FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδια για Πλανητάριο στο Πολύκεντρο από τη δημοτική αρχή Πύργου

Ημερομηνία: 24-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

planitario

Προς υλοποίηση το όραμα του αείμνηστου Γ. Δημητρακόπουλου

  • Χίλιοι και πλέον μαθητές «ταξίδεψαν στο σύμπαν»

Περισσότεροι από 1000 μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων απ’ όλο το διευρυμένο Δήμο Πύργου, είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν στο σύμπαν» μέσω του κινητού Πλανηταρίου StarLab που φιλοξενήθηκε στο «φυσικό» του χώρο, το Πολύκεντρο. Το κτίριο δηλαδή που σήμερα φιλοξενεί τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Πύργου και κατασκευάστηκε με στόχο τη δημιουργία Πλανηταρίου που αποτελούσε όραμα του αείμνηστου Δημάρχου Γιώργου Δημητρακόπουλου.

Το όραμα αυτό, φαίνεται πως επιδιώκει να κάνει πραγματικότητα η σημερινή δημοτική αρχή καθώς όπως δήλωσαν χθες ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ Χάρης Αντύπας και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Εξαρχόπουλος, σχεδιάζουν – για αρχή τουλάχιστον- την δημιουργία μιας μόνιμης θολωτής αίθουσας προβολής στο Πολύκεντρο, υλοποιώντας ένα μικρό μέρος των όσων είχε ονειρευτεί ο Γιώργος Δημητρακόπουλος.

Μιλώντας για την επιτυχή ολοκλήρωση των επισκέψεων στο κινητό Πλανητάριο, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πύργου (ΔΗΚΕΠ), την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το ΚΤΕΛ Ηλείας, ο κ. Εξαρχόπουλος επισήμανε ότι η συμμετοχή παιδιών και σχολείων ξεπέρασε τις αρχικές του προσδοκίες και πως η εναλλακτική εκπαίδευση που μόλις ξεκίνησε θα συνεχιστεί  με έναν Διαγωνισμό έκθεσης ιδεών που θα σχετίζεται με την επίσκεψη στο Πλανητάριο και μάλιστα οι τρεις καλύτερες θα βραβευθούν με διοπτρικά τηλεσκόπια για ουράνια και επίγεια παρατήρηση συνολικής αξίας, 850 ευρώ.

antipas-exarxopoulos

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που επιτέλους αυτός ο χώρος λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές δημιουργίας του, και το σκοπό το οποίο χτίστηκε αυτό το κτίριο. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με τη φιλοξενία του κινητού πλανηταρίου Θεσσαλονίκης. Το κινητό πλανητάριο, ταξιδεύει εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα και έχει ήδη επισκεφθεί εκατοντάδες σημεία. Πρόκειται για μια θολωτή οροφή που λειτουργεί σαν μια οθόνη κινηματογράφου πάνω στην οποία προβάλλονται με ακρίβεια οι θέσεις και οι κινήσεις των αστεριών και των πλανητών. Σκοπός των προβολών, είναι η γνωριμία των μαθητών και όχι μόνο, με τον κόσμο των άστρων και των πλανητών μέσα από μια διαδικασία που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και τη χαρά του θεάματος. Εμείς σε αυτή την αίθουσα με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού του πλανητάριου Θεσσαλονίκης, προβάλαμε για τα σχολεία του Δήμου Πύργου την Ελληνική Μυθολογία και τους αστερισμούς. Οι επισκέπτες μας ήταν σχεδόν το σύνολο των μαθητών τις πέμπτης και έκτης δημοτικού όλων των δημοτικών σχολείων του διευρυμένου Δήμου Πύργου δηλαδή όλων των δημοτικών ενοτήτων Βωλακα, Ιάρδανου, Πύργου και Ώλενας. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ζεύλα, τους Διευθυντές των δημοτικών σχολείων και τους συνοδούς των μαθητών αλλά και τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ηλείας κ. Δημακόπουλο. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, προβληματίστηκαν, έθεσαν ερωτήματα μα πάνω από όλα ενθουσιάστηκαν. Αυτός ο ενθουσιασμός καταγράφθηκε στα πρόσωπα των παιδιών και στο βιβλίο επισκεπτών».

planitario2

Δημιουργία μόνιμης θολωτής αίθουσας προβολής στο Πολύκεντρο

Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ και Γ.Γ. του Δήμου κ. Αντύπας στόχος μας είναι πλέον, η δημιουργία μιας μόνιμης θολωτής αίθουσας προβολής στο Πολύκεντρο που δε θα φιλοξενεί μόνο εκδηλώσεις πλανηταρίου αλλά και άλλες θεματικές εκδηλώσεις με επιστημονικό περιεχόμενο. «Βασική μας προτεραιότητα στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πύργου είναι να αποδείξουμε στη πραγματικότητα ότι ο Δήμος Πύργου αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο από όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με το κ. Εξαρχόπουλο, να προσπαθήσουμε πάση θυσία και με τη συνεργασία του ΚΤΕΛ, να φέρουμε όλους τους μαθητές από όλα τις Δημοτικές Κοινότητες που είχαν βέβαια τη συγκεκριμένη γνωστική ικανότητα, πέμπτης και έκτης δημοτικού, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του πλανητάριου, και τα καταφέραμε. Μετά την επιτυχία αυτή, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μόνιμη θολωτή αίθουσα προβολής τις τεχνικές προϋποθέσεις της οποίας και τις πηγές χρηματοδότησης θα αναφέρουμε σύντομα. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω, ότι η προσπάθεια αυτή, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή  καθώς υλοποιήσαμε ένα μικρό μέρος των όσων είχε φανταστεί ο αείμνηστος Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο οποίος είχε οραματιστεί το συγκεκριμένο χώρο στο Πολύκεντρο, ως Πλανητάριο. Με την εκδήλωση αυτή, καταφέραμε έστω και σε μικρό βαθμό, αυτό που στο παρελθόν μας ακούγονταν πολύ μακρινό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στη Πρωτοβάθμια και στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όλους όσους συμμετείχαν γιατί πιστεύω γιατί καταφέραμε κάτι το οποίο γέμισε με χαρά και γνώση τα παιδιά μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος