FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τον Μ. Αγιομυργιαννάκη: «Τιμούμε τον άνθρωπο πρότυπο του άριστου πολίτη»

Ημερομηνία: 13-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με μια λιτή εκδήλωση, που πλημμύριζε όμως συναισθήματα και μνήμες, το παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας “Ιππίας ο Ηλείος” σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας, τίμησαν το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας τον εξαίρετο εκπαιδευτικό και άνθρωπο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, που δυστυχώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφυγε από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, η σύζυγος του, συγκινησιακά φορτισμένη, παρέλαβε τιμητικές πλακέτες ενώ για τη ζωή, το έργο αλλά κυρίως τον άνθρωπο Μανώλη Αγιομυργιανάκη, μίλησαν ο οικογενειακός του φίλος Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηλείας και ο συνάδελφος και φίλος του Θεόδωρος Καλαντζής, Θεολόγος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σεμνή εκδήλωση μνήμης στον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, και ακολούθως “φώτισε” με τις περιγραφές και τις αναμνήσεις του, την προσωπικότητα του. “Νιώθω πραγματικά όπως ο καθένας από εσάς την ίδια συγκίνηση όταν μιλούμε για τον Μανώλη. Την ίδια συγκίνηση που νιώθει η οικογένεια του, οι συνάδελφοι, οι συνοδοιπόροι του, οι μαθητές του, οι φίλοι του και όσοι είχαν την ευκαιρία να τον ζήσουν και να θαυμάσουν το μεγαλείο του. Η κοινωνία της Αμαλιάδας και της Ηλείας ολόκληρης. Και είναι πολύ σημαντικό που την πρωτοβουλία αυτή την πήραν οι συνάδελφοι του από το χώρο της εκπαίδευσης, ένα χώρο που υπηρέτησε και αγάπησε και έδωσε τα καλυτέρα χρόνια της ζωής του. Γιατί μόνο εκεί που βραβεύεται το ήθος και η αρετή ζουν και αναδεικνύονται οι άριστοι πολίτες όπως λέει ο Θουκυδίδης. Και ο Μανώλης αποτέλεσε με τη διαδρομή αλλά κυρίως με τη στάση ζωής του, το πρότυπο του άριστου πολίτη. Με κύρια χαρακτηριστικά, το ήθος την ευπρέπεια, την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς αλλά και άδολης ειλικρινούς αγάπης προς το συνάνθρωπο”.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης μίλησε για την οικογενειακή μακρόχρονη φιλία 45 ετών που τους συνέδεε και μοιράστηκε μάλιστα και κάποιες από τις παιδικές αναμνήσεις που είχε μαζί του. “Με το Μανώλη μας συνδέει μια οικογενειακή αδιατάραχτη μακρόχρονη φιλία 45 χρόνων. Για τον πατέρα μου και την οικογένεια μου θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς. Ξεκινώντας από τα κακοτράχαλα βουνά της Κρήτης όπως ο πατέρας μου, ρίζωσε στην Αμαλιάδα και την Ηλεία. Και επέλεξε ως πατρίδα του την Ηλεία, την αγάπησε, τη λάτρεψε και την υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια πολλά χρόνια και αναμφίβολα έδωσε πολλά περισσότερα από όσα πήρε…”

Ακολούθως ο Θεόδωρος Καλαντζής μίλησε για το φίλο, το συνάδελφο, τον συνοδοιπόρο όπως είπε στην αναζήτηση του μονοπατιού που θα τους οδηγούσε στο σχολείο που θα άλλαζε την κοινωνία. “Το θέμα μου είναι το υπαρξιακό αποτύπωμα του Μανώλη, στη μνήμη μου για μια μακρά χρονική περίοδο 35 περίπου χρόνων, με την κατάθεση δεδομένων- κατάθεση ψυχής- στην οποία στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε σχέση φιλίας εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης μηδενίζοντας τις διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες οι οποίες μας χώριζαν” είπε και ζήτησε την επιείκεια των παραβρισκόμενων για τη ομιλία που είχε προετοιμάσει αναφερόμενος σε γεγονότα κοινά που είχε με τον αείμνηστο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου , της Αμαλιάδας, του Χαβαρίου , της Κεραμιδιάς και της Γαστούνης . Ήταν ενεργό μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενώ δίδαξε και στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Με αφετηρία την ένταξη του στο ΠΑΣΟΚ το 1974, ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση ως συνδικαλιστής εκπαιδευτικών και υποψήφιος βουλευτής ενώ το 2014 και το 2019 είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος στην Ηλεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την εβδομάδα του 2ου Θερινού Μαθηματικού Σχολείου Ηλείας ( 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας) το οποίο είναι αφιερωμένο στον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος