FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες 2021: Σχόλιο και απαντήσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από το φροντιστήριο «Θεμέλιο»

Ημερομηνία: 16-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Σχόλιο

Στην σημερινή εξέταση του Διδαγμένου Κειμένου των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού, δόθηκε προς διαπραγμάτευση στους μαθητές κείμενο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα.

Πρόκειται για απόσπασμα κλασσικό, που έχουμε ξαναδεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο παρελθόν, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε χρονικό επίπεδο είναι από τα πρώτα κείμενα που διδάσκονται τα παιδιά, καθότι εντάσσεται στην 2η Θεματική Ενότητα του Φακέλου Υλικού, με τίτλο <<Η δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας και η πολιτική αρετή>>.

Συνολικά, οι παρατηρήσεις χαρακτηρίζονται από πληρότητα ως προς τα ζητήματα που επιβάλλεται να εξετάζονται στην ενότητα αυτή, ενώ οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Θέμα Β2, στο οποίο η ερμηνευτική προσέγγιση και ανάλυση έπρεπε να συνδυαστεί με την ανάδειξη συγκεκριμένων γλωσσικών επιλογών του πρωτοτύπου.

Στο Θέμα Β4 ελέγχθηκε με πολύ καλές επιλογές τόσο για το ερώτημα α όσο και για το ερώτημα β, το γλωσσικό υπόβαθρο των παιδιών στην νέα ελληνική.

Αντιστοίχως πολύ καλή ήταν και η επιλογή του παραλλήλου κειμένου, που προέρχεται από τον Γοργία του Πλάτωνα, ενισχύοντας συνολικά τις ποιοτικές παραμέτρους του διαγωνίσματος. Στο συνοδευτικό ερώτημα (Β5) οι υποψήφιοι θα έπρεπε να κινηθούν συγκριτικά, επιστρατεύοντας την ικανότητα κατανόησης κειμένου αλλά και την κριτική τους προσέγγιση.

Το άγνωστο κείμενο προέρχεται από την “Απολογία Σωκράτους” 31-34 του Ξενοφώντα. Ζητείται μετάφραση σε απόσπασμά του, μία ερώτηση νοηματικής προσέγγισης, ενώ οι γραμματικές παρατηρήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην απάντησή τους λόγω των γνώσεων που απαιτούνται. Οι υπόλοιπες παρατηρήσεις αφορούν την συντακτική αναγνώριση όρων, τον εντοπισμό και χαρακτηρισμό υποθετικού λόγου και την τροπή του σε άλλο είδος.

Απαντήσεις


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος