FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνησε στα Καβάσιλα το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Ημερομηνία: 08-08-2022 | Συντάκτης:

Οι “Παράξενοι ταξιδιώτες” παρουσίασαν  το Σάββατο μια  εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση που καταχειροκροτήθηκε

Ένα μοναδικό αφιέρωμα που συγκίνησε τους θεατές, στο  κατάμεστο από κόσμο ανοιχτό θέατρο Καβασίλων . για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και το ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μ. Ασία, παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου, η  ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ  σε συνδιογάνωση με τον δήμο Πηνειού και τον Σύλλογο Μικρασιατών Γαστούνης “ΟΙ ΙΩΝΕΣ”.  Στην σκηνή, μέσα από την παράσταση, καταγράφηκε ο πόνος που γέννησε ο ξεριζωμός από την Μ. Ασία που έχει εγγραφει στη συλλογική μνήμη  της ελληνικής κοινωνίας και έγινε αναδρομή των ιστορικών γεγονότων του ’22  μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Ο εμπνευστής και σκηνοθέτης του αφιερώματος Ανδρέας Βούλτσος που είχε αναλάβει και την προσαρμογή ολων των κειμένων, δημιούργησε μια απίστευτη παράσταση όπου ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί,  λειτούργησαν σαν μια υπέροχη ομάδα και είχαν ο καθένας το δικό του μερίδιο στην επιτυχία της βραδιάς. Αφηγητές της παράστασης ήταν η Ελπινίκη Σπηλιοπούου και ο Ανδρέας Βούλτσος, ενώ η Δήμητρα Τσατσού  με την υπέροχη φωνή της μαζί με τους μουσικούς  Αλέξανδρο Παρίση (ούτι), Δήμητρα Τσιάτα (πολίτικη λύρα), Ντίνος Κουνανής (μπουζούκι, κιθάρα, κλαρίνο, ερμήνευσαν ρεμπέτικα και Σμυρνέικα τραγούδια και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης.  Το θεατρικό μέρος της παράστασης παρουσίασαν οι ηθοποιοί : Ζωή Γεωργιτσοπούλου, Θοδωρής Δημόγλου, Μαρία Κορίζη, Παντελής Μήτρου, Θοδωρής Τσαγρής, Θεοδώρα Τσαγρή, Φρόσω Τσαγρή, Αριστοτέλης Τσουραπάς, ενώ χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από την μ. Ασία οι Χορευτές & χορεύτριες του συλλόγου «ΕΣΤΙΑ» Ανδραβίδας. Τα όμορφα σκηνικά της εκδήλωσης σίχα την υπογραφή της Στεφανίας Ρωμανού και την κατασκευή τους του Θοδωρή Δημακίδη, ενω τα ηχητικά και οι φωτισμοί ήταν του Διονύση  Μαράκα. 

Ο Mικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης & Περιχώρων «Οι Ίωνες», θεματοφύλακας της παράδοσης της Μ. Ασίας, ευχαρίστησε την Ομάδα τέχνης και Πολιτισμού” Παράξενοι Ταξιδιωτες” και όλους τους συντελεστές και δυσνιοργανωτές αναφέροντας: “ Το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή μας συγκίνησε  μας ταξίδεψε και μας οδήγησε στην γη τον προγόνων μας, στην ζωή τους εκεί…στην καταστροφή που ήρθε… στις σφαγές και στο πέρασμα στην Ελλάδα στην νέα τους πατρίδα!

Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήρθατε! Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ν.Π.Δήμου Πηνειού κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο για την έμπρακτη βοήθεια του! Ευχαριστούμε την ομάδα ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ Δράσεις πολιτισμού (τους ηθοποιούς-μουσικούς-τραγουδιστές-χορευτές)για όλο αυτό που μας παρουσίασαν !Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ανδρέα Βούλτσο εμπνευστή και σκηνοθέτη του αφιερώματος!”

Φωτογραφίες Mικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης & Περιχώρων «Οι Ίωνες» και  Ανδρέας Μίγκος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος