FOLLOW US: facebook twitter

«Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού»-Στην Πάτρα η πρώτη εκδήλωση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό»

Ημερομηνία: 29-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Στην Πάτρα, το τριήμερο 8-10 Απριλίου, η πρώτη εκδήλωση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό»

Στην πόλη της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο, στα πλαίσια χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό, με τον τίτλο «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού» που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας και τη διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου.

Τις σχετικές λεπτομέρειες έδωσε χθες, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάναμε πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό. Τομές για τις οποίες χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του αθλητισμού. Τομές που έσπασαν την αρτηριοσκλήρωση των κακών πρακτικών που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσαν το αθλητικό οικοσύστημα. Τομές με πληθώρα καινοτόμων ρυθμίσεων για όλες τις μορφές του αθλητισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα ήταν και παραμένει η ουσιαστική στήριξη των ίδιων των αθλητών, της βάσης του αθλητισμού, η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, η τόνωση της εξωστρέφειας, η διεκδίκηση και φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ηαναγνώριση και αξιοποίηση του εθελοντισμού που είναι συνυφασμένος με τον αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο ανοιχτός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό και στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό λόγο και ρόλο έχουν επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επαγγελματίες του αθλητισμού, αλλά και η κοινωνία.


Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, εξέφρασε την χαρά του που η νέα πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι η γη του Ολυμπισμού και της Αρχαίας Ολυμπίας, με ισχυρή παράδοση στον αθλητισμό. «Στη Δυτική Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 600 σωματεία με περισσότερους από 25.000 ερασιτέχνες αθλητές. Από αυτά τα μεγέθη και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι ο αθλητισμός αποτελεί για την περιοχή μας ένα πολύ σημαντικό και ζωντανό κύτταρο που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ύπαρξη και την ανάπτυξή της. Γι’ αυτούς τους λόγους εξάλλου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξεχωριστής Αντιπεριφέρειας Αθλητισμού και Ολυμπισμού, επενδύοντας δυναμικά στον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».
Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι το σύνολο των έργων που αφορούν σε ενίσχυση των αθλητικών υποδομών στη Δυτική Ελλάδα και προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν ή να συμβασιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεπερνούν συνολικά τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ εστίασε και σε σημαντικές διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν ή θα φιλοξενηθούν στην περιοχή, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι, Μαραθώνιος Ολυμπίας, το διεθνές ράλλυ ΦΙΛΠΑ, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Kite Surf, κ.ά.
«Η σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό και τον τουρισμό δημιουργούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προσφέρει πολλά στην τοπική ανάπτυξη και στη Δυτική Ελλάδα που εμείς οραματιζόμαστε, της ενεργούς εξωστρέφειας και της δυναμικής παρουσίας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό προσκήνιο» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα συμμετέχει ενεργά στο συνέδριο και την έκθεση που θα διοργανωθεί στην Πάτρα.


ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, σημείωσε πως και το σύνολο των Δήμων της περιοχής θα συμμετέχουν ενεργά στην εκδήλωση, αφενός γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να αναδείξουν το αθλητικό «απόθεμα» που διαθέτουν και αφετέρου γιατί, όπως υπογράμμισε, λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας, η «καρδιά του αθλητισμού χτυπάει εδώ». Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος ο οποίος έκανε αναφορά στη σημασία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στο «πρότζεκτ» του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας αλλά και ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αυγενάκης με τον κ. Φαρμάκη, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τα έργα υποδομών και τις δυνατότητες που υπάρχουν – ή μπορούν να αναπτυχθούν – σε κάθε Δήμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Ηλεία οι Δήμαρχοι, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος