FOLLOW US: facebook twitter

«Η Ηλεία δεν αντέχει άλλη απαξίωση-Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα»!: Ηχηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Ξυστρή για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
-Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο για προμελετημένο έγκλημα κατά του νομού
-Επόμενο βήμα κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ Πύργου και Ήλιδας για πλάνο δράσης
Ρεπορτάζ Παναγιώτης Φωτεινόπουλος- Ελένη Παπαδοπούλου

Ισχυρό  και αποφασιστικό μήνυμα  τερματισμού του εμπαιγμού και της απαξίωσης της Ηλείας έστειλαν χθες το βράδυ από το θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο,  αιρετοί,  Εκκλησία, τοπικοί φορείς της Ηλείας  και όλη η κοινωνία,  κατά τη διάρκεια  μιας πραγματικά μεγάλης σε κόσμο συγκέντρωσης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των δημάρχων Πύργου και Ήλιδας, Τάκη Αντωνακόπουλου και Γιάννη Λυμπέρη.  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  για να ληφθούν  νέες συντονισμένες και ενωτικές δράσεις,  στον απόηχο της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα πανεπιστημιακά τμήματα του νομού, ορίζοντας μηδενικό αριθμό εισακτέων στα τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022. Στο πλευρό των δύο δημάρχων  στο πάνελ, όπου Αντωνακόπουλος και Λυμπέρης  δήλωσαν την ενωτική τους στάση τονιζοντας «ότι πάντα μαζί ήμασταν, στην ίδια πλευρά ίσως με διαφορετική προσέγγιση κάποιες φορές», ήταν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης  Γιώργος Γεωργιόπουλος και Γιάννης Λέντζας αντίστοιχα και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.  Παρόντες στην συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός , ο  πρώην Υπουργός  Σωτήρης Κούβελας και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένωνοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Πύργου Κ. Νικολούτσος, Σ. Καννής και Αν. Καράμπελας ,  αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Πύργου και Ήλιδας, πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, εκπρόσωποι της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων των δήμων Ήλιδας και Πύργου αλλά και όλου του νομού.

Άπαντες οι συμμετέχοντες στηλίτευσαν τη στάση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να αποκλείσει την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα το Πανεπιστήμιο Πατρών με τις μεθοδευμένες αποφάσεις του, ενώ ξεκάθαρα οι περισσότεροι εκ των ομιλητών με πολύ αυστηρό τόνο ‘χρέωσαν’ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά για την κατηφόρα της Ηλείας σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο τις Παν/μιακές σχολές, τον δρόμο της Πατρών- Πύργου, τα Νοσοκομεία κ.ο.κ.  Ο δήμαρχος Πύργου πρότεινε ως επόμενη κίνηση την κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλιων Πύργου και Ήλιδας όπου θα αποφασιστεί εκεί κοινό σχέδιο δράσης.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και κάθεται

Μητροπολίτης Ηλείας: Η κα Κεραμέως μας έριξε ένα κεραμίδι στο κεφάλι για να μας το σπάσει!

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός, αφήνοντας αιχμές εναντίον της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και υπενθύμισε πως η Εκκλησία είναι διαχρονικός συμπαραστάτης του νομού στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την παραχώρηση εκτάσεων και κτιρίων για τη στέγαση τμημάτων.

«Η ταπεινότης μου έχει διαπιστώσει ότι όποιος υπουργός έρχεται, λέει ότι θέλει να διορθώσει τα πράγματα και κάνει συνεχώς αλλαγές, διότι τις αλλαγές δεν τις κάνουν ειδικά διακομματικά συμβούλια με ένα ωφέλιμο πρόγραμμα, αλλά για δικούς τους προσωπικούς ή κομματικούς σκοπούς. Η κα Κεραμέως μας έριξε ένα κεραμίδι στο κεφάλι για να μας το σπάσει και να ησυχάσει κι αυτή κι εμείς. Οι Ηλειώτες όμως είμαστε ζόρικοι και ξεροκέφαλοι και το κεραμίδι χτυπάει και επιστρέφει πίσω. Στις σχολές της Αμαλιάδας και του  Πύργου έχουμε παραχωρήσει κτίρια. Στην αρχή έδωσα 37 στρέμματα στη Βαρβάσαινα για να φτιάξουν ωραία κτίρια αλλά δυστυχώς δεν φτιάχτηκε τίποτα και τα πήρα πίσω. Όλες οι  εκδηλώσεις μας πρέπει να είναι δυναμικές αλλά ειρηνικές, χωρίς βία και καταστροφές. Υπό αυτήν την προϋπόθεση θα είμαι πάντοτε μαζί σας», ανέφερε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τ. Αντωνακόπουλος: Αποκαλύφθηκε πλήρως το προαποφασισμένο έγκλημα κατά της Ηλείας

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος άνοιξε τη συγκέντρωση, υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική δράση, ενότητα και διαρκείς αγώνες, με στόχο να τερματιστεί η υποβάθμιση της Ηλείας σε όλα τα επίπεδα.

«Θα είμαστε εδώ, θα διεκδικούμε και θα είμαστε πάντα παρόντες! Πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε τη συλλογικότητα. Όλοι μαζί θα κάνουμε έναν κύκλο για να προστατέψουμε την Ηλεία. Απαιτούμε την παραμονή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Νομό και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το νέο χτύπημα σε βάρος της πολύπαθης Ηλείας μας. Αποκαλύφθηκε πλήρως το πόσο προαποφασισμένο και προμελετημένο ήταν το έγκλημα αυτό. Είναι αδιανόητη η υστέρηση της Ηλείας, κι όταν μάλιστα σε όλη την υπόλοιπη χώρα προστίθενται θετικά, αλλά μόνο στο δικό μας Νομό αφαιρούνται κιόλας. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, η ζωή είναι διάλογος με φυσική παρουσία. Συνεχίζουμε διαρκώς να διεκδικούμε, η δημοκρατία απαιτεί ζωντανή συμμετοχή για να λειτουργεί», τόνισε και πρότεινε ως επόμενο βήμα την άμεση κοινή συνεδρίαση τουλάχιστον των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας, μέσα από την οποία δημοκρατικά να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις πάνω στο τεράστιο θέμα, με ένα κοινό πλάνο διεκδικήσεων και δράσεων, όπως κι εναλλακτικές επιλογές συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια όπως π.χ. της Πελοποννήσου.

Γ. Λυμπέρης:  Η εκτέλεση των σχολών έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης  Λυμπέρης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προαναγγέλλοντας εναλλακτικές πρωτοβουλίες.

Το κλείσιμο των σχολών, η εκτέλεσή τους στο απόσπασμα, δεν έγινε από τον υπουργό, αλλά από τον Πρωθυπουργό της χώρας και από όλα τα στελέχη που αποφάσισαν να κάνουν τη “μεγάλη μεταρρύθμιση” κλείνοντας τη Mουσειολογία και τη Γεωπονία Πίστευα ότι είχαμε πάει πάτο με τον προηγούμενο νόμο, αλλά δεν περίμενα ειλικρινά αυτό τον απύθμενο πάτο που έφτασε αυτή η κυβέρνηση (…) Όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε. Το παράδειγμα του Κώστα Τζαβάρα, του παλαιότερου βουλευτή, είναι αιχμή που αγγίζει και πονάει σήμερα την πολιτεία. Ας ακολουθήσουμε μια τέτοια πορεία και θα δούμε πού θα μας βγάλει. Υπάρχουν κι άλλα πανεπιστήμια, υπάρχει νομοθεσία, υπάρχει άρθρο 16 που μπορεί να επιτρέψει πόρους και στην αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν σε τέτοια τμήματα. Εμείς πάντως τα παιδιά μας δεν θα τα αφήσουμε αμόρφωτα. Εμείς δε θα τα εγκαταλείψουμε, δε θα υποθηκεύσουμε το μέλλον τους μέχρι να πεθάνουμε. Πάνω σε αυτόν τον σκοπό και στόχο θα παλέψουμε.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Β. Γιαννόπουλος: «Παιχνίδι εις βάρος των Ηλείων»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, άφησε αιχμές για τη στάση της υπουργού Παιδείας και του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να οργανωθεί με σωστό τρόπο η επόμενη μέρα για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

«Για άλλη μια φορά η Ηλεία βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό είχαν οργανωθεί με ιδανικό τρόπο, τόσο από πλευράς Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών όσο όμως και από το Υπουργείο Παιδείας. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας ήταν σε απόλυτη ταύτιση απόψεων και συνεργάστηκαν προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το έγκλημα γιατί περί εγκλήματος πρόκειται. Παίξανε αυτό το παιχνίδι εις βάρος των πολιτών της Ηλείας και προετοίμασαν το έδαφος για κάτι προαποφασισμένο (…) Πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον και ελκυστικές προοπτικές για να πετύχουμε το αυτονόητο. Έχουμε  χρόνο αρκετό να συνεργαστούμε τόσο η περιφέρεια όσοι και οι δήμαρχοι. Υπάρχουν προτάσεις υπάρχουν οι δυνατότητες πλην όμως θα πρέπει να έχουμε και τη στήριξη της κεντρικής πολιτικής σκηνής γιατί είναι ένα θέμα που μας ξεπερνά».

Δ. Καλαματιανός: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νόμο κατάργησης των Παν/κων τμημάτων

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ξεκαθάρισε την αντίθεσή του σε νόμο που θα καταργεί και επίσημα τα τμήματα.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου από την Ηλεία, με εκτελεστή το Πανεπιστήμιο Πατρών και το καθηγητικό κατεστημένο που εξαρχής αντιδρούσε στην προοπτική να υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, να λέμε δεν γίνεται τίποτα και ότι όλοι το ίδιο είναι. Έχουμε χρέος και μπορούμε να διεκδικήσουμε να μην καταργηθεί με νόμο αυτό που ιδρύθηκε με νόμο: τα τρία  πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν ιδρυθεί με νόμο. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει τέτοιο νόμο και προσωπικά είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί ο νόμος και πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι από όλα τα κόμματα θα κάνουν το χρέος τους και δεν θα ψηφίσουν νόμο που θα καταργεί τα τμήματα ή ακόμα και περισσότερο να μην επιτρέψουμε να υπάρξει προεδρικό διάταγμα», είπε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο, τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γ. Λέντζα, τον αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Τ. Καρνάρο, κ.ά.

Μιχάλης Κατρίνης: “Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μεθόδευση για την κατάργηση των δύο τμημάτων”

Το παρακάτω χαιρετισμό έστειλε στους δύο δημάρχους ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης αναφέροντας: «Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Ηλείας από το χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αποτυπώνει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αγανάκτηση της.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μεθόδευση για την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και πραγματική αξιολόγηση, υποτιμώντας την Ηλεία για μία ακόμα φορά.

Είναι δεδομένη η στήριξή μου στην κοινή αυτή προσπάθεια που απηχεί τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Ηλείας.

Δεν μπορώ όμως να είμαι κοντά σας, αφού σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει προς τον Υπουργό Υποδομών για το κορυφαίο πρόβλημα του τόπου μας : το δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’.

Σήμερα, αλλά και κάθε μέρα πρέπει να ακούγεται ένα πολύ δυνατό: ‘’ΕΩΣ ΕΔΩ’’.

Να αντιληφθούν όλοι ότι οι εποχές που οι αποφάσεις εναντίον της Ηλείας περνούσαν χωρίς αντιδράσεις, ανήκουν στο παρελθόν.

Όσοι αδικούν την Ηλεία, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Δήλωση δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου: «Μόνο ο Πρωθυπουργός, εφόσον θέλει, μπορεί να δώσει τη λύση»

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή μου απουσία από το μέτωπο των θεσμικών εκφραστών της Ηλείας  αποτελεί λογική απόρροια της τουλάχιστον ατυχούς αξιολόγησης της πρότασης που είχα καταθέσει  στις αρχές Μαρτίου στο Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών με θέμα την παραμονή του Νομού μας στον Ακαδημαϊκό Χάρτη.

Τότε είχα προτείνει «άμεση σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού και επίδοση των αποφάσεών τους στη Κυβέρνηση με επίσκεψη και των επτά Δημάρχων στον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους του κυβερνητικού σχήματος».

Δυστυχώς και ατυχώς, η πρόταση για λόγους που δεν γνωρίζω, αγνοήθηκε. Και ήρθε η άδικη, αδιανόητη και πολιτικά καταδικαστέα εξέλιξη για την κοινωνία της Ηλείας και τη νεολαία μας. Εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα κρίκο της αλυσίδας του αποκλεισμού και της απομόνωσης του νομού μας από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Η εκ των υστέρων ανάληψη δράσης που ανατίθεται στο θεσμικό μέτωπο, εκτιμώ πως είναι δηλωτική  του αδύναμου χειρισμού και της υποχωρητικής διάθεσης μεγάλου μέρους των θεσμικών παραγόντων.

Τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή και για να αναστρέψουμε την πορεία της Ηλείας προς το περιθώριο, θα έπρεπε, κάποιοι να έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους  και όλοι μαζί να είμαστε  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Δήμος Πηνειού θα είναι παρών.

ΥΓ: Εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί τη διαχρονική αδικία και θα την αποκαταστήσει με απόφασή του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος