FOLLOW US: facebook twitter

Σύγχυση λόγω δασικών χαρτών και Κτηματολογίου

Ημερομηνία: 01-02-2022 | Συντάκτης:

Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων με ανεπίλυτο τον χαρακτήρα τους


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σύγχυση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κτηματογράφηση της χώρας προτού ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες και στην Ηλεία να μεταβαίνουν καθημερινά στο δασαρχείο Πύργου για να βρουν λύση με εκτάσεις δικές τους, που απεικονίζονται ως δημόσιες, μετά το σχετικό e-mail που λαμβάνουν.

Η προανάρτηση του Κτηματολογίου έγινε με άντληση στοιχείων από αεροφωτογραφίες και από τους δασικούς χάρτες, στους οποίους όμως ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί εκκρεμείς διοικητικές πράξεις που αφορούν τον χαρακτήρα της έκτασης (αντιρρήσεις, αιτήσεις εξαγορών κλπ), με συνέπεια να μην εμφανίζονται στις δηλωμένες εκτάσεις αλλά να φαίνονται ως δημόσιες και δασικές.

Όπως τόνισαν στην «Πρωινή» αρκετοί θιγόμενοι ιδιοκτήτες εκτάσεων, θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες με επίλυση όλων των ζητημάτων χαρακτηρισμού και μετά να προχωρήσει το ιδιοκτησιακό.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, τόνισε ότι αρκετός κόσμος, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια, έχει θορυβηθεί από τα μηνύματα που έχει λάβει από το Κτηματολόγιο και προσπαθεί να βρει λύση άμεσα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία μας να δέχεται δεκάδες συμπολίτες μας, προκειμένου να μπορέσουν να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους το κτηματολόγιο τους έστειλε μήνυμα ότι υπάρχει διεκδίκηση των εκτάσεων αυτών από το Ελληνικό Δημόσιο. Φυσικά, οποιαδήποτε διοικητική πράξη χαρακτηρισμού θα σταλεί απευθείας στο Κτηματολόγιο και θα ενσωματωθεί, εμείς έχουμε συνεχή επικοινωνία και ροή τελεσίδικων πράξεων με το Κτηματολόγιο, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Για τα μόνα που δεν ξέρουμε ακόμα τι μέλλει γενέσθαι, είναι τα λεγόμενα Δ/Α ή Χ/Α, για τα οποία έχει “παγώσει” η εξαγορά και αναμένουμε από το υπουργείο σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση επίλυσης, όπως και για τις εκτάσεις στη ζώνη των 800 μέτρων», τόνισε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος