FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Γιάννης Τσάκαλος: «Αν θες κάτι πολύ, το κάνεις!» – Μεγάλη διάκριση για τον Πυργιώτη χορευτή της Σχολής Χορού Ζωή Ανδρίτσου

Ημερομηνία: 29-09-2020 | Συντάκτης:
-Διπλή επιτυχία η εισαγωγή του στην Εθνική Λυρική Σκηνή & στη Οδοντιατρική Αθηνών

Συνέντευξη στην Ηρώ Ρήγα

Αυτός ο γλυκός νέος που θέλησα να του πάρω συνέντευξη καθόλου άγνωστος δε μου ήταν και πολύ ανυπόμονα περίμενα να έρθει η στιγμή-αφορμή της κουβέντας μας. Γνώρισα τον Γιάννη Τσάκαλο στο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και ύστερα τον ξανασυνάντησα ως τον μαθητή που εντυπωσίασε στις παραστάσεις της Σχολής Χορού Ζωή Ανδρίτσου. Να που ήρθε λοιπόν η ώρα να τα πούμε και επίσημα -πολύ σύντομα κιόλας- μιας και πριν από λίγες μέρες πέτυχε την εισαγωγή του στην Εθνική Λυρική Σκηνή και μάλιστα στην πρώτη τριάδα. Επιπλέον, η επιτυχία του είναι διπλή, αφού τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων τον κατέταξαν φέτος στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνεπώς, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ο ίδιος:

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το χορό;

Ξεκίνησα πριν 8 χρόνια κάνοντας 5 χρόνια λάτιν και φλαμένκο (στο οποίο πήρα και πτυχία) στη Σχολή Χορού Χοροκίνηση. Στη συνέχεια παρακολούθησα 2 χρόνια μαθήματα κλασικού μπαλέτο και σύγχρονου χορού κοντά στη Ζωή Ανδρίτσου.

Θα μας πεις λίγα λόγια για τη Ζωή Ανδρίτσου, τη δασκάλα-μέντορά σου;

Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την Ζωή στον Πύργο! Έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες για να κρατήσει την ποιότητα στη σχολή της και να «βγάλει» ό,τι καλύτερο απ’ τα παιδιά της. Θυμάμαι φορές μέσα στο μάθημα όταν μας έδειχνε μια άσκηση και νομίζαμε ότι δε θα καταφέρουμε ποτέ να την κάνουμε, μας έλεγε: «θα το κάνετε και καλύτερα από μένα!». Μας παρότρυνε να γίνουμε καλύτεροι απ’ αυτή και το πίστευε! Έχει να δώσει κι άλλα στη βιομηχανία χορού, εγώ είμαι ο πρώτος, και κυρίως να προσφέρει στην πόλη μας. Μας εμπνέει, έχει επενδύσει χρήματα, χρόνο, μελετά τα μαθήματα πριν διδάξει.. Ήταν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα, μέντοράς μου, με βοήθησε να διαχειριστώ το διάβασμά μου, τη διατροφή, τα προσωπικά, τα οικογενειακά, πραγματικός μέντορας, όχι μόνο δασκάλα. Την ευχαριστώ για όλα!».

Πώς νιώθεις με την διπλή αυτή επιτυχία σου; Την εισαγωγή σου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Οδοντιατρική Αθηνών ;

Πολύ χαρούμενος, τι άλλο να θέλω σ’ αυτή την ηλικία;! Θα σπουδάσω την επιστήμη που ήθελα και θα ασχοληθώ και με την τέχνη μου. Έπιανα την Ιατρική, αλλά επέλεξα την Οδοντιατρική γιατί η Ιατρική είναι πολύ πιο απαιτητική χρονικά, οπότε για μένα είναι πολύ καλός συνδυασμός, μιας κι έχω αποφασίσει να κάνω και τις δύο σχολές.

Ποια η διαδικασία των εξετάσεων στην Λυρική;

Τώρα κάνω μαθήματα προετοιμασίας. Οι εξετάσεις έγιναν σε δύο φάσεις: από την πρώτη παρέμειναν 180 άτομα, ενώ απ’ τη δεύτερη 30, και τελικά κράτησαν τους 15.

