FOLLOW US: facebook twitter

Σχεδιασμός για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 23-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική
Σε ευρεία σύσκεψη στο Λάτσειο συμμετείχε ο Καθηγητής Θύμιος Λέκκας μετά από πρόσκληση Αντωνακόπουλου

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Πύργου σε άμεσες δράσεις , αλλά και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες,  αποκατάστασης των καμένων περιοχών μέσα από συγκεκριμένες μελέτες, προκειμένου να περιοριστούν τον χειμώνα που έρχεται κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα που συνήθως ακολουθούν μεγάλες πυρκαγιές, επισήμανε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του ΟΑΣΠ, Δρ Θύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας το Σάββατο βρέθηκε στην Ηλεία και συμμετείχε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου σε ευρεία σύσκεψη φορέων στο Λάτσειο, στην οποία συμμετείχαν πέραν του δημάρχου, των αντιδημάρχων Γ. Αργυρόπουλου και Μ. Αχτύπη, του προέδρου του Δ.Σ Ν. Κυριαζή και των επικεφαλής των παρατάξεων Σ. Καννή και Κ. Νικολούτσου, ο δασάρχης Πύργου, Π.  Λάττας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και  φορέων της πόλης.  Ο κ. Λέκκας που το 2007 είχε συμμετάσχει στην μελέτη αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ζαχάρως και της Ολυμπίας και παρουσίασε την συγκεκριμένη μελέτη  στην οποία είχαν  χαρτογραφηθεί όλες οι τότε πληγείσες περιοχές, κάτι ανάλογο που πρέπει να γίνει και τώρα.

Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής ανέφερε ότι « Αυτό στο οποίο στοχεύσουμε είναι άμεσα να κάνουμε δράσεις οι οποίες καταρχάς να αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής από επικείμενα πλημμυρικά ή κατολισθητικά φαινόμενα και βεβαίως συζητήθηκαν δράσεις οι οποίες πρέπει να εξελιχθούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου επιτέλους εδώ στην Ηλεία να υπάρχει ένας προγραμματισμός με υποβοήθηση φυσικά της κεντρικής διοίκησης και με πόρους της κεντρικής διοίκησης έτσι ώστε η περιοχή να ανακάμψει. Είναι μια  περιοχή που πραγματικά και τώρα αλλά και στο παρελθόν έχει υποστεί πολύ μεγάλα πλήγματα και στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα από όλα αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα. Και στην τωρινή καταστροφή όπως κάναμε και το 2007, μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά επεμβάσεων στο  γεωπεριβάλλον και στο βιοπεριβάλλον, έτσι ώστε να ανακάμψει πιο γρήγορα η πυρόπληκτη ζώνη».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι ο κ. Λέκκας είναι γνωστός για το επιστημονικό του υπόβαθρο και την αποτελεσματικότητα των δράσεών του σε ότι αφορά την διαχείριση κρίσεων και έτσι και στην προκειμένη περίπτωση η συμβολή του θα είναι ουσιαστική.

«Εμείς ως δήμος Πύργου ανοίγουμε μια συνεργασία αντιμετώπισης και αυτής της νέας θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας, ήταν εδώ επικεφαλής παρατάξεων, οι φορείς της πόλης, είδαμε επιτόπου τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του ερχόμενου φθινοπώρου. Από εκεί και πέρα θα γίνουν κάποιες μελέτες για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν. Να πω ότι εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού κ. Σ. Πέτσα άλλες 250.000 ευρώ  για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών συν επιπλέον 40. 000  ευρώ που είχε γίνει με μια κατανομή την προηγούμενη εβδομάδα. Βεβαίως έχουμε ζητήσει κι άλλα χρήματα 500.000  για την οδοποιία, τις καταστροφές που συνέβησαν με αυτή την πυρκαγιά στα χωριά του δήμου Πύργου και του πρώην δήμου Ωλένης» κατέληξε ο δήμαρχος.

Στην συνέχεια ο κ. Λέκκας συνοδευόμενος από τον κ. Αντωνακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Γ. Αργυρόπουλο και τον δασάρχη, επισκέφθηκε το Λαμπέτι, το  Κολίρι, την  Βαρβάσαινα και την Σαλμώνη όπου μαζί με τους προέδρου των  χωριών περιηγήθηκαν στις καμένες εκτάσεις , ενώ στην συνέχεια έκανε αυτοψία και στον ποταμό Ενιπέα συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Τ.Κ Σαλμώνης. Όπως τονίστηκε σε σχέση με τον Ενιπέα, στόχος είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης ενόψει των δυναμικά έντονων καιρικών φαινομένων κατά τους χειμερινούς μήνες.  Μάλιστα όπως τονίστηκε εκ μέρους της Τ.Κ Σαλμώνης « Το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, και χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, εφόσον υλοποιηθεί έγκαιρα, διότι τα φαινόμενα πλημμυρών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές -λογικά- θα ενταθούν.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος