρώ)
  2. Ενίσχυση προσαρμογής υπό όρους που θα καθοριστούν και θα εφαρμοστούν σε επίπεδο κρατών μελών από ένα μενού που προτείνει η Επιτροπή (350.000.000 ευρώ που θα επιτραπεί στα κράτη μέλη να συμπληρώνεται από εθνικά κεφάλαια, δυνητικά διπλασιάζοντας το επίπεδο της υποστήριξης που παρέχεται στους γεωργούς)
  3. Μια σειρά τεχνικών μέτρων για την παροχή ευελιξίας (π.χ. σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη), την ανακούφιση των ταμειακών ροών (π.χ. μέσω της αύξησης του ποσού των προκαταβολών για την άμεση ενίσχυση και τις πληρωμές για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης) και την ενίσχυση των “διχτυών ασφαλείας” (π.χ. παράταση της παρέμβασης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη).

Πηγή: agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος