FOLLOW US: facebook twitter

Σύγκληση της Επιτροπής Πολιτισμού μελών του ΣτΕ της Ευρώπης στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 18-10-2022 | Συντάκτης:

Πρότασή στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και Μ.Μ.Ε. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣτΕ η βουλευτης Φωτεινή Πιπιλή για την οργάνωση ειδικής συνεδρίασης  στην Ελλάδα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά του νερού».

Το νερό, πρώτο στοιχείο ζωής στον πλανήτη από τη γέννηση της ανθρωπότητας συνδέθηκε με την έννοια της ίδιας της ζωής. Από την αρχική δαιμονοποίησή του από τους ανθρώπους και την μετέπειτα θεοποίησή του, από τους λαούς της Μεσοποταμίας, της Ελλάδος και της Αυτοκρατορίας της Ρώμης, κυριάρχησε στην προσπάθεια ελέγχου του. Το νερό συνέβαλλε στην εξέλιξη των τότε τεχνικών έργων (υδραγωγεία, γέφυρες, Νυμφαία, κρήνες κ. λπ.) και ταυτίστηκε με κορυφαία έργα τέχνης. Η επίδραση του νερού συνολικότερα στην τέχνη, άφησε σπουδαία κληροδοτήματα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την μουσική κ.α. 

Ως πρωτοπόρο ελληνική πρόταση και άξια συγχαρητηρίων, χαρακτήρισε την πρόταση το Προεδρείο της Επιτροπής και στάθηκε ιδιαίτερα στην τεκμηριωμένη επιλογή να πραγματοποιηθεί η επόμενη Επιτροπή με τη συμμετοχή Βουλευτών από 47 χώρες – μέλη του ΣτΕ, στην αρχαία Ολυμπία. Και μάλιστα φιλοξενούμενοι στις υπερσύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Εκτός από τον παγκόσμιο συμβολισμό της περιοχής για τον πολιτισμό, δίνεται και η μοναδική ευκαιρία στην πολυπληθή αντιπροσωπεία με επιτόπιες επισκέψεις να απολαύσει το μεγαλείο των μυθικών φαραγγιών- ποταμών της περιοχής, όπως ο Αλφειός, ο Λούσιος και η Νέδα.  

Η σύγκλιση της Επιτροπής προγραμματίζεται για το διάστημα 19 – 22 Φεβρουαρίου 2023.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος