FOLLOW US: facebook twitter

Συναγερμός για τα φάρμακα εν μέσω ιώσεων!

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:

Τεράστιες ελλείψεις και στον νομό– «Λίγα, αργά και αναποτελεσματικά» χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηλείας

Σπ. Λιβαδάς:«Να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για ένα χρόνο για λόγους  προστασίας της δημόσιας υγείας»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ενώ η επιδημία γρίπης και άλλων ιώσεων «γιγαντώνεται» και ο φόβος για νέα έξαρση του κορονοϊού χτυπάει και πάλι την πόρτα μας, οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως και στην Ηλεία όπου επικρατεί η ίδια εικόνα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον πληθυσμό.

 Αντιπυρετικά χάπια, εισπνεόμενα, αναλγητικά και σιρόπια, φάρμακα δηλαδή «πρώτης ανάγκης» είναι δυσεύρετα και οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες σε φαρμακεία της Ηλείας που εφημέρευαν τις ημέρες αργίας των εορτών, όπου ο κόσμος περίμενε σε ουρές και συχνά έφευγε χωρίς κάποιο από τα φάρμακα που είχε ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας κατηγορείται από φορείς του κλάδου αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ότι επέδειξε αδράνεια και δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το «κύμα» των ιογενών λοιμώξεων, που θα χτυπούσε κυρίως τα παιδιά.

Καλείται να το πράξει έστω και με καθυστέρηση, διότι οι νέες εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των λοιμώξεων είναι άκρως δυσοίωνες. Για έξαρση των κρουσμάτων γρίπης που θα ξεπεράσουν τα 300.000 σε εβδομαδιαία βάση, προειδοποίησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανακάκης. Πρόκειται για εφιαλτική πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στο σύστημα περίθαλψης και παράλληλα θα επιδεινώσει το πρόβλημα με τα φάρμακα. Ηδη υπολογίζεται ότι περίπου 265 φάρμακα είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η μείωση παραγωγής σε Κίνα και Ινδία, σημειώνοντας ότι η ελληνική βιομηχανία να καλύψει τα κενά με τα γενόσημα. Παράλληλα αποφασίστηκε  η υιοθέτηση μιας δέσμης δέκα μέτρων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα.

Σπ. Λιβαδάς πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας: «Προβλέπω ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Σπύρος Λιβαδάς μιλώντας στην Πρωινή, αναφέρθηκε  στις ελλείψεις φαρμάκων και σχολίασε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει το πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιβαδάς, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα τεράστιο θέμα διαχρονικό που ωστόσο αυτήν την περίοδο με την έξαρση των ιώσεων έχει μεγιστοποιηθεί.

« Υπάρχουν πράγματι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων κυρίως αντιβιοτικών, αντιπυρετικών και εισπνεόμενων και κυρίως λόγω της γρίπης και των ιώσεων αυτήν την περίοδο η κατάσταση κοντεύει να γίνει δραματική και θα περάσουμε δύσκολα. Θεωρώ πως το πρόβλημα έχει ενταθεί καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες που οφείλουν να έχουν αποθέματα φαρμάκων για ένα τρίμηνο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Για να έχουμε τόσες ελλείψεις σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα. Βέβαια εκτιμούμε ότι θα αποκατασταθεί σταδιακά το πρόβλημα με τα αντιπυρετικά τουλάχιστον και τα αντιβιωτικά, όμως απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τη δεδομένη στιγμή στη ρίζα το προβλήματος και ο φαρμακευτικός κλάδος έχει καταθέσει συγκεριμένες προτάσεις.  Η βασική λύση, είναι  η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για ένα χρόνο για λόγους  προστασίας της δημόσιας υγείας κάτι που είχε εφαρμοστεί πριν δυο χρόνια για αρκετά φάρμακα και πρέπει να επαναληφθεί γιατί το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και η απαγόρευση να ισχύει για ένα χρόνο και όχι για λίγους μήνες όπως είναι σήμερα, προκειμένου δημιουργηθούν αποθέματα. Επισης κάνω έκκληση στους πολίτες, τώρα που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, να μην προμηθεύοντα φάρμακα που δεν έχουν άμεσα ανάγκη απλώς για να έχουν απόθεμα στο σπίτι, γιατί τα στερούν από άλλους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τέλος ο κ. Λιβαδάς, σχολιάζοντας την δέσμη μέτρων που έλαβε το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι « είναι πολύ λίγα και πολύ αργά και δεν πρόκειται να βοηθήσουν για να περιοριστεί η έλλειψη φαρμάκων, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα όπως αυτά που έχουμε προτείνει. Δυστυχώς προβλέπω ότι θα περάσουμε δύσκολα»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος