FOLLOW US: facebook twitter

Σχεδόν εφτά στους δέκα δεν πάνε στα Επείγοντα του Ν. Πύργου με τον φόβο του κορονοϊού!

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Προβληματισμός και ανησυχία από τη μείωση προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου
-Μείωση επισκέψεων 64,11% τον Μάρτιο

 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εντυπωσιακή μείωση των επισκέψεων ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Μάρτιο αγγίζει το 64,11% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα την περσινή χρονιά αλλά και με βάση τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που αναζήτησαν βοήθεια τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

Η πτώση που παρουσιάζεται τον μήνα που ο κορονοϊός «έφτασε» στην Ηλεία και τη χώρα γενικότερα, τον μήνα Μάρτιο δηλαδή, είναι κατακόρυφη. Βάσει των στοιχείων καταγραφής της κίνησης, τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου επισκέφθηκαν μόλις 1.533 ασθενείς όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα είχαν επισκεφθεί… 4.272 ασθενείς! Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2020 την πόρτα των ΤΕΠ πέρασαν 3.285 ασθενείς (3.761 τον 2ο του 2019) και τον Ιανουάριο του 2020, 3910 ασθενείς (4105 το Γενάρη του 2019).

«Ο κόσμος φοβάται να πάει στο νοσοκομείο…. Υπάρχει αισθητή μείωση, πιθανότατα λόγω κορονοϊού» τονίζει ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Δρ. Χρήστος Χριστόπουλος.

Ανησυχία στον ιατρικό κόσμο

Όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά, μπορεί να συμπεράνει κανείς πως πριν από την υγειονομική κρίση, έφταναν στα Επείγοντα και περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, επειδή όμως η πτώση είναι κατακόρυφη, εκφράζονται ανησυχίες από τον ιατρικό κόσμο μήπως κάποια επείγοντα, κάποιοι άνθρωποι, υποεκτιμούν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και δεν πάνε στο Νοσοκομείο φοβούμενοι τον κορονοϊό και ότι ίσως αργότερα, η απόφασή τους αυτή αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία τους.

«Ίσως, πριν τον κορονοϊό, πήγαιναν πιο εύκολα ακόμα και για ένα μικρό τραύμα ή έναν μικρό πόνο στα Επείγοντα του Νοσοκομείου» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και συνεχίζει: «Πλέον έχει δοθεί κατεύθυνση να αποφεύγουν αν είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία και πιστεύω ότι το πράττουν λόγω και φόβου για τον νέο ιό. Τα χρόνια προβλήματα υγείας όμως των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζονται ιατρικά αυτή τη στιγμή και αργότερα πιστεύω ότι θα τα βρούμε μπροστά μας στα σίγουρα…».

Επισήμανε ακόμα ότι όλα τα ιδιωτικά ιατρεία είναι ανοιχτά και εξυπηρετούν κατά βάση τα επείγοντα περιστατικά κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, τόνισε ωστόσο ότι ο όγκος της δουλειάς τους έχει μειωθεί πολύ.

Ενδεικτική όμως είναι και η ανάρτηση τουΚαθηγητή Καρδιολογίας του ΠΓΝΠ Περικλή Νταβλούρου, που αναφέρεται στην «περίεργη» μείωση των εμφραγμάτων. Γράφει ο καθηγητής: «Επειδή το μόνο κέντρο για στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στη ΝΔ Ελλάδα είναι το ΠΓΝΠ, είμαστε σε θέση να δούμε την δυσεξήγητη μείωση των εμφραγμάτων κατά 60-70%. Σήμερα, η παρατήρηση επιβεβαιώνεται πανευρωπαϊκά. Πού πήγαν τα εμφράγματα;;; Θεωρίες δύο:

  1. Δεν υπάρχει πραγματική μείωση, απλά οι ασθενείς δεν αναζητούν βοήθεια λόγω πανδημίας και “το περνάνε στο πόδι” ή πεθαίνουν. Αυτό μας λένε πολλοί συνάδελφοι από το εξωτερικό, παρόλα αυτά, εμείς δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας…
  2. Πράγματι υπάρχει μείωση για λόγους που δεν μπορούμε επί του παρόντος να κατανοήσουμε. Π.χ. Λόγω καραντίνας, αλλαγή διατροφής (προς το καλύτερο), μείωση καπνίσματος, περισσότερη άσκηση, περισσότερος ύπνος, λιγότερο άγχος».

Είτε πρόκειται λοιπόν για φόβο λόγω κορονοϊού ή για οτιδήποτε άλλο, το ερώτημα παραμένει και σίγουρα θα απαντηθεί εν καιρώ… «Αυτοί που δεν πάνε στα ΤΕΠ καλώς δεν πάνε διότι το πρόβλημά τους δεν χρειάζεται Νοσοκομείο και μπορούν να το αντιμετωπίσουν εκτός νοσοκομείου ή υποεκτιμούν τα συμπτώματα και αργότερα θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα;».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος