FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο εξυγίανσης από Φαρμάκη – Με τον Σπ. Λιβανό θα συναντηθεί το Σ/K ο περ/ρχης για τα χρέη των ΟΕΒ

Ημερομηνία: 23-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Μονόδρομος οι Ενεργειακές Κοινότητες για να αποπληρωθούν συσσωρευμένα χρέη 7 εκατ. ευρώ
-Ερώτηση στη Βουλή καταθέτει ο Τζαβάρας για τη θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οικονομική εξυγίανση των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων, μετά και τις πρόσφατε εξελίξεις με τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πέντε ΤΟΕΒ της Ηλείας εξαιτίας συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», μέσα στο Σαββατοκύριακο επίκειται συνάντηση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, και του Αιτωλοακαρνάνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά και το σχέδιο που θα βάλει τους ΟΕΒ σε τροχιά αποπληρωμής των χρεών και σταδιακή εξυγίανσης.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, μοναδική λύση είναι η παροχή κινήτρου στους ΤΟΕΒ με χρέη προς τη ΔΕΗ για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) με ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας κατά το σχήμα του φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής Net Metering, μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών του ρεύματός τους.

Μεσολόγγι: Άρνηση της αντιπολίτευσης για έκτακτο Δ.Σ. δια περιφοράς - ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Το πλάνο της Περιφέρειας προβλέπει τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 90 εκατ. ευρώ, σε έκταση 1300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, η οποία θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε ημερίδα χθες το απόγευμα για τη νέα ενεργειακή εποχή και τον ρόλο της Περιφέρειας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο απεξάρτησης των αγροτικών μας οργανισμών και των φορέων της αυτοδιοίκησης από το μεγάλο ενεργειακό κόστος μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων είναι μόνο ένα δείγμα των προσπαθειών που καταβάλλει

«Θα κάνουμε τα πάντα και να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε ο τόπος μας να πάψει να είναι ενεργειακά φτωχός. Γιατί ένας ενεργειακά φτωχός τόπος είναι γενικά ένας φτωχός τόπος. Και εμείς εργαζόμαστε ώστε η εποχή της φτώχειας να περάσει ανεπιστρεπτί», επισήμανε.

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προωθήσει την έγκριση των Σχεδίων των Καταστατικών από τα μέλη (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους), την έγκριση της συμμετοχής τους στο αρχικό ταμείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, την εξασφάλιση του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Φ/Β πάρκο, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς διά ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης για τη πρόθεση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και για τα οφέλη αυτών, συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προχώρησε ο σχεδιασμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων και οι προδιαγραφές του Φ/Β Πάρκου, προσδιορίστηκαν οι ενεργειακές ανάγκες και τα ποσοστά συμμετοχής κάθε φορέα στην Ενεργειακή του Κοινότητα και καταρτίστηκαν και εστάλησαν στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων τα σχετικά Καταστατικά.

Πάνω από 6,5 εκατ. οι οφειλές στη ΔΕΗ

Οι οφειλές των ΟΕΒ όχι μόνο της Ηλείας αλλά όλης της χώρας προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί νάρκη στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα. Στην Ηλεία ξεπερνούν τα έξι με επτά εκατ. ευρώ και για αυτό σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η ΔΕΗ δίνει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα, διαρκής διαμάχη της ΔΕΗ με τους Οργανισμούς, με θύμα τον αγρότη που περιμένει να δει αν θα έχει νερό για να ποτίσει τις καλλιέργειές του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η «Πρωινή», ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού οφείλει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και, όπως τόνισε ο πρόεδρος Αντώνης Γιαχαλής, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των οφειλών.

«Κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα για να είμαστε συνεπείς. Πιστεύω ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση και ελπίζω να προχωρήσει. Βλέπω ότι ο περιφερειάρχης ασχολείται ενεργά και προωθεί την εφαρμογή του», τόνισε.

Όσον αφορά τους ΤΟΕΒ, τα Σαβάλια έχουν χρέος 1,7 εκατ. ευρώ και χθες κατέβαλαν 438.000 ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος. Σε ανάλογες ρυθμίσεις προέβησαν ο Α’ ΤΟΕΒ και ο Β’ ΤΟΕΒ Πύργου, με χρέη 699.000 ευρώ και ένα εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο… σκοτάδι παραμένουν ο ΤΟΕΒ Πελοπίου (ένα εκατ. ευρώ οφειλή) και ο ΤΟΕΒ Πελοπίου (1,98 εκατ. ευρώ), οι διοικήσεις των οποίων έχουν αποδυθεί σε αγώνα εξεύρεσης χρημάτων για να επανασυνδεθούν.

https://www.patrisnews.com/wp-content/uploads/2019/02/goev-696x418.jpg

Αποσύνδεση επιδοτήσεων και έλλειψη εποπτείας

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιο πώς σχηματίστηκε αυτό το «βουνό» χρέους στους ΟΕΒ κα γιατί δεν έγινε κάτι όλα αυτά τα χρόνια για να διευθετηθεί το πρόβλημα. Όπως ανέφεραν στην Πρωινή πρόσωπα με πλήρη γνώση του ζητήματος, οι βασικοί λόγοι συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι η χαλαρή εποπτεία από τους δήμους από το 2010, καθώς και η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την ενημερότητα των ΤΟΕΒ.

«Στο παρελθόν, για να πάρει κάποιος επιδότηση, έπρεπα να προσκομίσει έγγραφο από τον ΤΟΕΒ, που να βεβαιώνει ότι δεν χρωστάει ή ότι έχει ρυθμίσει τις όποιες οφειλές. Αυτό λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στους αγρότες και έτσι δεν υπήρχε χαλαρότητα. Η αποσύνδεσή τους, για λόγους πρόσκαιρου κομματικού οφέλους, συνέβαλε στην αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει σοβαρά να νομοθετήσει εκ νέου τη σύνδεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ με τα αρδευτικά τέλη προ τους ΤΟΕΒ. Όπως αναφέρει ο agrotypos.gr, έχει ήδη δοθεί  κατευθυντήρια οδηγία προς τους ΤΟΕΒ σε σχέση με το ΟΣΔΕ, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος, με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα. Η οδηγία δίνει το πράσινο φως στους ΤΟΕΒ να κινήσουν τη διαδικασία είσπραξης των χρεών των αγροτών προς αυτούς για τα αρδευτικά τέλη, έχοντας ως δικλίδα τη δήλωση του ΟΣΔΕ. Δηλαδή, ένας αγρότης που θα πάει να κάνει τη δήλωση του ΟΣΔΕ για το 2019, δεν θα μπορεί να την οριστικοποιήσει, σε περίπτωση, που δεν τηρεί τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΤΟΕΒ, στον οποίο ανήκει.

«Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι ο αγρότης να πηγαίνει πρώτα στην πύλη ΟΣΔΕ, να πιστοποιεί ποια χωράφια έχει, μετά να πηγαίνει στο ΤΟΕΒ, ο οποίος θα πιστοποιεί ποια θα είναι τα αρδεύσιμα. Εν συνεχεία, αν ο παραγωγός διαπιστώνεται από τον ΤΟΕΒ, ότι τηρεί τους Κανονισμού λειτουργίας, θα παίρνει μια βεβαίωση. Αυτή την βεβαίωση θα πρέπει να προσκομίσει στην πύλη, για να οριστικοποιείται η δήλωση», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιώτης Κοντόσθενος, από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενήμερος είναι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα, στον οποίο έχουν αρχίζει να αποστέλλουν στοιχεία οι ΤΟΕΒ, για τους παραγωγούς.

Η έτερη αιτία για το σημερινό αδιέξοδο, όπως υπογραμμίστηκε στην Πρωινή, είναι η χαλαρή έως ανύπαρκτη εποπτεία των δήμων προς τους ΤΟΕΒ και η ταυτόχρονη υποβάθμιση της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων. Παράλληλα, η παραμονή του ΓΟΕΒ υπό τον θεσμό της Περιφέρειας οδήγησε σε διαρκεί προστριβές μεταξύ των αυτοδιοικητικών για την είσπραξη των οφειλών, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το χρέος. Αν συνυπολογιστεί και η επίδραση της οικονομικής κρίσης, που μείωσε το αγροτικό εισόδημα και εμπόδισε τους παραγωγούς να καταβάλλουν εγκαίρως τις εισφορές, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πώς φτάσαμε στο «φέσι» και στις… ετήσιες διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Καταθέτει ερώτηση ο Τζαβάρας

Τη διευθέτηση των οφειλών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Ηλείας ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας με ερώτηση που αναμένεται να καταθέσει σήμερα (23/4) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι η φετινή αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει με πάρα πολλά εμπόδια, καθώς οι Τοπικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του νομού έχουν συσσωρεύσει οφειλές που οδήγησαν τη ΔΕΗ να δώσει εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να μείνουν δίχως ρεύμα τα αντλιοστάσια πέντε ΤΟΕΒ στην Ηλεία.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, οι διοικήσεις των Οργανισμών κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να αποπληρώσουν μέρος της οφειλής και να επανασυνδεθούν μόλις πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο αυτή η κατάσταση πλέον επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε δικαστικές διενέξεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ΤΟΕΒ.

Ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε πως τα χρέη τόσο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού όσο και των ΤΟΕΒ της Ηλείας υπερβαίνουν αθροιστικά τα έξι εκατ. ευρώ, ποσό που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να θεσπιστεί ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος χρόνου με τριψήφιο αριθμό δόσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατακόρυφα εξαιτίας της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε τόσο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου οι ΟΕΒ να ενταχθούν σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης και να μπουν σε τροχιά οριστικής οικονομικής εξυγίανσης για να μην καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας.

«Οφείλουμε να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας, διότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Οι Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων έχουν συσσωρεύσει οφειλές, των οποίων η αδυναμία αποπληρωμής οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αρδευτική περίοδο και κατ΄επέκταση το εισόδημα των παραγωγών. Για αυτό καταθέτω άμεσα ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να θεσπιστεί ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος