FOLLOW US: facebook twitter

Στην Ηλεία τη Δευτέρα 30/8 ο Δημήτρης Κουτσούμπας-Συνέντευξη χθες από την Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ

Ημερομηνία: 27-08-2021 | Συντάκτης:

Τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο Γ.γ. της Κ.ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπως ανακοινώθηκε χθες από την Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Κουτσούμπας στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Πύργου στο Λάτσειο, στις 11 με το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας στο Δημαρχείο Ολυμπίας και ακολούθως θα συναντηθεί με επιτροπή πυρόπληκτων, φορείς, συλλόγους, προέδρους και τοπικά συμβούλια πυρόπληκτων κοινοτήτων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου ΑΡχ. Ολυμπίας. Τέλος, στη 1 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Λάλα όπου και θα συναντηθεί με τα τοπικά συμβούλια και του πυρόπληκτους της Δημοτικής Ενότητας Φολόης.

Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Ηλείας, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν στην θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 14 ετών απο τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 τονίζοντας ότι “τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν τότε ήταν ψεύτικα”. “Για ακόμα μια χρονιά μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να ζητάει όσες συγγνώμες θέλει, να επικαλείται λάθη και παραλείψεις, να υπόσχεται ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν!!! Όμως, εδώ δεν μιλάμε για άλλο ένα καλοκαίρι με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καταστροφή λαϊκών περιουσιών και στο νομό μας και πανελλαδικά. Πάνω από 1.200.000 στρέμματα πανελλαδικά και 126.000 στο νομό μας έχουν γίνει στάχτη μαζί με σπίτια και καλλιέργειες.

Κι αυτή η τεράστια καταστροφή δεν οφείλεται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις, άλλωστε, οι υπουργοί της κυβέρνησης, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δήθεν “έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό”.

Σαν Τ.Ε. Ηλείας επισκεφτήκαμε όλες τις υπηρεσίες τις πυροσβεστικής στο νομό μας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εκεί διαπιστώσαμε τις τεράστιες ελλείψεις τις όποιες τις επισημάναμε και στο Διοικητή της πυροσβεστικής στο Νομό. Δυστυχώς δεν φτάνουν τα μέτρα για την καταστολή των πυρκαγιών. Και αυτά αποδείχτηκαν πολύ πίσω από τις ανάγκες. Όμως το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και σ’ αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο δεν είχε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση. Ότι και να μας πούνε τώρα ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ όσο ήταν στην κυβέρνηση την ίδια πολιτική εφάρμοζαν. Καθόλου πρόληψη και το βάρος στην καταστολή.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα παρθούν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πυρόπληκτων. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των πληγέντων. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμοι μιλάνε για ανασυγκρότηση μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγοντας την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων. Για άλλη μια φορά, σκοπός τους είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση γης και στο περιβάλλον.

Χρειάζεται τώρα να προχωρήσουν συνολικά οι αποζημιώσεις στο σύνολο της ζημιάς και σε βάθος χρόνου μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Χρειάζεται τώρα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα κύρια στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και στον υπόλοιπο νομό.

Ο λαός μας έχει πείρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι αν σήμερα δεν διεκδικήσει οργανωμένα η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη το επόμενο διάστημα. Χωρίς οργάνωση του απλού κόσμου δεν θα σώζονταν τα χωριά μας, χωρίς οργάνωση και διεκδίκηση αυτών που έχουμε ανάγκη δε θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, ξαναφτιάχνοντας το βιος μας”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος