FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο παράτασης του lockdown τουλάχιστον έως τις 6 Δεκεμβρίου

Ημερομηνία: 13-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με το νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ της Πέμπτης σε κρούσματα, θύματα και διασωληνωμένους, τη Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» της πανδημίας και τον δείκτη μετάδοσης στην Αττική να παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, το νέο σχέδιο που βγάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι η παράταση του lockdown – τουλάχιστον – έως τις 6 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαίωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το lockdown «ακορντεόν», δηλαδή το άνοιγμα και το κλείσιμο της οικονομίας ανάλογα με την αυξομείωση των κρουσμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Real FM, είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει «ασφαλής εκτίμηση» για το πότε θα λήξει το lockdown.

«Πολύ κρίσιμη», πρόσθεσε, «για την πίεση στο σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Εκτός από την παράμετρο των κρουσμάτων όμως, τα στοιχεία για την Αττική δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης R παραμένει επικίνδυνα υψηλός, και σε ορισμένες περιοχές μάλιστα υψηλότερος και από εκείνον της Θεσσαλονίκης.

Με αυτό το δεδομένο οι εισηγήσεις, και τα επιδημολιογικά σενάρια της επιτροπής Τσιόδρα, που βρίσκονται στο Μαξίμου κινούνται σε κατεύθυνση παράτασης των περιορισμών και αρκετά πέραν της 30ης Νοεμβρίου – ακόμη κι έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες εισηγήσεις θεωρούν απαραίτητη την διατήρηση σημαντικών περιορισμών και μετά την άρση του καθολικού lockdown, καθώς ο βασικός φόβος είναι πως εάν λήξει η καραντίνα θα αρχίσει νέος κύκλος επώασης και διασποράς του ιού και, αυτή τη φορά, μέσα στην καρδιά του χειμώνα με τον πρόσθετο αρνητικό παράγοντα των χαμηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα με την υγειονομική απειλή όμως προσμετράται και η οικονομική ασφυξία στην αγορά, με κυβερνητικά στελέχη να ομολογούν ότι εάν δεν ανοίξουν το λιανεμπόριο και η εστίαση για την περίοδο των Χριστουγέννων η κατάρρευση θα είναι ολοκληρωτική.

Ως εκ τούτου, το σενάριο που προκρίνεται αυτήν την στιγμή – κι εάν δεν υπάρξει δραματική τροπή στην εξέλιξη της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη – είναι εκείνο της παράτασης για μία εβδομάδα του lockdown. Για την συνέχεια εξετάζεται η διατήρηση έως τα Χριστούγεννα τουλάχιστον κάποιων περιορισμών, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Εκτός από τις υγειονομικές, άλλωστε, και οικονομικές παραμέτρους η παράταση έως τις 6 Δεκεμβρίου διευκολύνει την κυβέρνηση και διότι το γενικό απαγορευτικό θα καλύπτει πλέον και την επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε στην Βουλή, με αιχμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ότι θα αξιοποιήσει μέχρι τέλους το δόγμα της ασφάλειας στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Και όπως έλεγαν από την Βουλή κυβερνητικά στελέχη το μήνυμα «να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα» που απηύθυνε προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάννη Βαρουφάκη «δεν αφορά μόνον το Πολυτεχνείο, αφορά και την 6η Δεκεμβρίου».

Όλα τα χρονοδιαγράμματα, πάντως, παραμένουν απολύτως ρευστά καθώς εκτός των πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο, διατηρείται σταθερή και η ενδοκυβερνητική σύγχυση. Τελευταίο παράδειγμα είναι η λειτουργία των δημοτικών σχολείων για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε χθες το βράδυ στο MEGA πως εξετάζεται το κλείσιμό τους, για να διαψευστεί από την Νίκη Κεραμέως. «Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο σχολείων», δήλωσε στον ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι από την αρχή της κρίσης η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και «οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων». Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέτρεψε και πάλι τις δηλώσεις της Κεραμέως λέγοντας πως το κλείσιμο των δημοτικών είναι ένα πιθανό σενάριο.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος