FOLLOW US: facebook twitter

Συλλαλητήριο γονέων-μαθητών σήμερα στον Πύργο ενάντια στις συγχωνεύσεις

Ημερομηνία: 20-10-2021 | Συντάκτης:

Κάλεσμα σε πανηλειακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Συντονιστικό Γονέων των Γυμνασίων 3ο & 4ο Πύργου, Καράτουλα, Πελοπίου, Λάλα, Ζαχάρως


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού. Το «ραντεβού» έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Πύργου έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το Διοικητήριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Οι γονείς, διεκδικούν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύμπτυξη των τμημάτων για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Το Συντονιστικό Γονέων των Γυμνασίων 3ο & 4ο Πύργου, Καράτουλα, Πελοπίου, Λάλα και Ζαχάρως, με χθεσινή του συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να «στοιβάξει» εν μέσω πανδημίας 26,27 και 28 μαθητές στις τάξεις και κάλεσε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας να συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Ο κ. Θοδωρής Τσίπας, εκπρόσωπος γονέων του Συντονιστικού, μεταξύ άλλων: «Σα να μην έφταναν τα εκπαιδευτικά και μαθησιακά κενά τη νέα σχολική χρονιά που διανύουμε, που προστέθηκαν στα περσινά κενά λόγο τηλεκπαίδευσης και της μη ομαλής λειτουργίας των σχολείων τη περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας στη λογική του «κόστους- οφέλους» προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, τα Γυμνάσια Καράτουλα, Πελοπίου, Λάλα και Ζαχάρως, το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το ΕΠΑΛ Λεχαινών, το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, προς το παρόν… γιατί έχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη στιγμή που γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να συμμαζευτούν τα «ασυμμάζευτα» των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που προέκυψαν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και τη στιγμή που οι 18 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα για λόγους υγιεινής- ασφάλειας αλλά και την ανάγκη για κάλυψη των μαθησιακών κενών που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας αντί να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη όσων εκπαιδευτικών απαιτούνται ώστε να καλυφθούν τα αρκετά εκπαιδευτικά κενά που ακόμη υπάρχουν, παρά τις διαβεβαιώσεις για έγκαιρη κάλυψη τους φέτος με το άνοιγμα των σχολείων, επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρακτικές που επιφέρουν αρνητικές παιδαγωγικές και υγειονομικές συνέπειες, με συγχωνεύσεις τμημάτων και ουσιαστικά με υποβιβασμούς σχολείων».

Όπως είπε η συγκεκριμένη επιλογή έχει έντονο αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού αγνοεί το γεγονός πως η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη ένα μήνα, ενώ δεν εξετάζει αν πράγματι οι αίθουσες μπορούν να δεχτούν τόσους πολλούς μαθητές ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα της καθεμίας, θέτοντας πολύ σοβαρό ζήτημα έκθεσης μαθητών σε κίνδυνο (σε αίθουσες 40 τμ στοιβάζονται 27 μαθητές).

«Είναι μια επιλογή που ενέχει αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο, αφού δεν υπολογίζεται η πιθανή διασπορά του ιού και το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις συναντήσεις που είχε το Συντονιστικό των Γονέων με τους βουλευτές κ.κ. Μ. Κατρίνη, Δ. Καλαματιανό, Α. Νικολακόπουλο και Δ. Αυγερινοπούλου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο αλλά και το Δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο, τονίζοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα που προκαλείται καθώς και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας στα συναρμόδια Υπουργεία με την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις συγχωνεύσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος