FOLLOW US: facebook twitter

Συντάξεις χηρείας: Οι εννιά κατηγορίες που παίρνουν διπλή αύξηση άνω του 40%

Ημερομηνία: 01-06-2019 | Συντάκτης:

Διπλή αύξηση άνω του 40% έρχεται για εννέα κατηγορίες συνταξιούχων χηρείας µε το νέο καθεστώς που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τους επιζώντες συζύγους σηµαίνει κατ’ αρχάς αύξηση 40% για όλους, δηλαδή για το σύνολο των πάνω από 45.000 συνταξιούχων που λαµβάνουν σύνταξη χηρείας µε το καθεστώς του νόµουΚατρούγκαλου (για θανάτους από 13 Μαΐου του 2016 και µετά).

Για 9 κατηγορίες, ωστόσο, η αύξηση θα είναι διπλή καθώς το νέο ποσοστό θα υπολογιστεί επί της παλιάς σύνταξης του θανόντος και όχι επί της επανυπολογισµένης µε βάση την εξίσωση του νόµουΚατρούγκαλου.

Ο νόµος ισχύει από την Παρασκευή 17 Μαΐου όταν δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Συνεπώς η αύξηση ξεκινάει να µετράει από τη σύνταξη Ιουνίου, η οποία πληρώθηκε στα τέλη Μαΐου. Ηδη δηλαδή «τρέχει» ένα µηνιάτικοαναδροµικά και στον ΕΦΚΑ διεξάγεται αγώνας δρόµου ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές λεπτοµέρειες και να ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αυξήσεις.

Αν για τεχνικούς λόγους αυτό δεν καταστεί εφικτό να συµβεί µε την καταβολή της σύνταξης Ιουλίου, η οποία πληρώνεται τέλη Ιουνίου, τότε οι αυξήσεις θα ενσωµατωθούν στο σύστηµαπληρωµών αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα µετρούν από τη σύνταξη Ιουνίου. Η αύξηση θα είναι δύο ταχυτήτων:

-40% για τους επιζώντες συζύγους εφόσον ο θανών ήταν εργαζόµενος ή συνταξιούχος που είχε συνταξιοδοτηθεί µετά τον νόµοΚατρούγκαλου, δηλαδή µετά τις 13 Μαΐου του 2016 και συνεπώς δεν είχε «προσωπική διαφορά» ή είχε συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 αλλά η σύνταξή του προκύπτει υψηλότερη µε τον επανυπολογισµό.

-∆ιπλή αύξηση που καταλήγει πάνω από 40% εφόσον ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν την ψήφιση του νόµουΚατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) και ανήκε στις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων που λάµβαναν υψηλές συντάξεις µε το παλιό σύστηµα ενώ µε το νέο διατηρούν «προσωπική διαφορά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος