FOLLOW US: facebook twitter

Πύργος Ηλείας:”Συλλογικός ο αγώνας, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται!”-Μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου

Ημερομηνία: 28-02-2022 | Συντάκτης:

Μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο για τα δυο χρόνια πανδημίας που έγινε το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Πύργου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με κεντρικό σύνθημα “Όχι στην ακρίβεια- βγαίνουμε μπροστά για την προστασία της δουλειάς, του εισοδήματος και της υγείας του λαού”, έδωσαν το δικό τους μαχητικό “παρών” στον κοινό αγώνα, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και πολίτες της Ηλείας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Πύργου το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και 22 σωματεία και σύλλογοι του νομού για τα 2 χρόνια πανδημίας. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις από πέντε Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Ελλάδας. Βεβαίως το συλλαλητήριο είχε και αντιπολεμικό χαρακτήρα, καθώς καταδίκασαν απερίφραστα την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ζητώντας ειρήνη.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας κ. Νατάσα Παναγιωτάρα που τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Σάββατο 26/2, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και αναφέρθηκε στην κατάρρευση του ΕΣΥ και τα χιλιάδες θύματα τονίζοντας “απαιτούμε να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ στην περιοχή και προστασίας από την πανδημία. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όταν σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να αντιμετωπίζονται τέτοιες ασθένειες. Χρέος μας να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα. και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.”

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πάγιες διεκδικήσεις του λαού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακρίβεια και τις υπέργοκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει εξουθενώσει τα λαϊκά νοικοκυριά. “Τα 2 χρόνια πανδημίας απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το κράτος είναι δυσκίνητο, ανίκανο, γυμνό όταν πρέπει να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποδεικνύεται κάθε φορά επιτελικό, ικανό και ταχύτατο όταν πρόκειται να προστατέψει τα κέρδη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων. Αυτό το κράτος που με διαδικασίες fast-track ψηφίζει αντιλαϊκά νομοσχέδια, κηρύσσει μέσα σε λίγες ώρες παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων, χρησιμοποιεί την καταστολή και την τρομοκρατία είναι αναποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις ανάγκες τις δικές μας. Δεν πρέπει να ανεχτούμε, για παράδειγμα , από την μια η κυβέρνηση να δίνει 5 δισ. ευρώ το χρόνο για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που μας εμπλέκουν σε επικίνδυνα σχέδια, (αυτή τη στιγμή που εμείς είμαστε εδώ στην Ουκρανία διεξάγεται ιμπεριαλιστικός πόλεμος) και από την άλλη να μη διατίθενται χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές, το προσωπικό και τα μέσα που προστατεύουν τη ζωή μας. Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, τη μόρφωση των μαθητών μας, όλες τις πτυχές της ζωής μας, στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκληματική στρατηγική του «κόστους – οφέλους», είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας και η οργάνωση της πάλης…”.

Νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Στέλλα Αναστασίου που αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων τονίζοντας ότι “Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι μετράμε πάνω 25.000 νεκρούς από την πανδημία και να μην παίρνεται ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Προκαλεί οργή στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, να υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία, να στοιβάζονται 25 παιδιά μέσα στην τάξη, να συνεχίζεται το πρωτόκολλο – ντροπή του 50%+1. Κάθε μέρα η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο, ώστε τα σχολεία να μην είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι προκλητικό ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα σοβαρό μέτρο, προκειμένου να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να στηρίξει εμάς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια γνωστικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές μας αλλά και τα ψυχολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την εγκληματική πολιτική διαχείρισης του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να στηρίξει ουσιαστικά τη δουλειά των εκπαιδευτικών στην τάξη και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, επιμένει να επιβάλει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμου, την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ διατηρεί άθικτο και αξιοποιεί στο ακέραιο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης”.

Χαιρετισμούς έκαναν ακόμα εκπρόσωποι από τον Σύλλογο δασκάλων Αρχαίας Ολυμπίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Βαρθολομιού και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης του Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος