FOLLOW US: facebook twitter

Συμμετοχή του Aντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στη Γενική Συνέλευση του Von Karman Institute στις Βρυξέλλες

Ημερομηνία: 10-04-2023 | Συντάκτης:

Ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Von Karman Institute η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων του Ινστιτούτου, ερευνητικά & εκπαιδευτικά επιτεύγματα, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα που υλοποιούνται, το πενταετές σχέδιο για το 2023-2027, καθώς και η παρούσα χρηματοοικονομική του κατάσταση.

Το Ινστιτούτο έχει ως στόχο την έρευνα στους τομείς της αεροναυτικής, της αεροδιαστημικής, της περιβαλλοντικής επιστήμης, των μηχανών εσωτερικής καύσης και της προώθησης. Μεταξύ άλλων προκηρύσσει υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές και το κόστος για τους Έλληνες φοιτητές καλύπτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν σχετικού συμφώνου συνεργασίας με το ΥΠΕΘΑ.

«Στη διάρκεια της συμμετοχής μου ως εκπρόσωπος της ΠΔΕ αλλά και με την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου – κατόπιν μνημονίου συνεργασίας ΠΔΕ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- μετέφερα τη σημασία συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα μεταξύ του VKI και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Τόνισα ότι η όποια βελτίωση των εσόδων δεν θα πρέπει να προέλθει από επιβάρυνση των φορέων/κρατών που στηρίζουν με συνδρομές, αλλά από αύξηση στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και ενίσχυση των εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα και την συγκεκριμένη βιομηχανία. Απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης. Επίσης, συμφωνήθηκε η καλύτερη παρουσίαση στις χώρες μέλη των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου, ώστε να είναι σαφή τα θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνονται συνεδριάσεις εκ περιτροπής και στις χώρες μέλη και όχι μόνον στην έδρα (Βέλγιο)», δήλωσε ο Φ. Ζαΐμης.

Στην αποστολή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος,  Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», ο Δρ. Κοσμάς Αλεξόπουλος, από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και η Αγγελική Κωστοπούλου συνεργάτιδα του Aντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο Αντιπεριφερειάρχης, συναντήθηκε επίσης με τον Patrick Paquet, επικεφαλής Τμήματος στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο συζητήθηκαν κυρίως υφιστάμενες δράσεις σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλα θέματα με έμφαση στην κοινωνική οικονομία.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της CPMR με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, Σταύρο Καλόγνωμο, συζητώντας για ευρωπαϊκά προγράμματα και ενέργειες για την Μακροπεριφέρεια Μεσογείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος