FOLLOW US: facebook twitter

Συστράτευση της κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον της σταφίδας: Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στον Πύργο από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας για το «μαύρο χρυσό» της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

Δημιουργία θεματικού Μουσείου

 

Η αναγκαιότητα της συστράτευσης τοπικών φορέων, αρχών, πολιτών και βεβαίως σταφιδοπαραγωγών σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο νομό Ηλείας, με στόχο πέρα από το παρελθόν και την ιστορική μνήμη,  να έχει ως προϊόν  παρόν και μέλλον συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αποτέλεσε και το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πύργο.  Την ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μαύρης σταφίδας που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή του τόπου, διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, με εκλεκτούς ομιλητές, Παν/κούς, ιστορικούς και καλλιεργητές με διάφορες θεματικές ενότητες. Η μια βέβαια από αυτές ήταν η δημιουργία Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στον Πύργο, μια από τις βασικές επιδιώξεις του Ομίλου, που τυγχάνει θερμής υποστήριξης.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας κ. Ηλίας Ανδριόπουλος καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ και έδωσε γενικότερα το στίγμα της ημερίδας και των στόχων του Ομίλου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων « Θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας, για το σημαντικό αυτό προϊόν του τόπου μας, από την μια να συντηρήσουμε την ιστορική μνήμη με το Μουσείο σταφίδας και από την άλλη να καταγράψουμε την τωρινή κατάσταση και όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της σταφίδας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Δηλαδή ένα τρίπτυχο, παρελθόν, παρόν και μέλλον της σταφίδας στο νομό Ηλείας. Επιμένουμε στο «όλοι μαζί» γιατί καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συστράτευση της κοινωνίας μας, δηλαδή τοπικών φορέων, αρχών και σταφιδοκαλλιεργητών. Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να στρατευτούμε στην προσπάθεια αυτή.»

Στην μακρά ιστορία της σταφίδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Διονύσης Τραμπαδώρος με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία .

«Η σταφίδα περνά δύσκολες μέρες»

Για την υφιστάμενη κατάσταση μίλησε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Διονύσης Γραμματικός που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η σταφίδα ομολογουμένως περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κυρίως στην περιοχή της Ηλείας και της Κορινθίας.

«Θα πρέπει ωστόσο – ανέφερε- να βρεθεί τρόπος με τις συντονισμένες ενέργειες πολλών φορέων και όχι μόνο των παραγωγών, να ανατραπεί αυτό το κλίμα, Είναι ένα προϊόν εθνικό που μπορεί να βοηθήσει την διατροφή των ελλήνων και των κατοίκων του εξωτερικού, ένα εξαγώγιμο προϊόν με καλές προοπτικές υπό προϋποθέσεις φυσικά,  της οργάνωσης και όχι αντιπαλότητας μεταξύ μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2017 έχει υιοθετήσει την συνδεδεμένη ενίσχυση γι αυτούς που παραδίδουν 150 κιλά ξερή σταφίδα το στρέμμα, οι προτάσεις του τμήματος ήταν για περισσότερο από 50 ευρώ το στρέμμα αλλά δεν εισακούστηκε πολιτικά. ‘Όμως, γίνονται συζητήσεις να ξαναενταχθεί στο μέτρο της αναδιάρθρωσης καλλιέργειας κάτω από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ειδικό καθεστώς για την κορινθιακή σταφίδα, ήδη οι βουλευτές του νομού έχουν κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον Υπουργό. Εμείς προφορικά έχουμε πει ότι συμφωνούμε σε αυτό το πρώτο στάδιο, μένει λοιπόν αυτό το αίτημα να γίνει πιο συγκεκριμένο, να το εξετάσουμε και ένα από τα προβλήματα που είναι η υγεία του προϊόντος και της καλλιέργειας, θα μπορέσουμε να  το λύσουμε. Είναι όμως μόνο το ένα σκέλος, έχουμε κι άλλα να λύσουμε…»

Αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας

Από την πλευρά του για τα  προβλήματα της σταφιδοκαλλιέργειας  μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που επισήμανε ότι « Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει ζήσει 80 χρόνια και παραπάνω το νομό Ηλείας. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει αυτό το προϊόν στον νομό, με ρωτάνε οι παραγωγοί αν έχει μέλλον η σταφίδα κι εγώ τους απαντάω ναι. Με αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας που ζητάμε, να γίνει ανασύσταση στα παλιά αμπελοτεμάχια, με μια Ομάδα Παραγωγών στο νομό Ηλείας με διαφάνεια και τότε θα έχουμε μέλλον την κορινθιακή σταφίδα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι σταφιδοπαραγωγοί, να ενοποιηθούμε για να κρατήσουμε στο νομό αυτό το προϊόν. Η Ο.Π Αμαλιάδας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Τυποποίηση του προϊόντος

Στην θεματική ενότητα της προώθησης βιολογικής σταφίδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά μίλησαν ο βιοκαλλιργητής Ανδρέας Βαρώτσος και ο  Θόδωρος Βασιλόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Ηλείας. Μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε ότι ότι  πρέπει με κάθε τρόπο να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια γιατί η σταφίδα είναι ένα μοναδικό  super food που έχει πλέον μεγάλη πέραση στην αγορά και μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στους παραγωγούς. Τόνισε ωστόσο ότι «το προϊόν πρέπει να τυποποιηθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση  και πόρτα- πόρτα να βγούμε στην παγκόσμια αγορά και να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας. Είναι ένα προϊόν με εξαγώγιμο προσανατολισμό που πρέπει όμως να το αλλάξουμε και εγώ ως νέος άνθρωπος και βιοκαλλιεργητής, θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου με τα υπόλοιπα παιδιά, να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση που έχει επικρατήσει με την κορινθιακή σταφίδα.»

Η δημιουργία θεματικού Μουσείου Σταφίδας

Λόγω της έκτακτης απουσίας της καθηγήτριας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας κ. Κατερίνας Αλεξοπούλου, την ομιλία για την  δημιουργία του Μουσείου Σταφίδας  παρουσίασε μια φοιτήτριά της, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του προϊόντος αναλύοντας το σκεπτικό του Ομίλου, που θα εδραιωθεί σε χώρους άρτιας οργανωμένους και εξοπλισμένους τεχνολογικά , μια έκθεση με πολλές θεματικές ενότητες.

Στο φουαγιέ, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Όμιλος «Η Ωλένη», προσέφερε μαύρη σταφίδα και χαλβά με σταφίδες στο κοινό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος