FOLLOW US: facebook twitter

Σχολιασμός θεμάτων Νέων Ελληνικών ΕΠΑ.Λ από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Σήμερα άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Το διαγώνισμα χωρίζεται σε δύο σκέλη με άξονες το μη λογοτεχνικό κείμενο και το λογοτεχνικό. Το μη λογοτεχνικό κείμενο ήταν άρθρο του Κοσμά Βίδου που αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Στην πρώτη δραστηριότητα οι υποψήφιοι καλούνταν να εξηγήσουν με δικά τους λόγια, και στηριζόμενοι στο κείμενο, γιατί είναι σημαντική η καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό. Οι επόμενες δραστηριότητες αφορούσαν τη δημιουργία ενός νέου τίτλου από τους μαθητές  με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και έπειτα την αιτιολόγηση της χρήσης του α’ πληθυντικού προσώπου. Αναμενόμενο ήταν το ερώτημα που αφορούσε τη δημιουργία συνωνύμων. Η παραγωγή λόγου αφορούσε τη σύνταξη μίας ομιλίας με τους τρόπους που οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν το υδάτινο στοιχείο.

Το μη λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από το μυθιστόρημα, Μαρκοβάλτο, του Ίταλο Καλβίνο. Η πρώτη ερώτηση ήταν νοηματική και η δεύτερη ζητούσε τον εντοπισμό αφηγηματικών τρόπων και εκφραστικών μέσων. Τέλος, η παραγωγή λόγου αφορούσε την καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλούσε στους μαθητές η περιπέτεια του Μαρκοβάλντο.

Τα θέματα παρουσίαζαν ενδιαφέρον και έπρεπε να προσεγγιστούν με  αυτοσυγκέντρωση και νηφαλιότητα από τους άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους.

Φιλολογική ομάδα Φροντιστηρίου «Άλμα»

Λούπη Βιβή

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Παπαδόπουλος Σάκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος