Του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας
Τα σημερινά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στους Δήμους Πύργου & Αρχ. Ολυμπίας ανέδειξαν, για ακόμη μία φορά, την τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών. Σχολικές μονάδες πλημμύρισαν, προαύλια μετατράπηκαν σε «πισίνες», μαθητές και εκπαιδευτικοί κινδύνεψαν, ενώ σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν εν μέσω διδακτικής ημέρας.
Είναι αδιανόητο, στον 21ο αιώνα, το δημόσιο σχολείο να παραμένει εκτεθειμένο σε τέτοιους κινδύνους. Κτήρια που μπάζουν νερά, αυλές που μετατρέπονται σε λίμνες, υποδομές που δεν αντέχουν μια δυνατή βροχόπτωση. Αυτή δεν είναι απλώς εικόνα εγκατάλειψης — είναι ζήτημα ασφάλειας των παιδιών μας.

Την ώρα που η δημοτική αρχή Πύργου επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο για επικοινωνιακές εξαγγελίες και σχεδιασμούς γύρω από τα λεγόμενα «Ωνάσεια» σχολεία, το απλό δημόσιο σχολείο — εκεί όπου φοιτά η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της πόλης — αφήνεται χωρίς την απαραίτητη φροντίδα, συντήρηση και αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι προτεραιότητες είναι αποκαλυπτικές. Δεν μιλάμε για πολυτέλειες. Μιλάμε για στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.
Κάθε φορά που βρέχει, δεν μπορεί η σχολική κοινότητα να ζει με τον φόβο αν θα αντέξουν οι υποδομές. Η προστασία των μαθητών δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Απαιτούμε άμεση καταγραφή των ζημιών, ουσιαστικές παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης ώστε να μη βρεθούμε ξανά θεατές του ίδιου έργου.
Οι ευθύνες δεν μπορούν πλέον να μετατίθενται. Το δημόσιο σχολείο αξίζει σεβασμό — και κυρίως, αξίζει ασφάλεια.