Οι πηγές μου μου αποκάλυψαν ότι ήσουν στην πρώτη τριάδα..

(Γελάει) Η αλήθεια είναι ότι μάθαμε από την κριτική επιτροπή ότι ήμουν μέσα στους πρώτους 3, δύο κοπέλες κι εγώ.

Πόσο απαιτητική είναι η παρακολούθηση της Λυρικής Σκηνής;

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει αναβαθμιστεί με την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι νέοι εισαχθέντες, όπως εγώ, παρακολουθούν μαθήματα και προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην ομάδα των χορευτών της Λυρικής. Τα μαθήματα είναι καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 4μμ., και Σάββατο πρωί, αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα. Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν: ανατομία, θεωρία μπαλέτου, ψυχολογίας, και τα πρακτικά: κλασικό & σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, παραδοσιακά, φλαμένκο. Επίσης διδασκόμαστε και Ζευγάρια: pas de deux και contact. Σε 3 χρόνια βγαίνεις χορογράφος, χοροδιδάσκαλος και χορευτής. Αύριο βέβαια δίνω εξετάσεις και στην Κρατική Σχολή Χορού.. θα δούμε τι θα επιλέξω αν πετύχω και εκεί.. είμαι θετικά προσκείμενος προς τη Λυρική..

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα παιδιά της γενιάς σου;

Ο λόγος που τα έκανα όλα αυτά είναι επειδή είχα στόχο, πείσμα και βάσεις και στο χορό και στο σχολείο. Είπα θα το παλέψεις στην Γ’ Λυκείου, θα τα συνδυάσεις και θα περάσεις και στα δύο. Είχα απογοητευτεί από το πώς είχε επαναπαυτεί η γενιά μας, περιμένω πολλά περισσότερα από εμάς. Είμαστε τυχεροί, έχουμε το διαδίκτυο, πρόσβαση στη διακίνηση πληροφοριών-ιδεών κι είναι κρίμα να μην εξαντλήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας και να μη φτάσουμε ψηλά. Το μήνυμα λοιπόν είναι: αν κάτι το θες, το κάνεις! Δε χρησιμοποίησα κανένα μέσο, τα κατάφερα μόνο με σκληρή και μεθοδική δουλειά!

Το συγχαρητήριο μήνυμα της δασκάλας του, Ζωής Ανδρίτσου, στα social media:

«Πριν δύο χρόνια μπήκες στη Σχολή μας και μου ζήτησες να γίνω ο μέντορας σου.. Έπιασες  τη μπάρα ξεκινώντας από το μηδέν και μου είπες ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να φτάσουμε το στόχο… Άπειρες ώρες, σκληρή δουλειά, ιδρώτας, πόνος και ταυτόχρονα φωτεινά μάτια έτοιμα να αρπάξουν κάθε πληροφορία.. Ακολούθησες πιστά κάθε οδηγία με πάθος και πίστη…

Δύο χρόνια μετά πετυχαίνεις την εισαγωγή σου στην Εθνική Λυρική Σκηνή κάνοντάς μας όλους για ακόμα μια φορά περήφανους.. Η συγκίνηση απερίγραπτη βλέποντας τους κόπους σου να αμείβονται! Η ταυτόχρονη εισαγωγή σου στην Οδοντιατρική Αθηνών αποδεικνύει ότι όλα μπορούν να γίνουν με πρόγραμμα..

Γιάννη μας Συγχαρητήρια!!

Η μεγαλύτερη χαρά ενός δασκάλου είναι να βλέπει τα παιδιά του να ανεβαίνουν τόσο ψηλά! Σ’ ευχαριστώ για τη χαρά που μου δίνεις και την εμπιστοσύνη που μου έδειξες απ’ την πρώτη στιγμή. Θα είμαι πάντα δίπλα σου σαν δασκάλα σου και μέντοράς σου!

Όλη η Σχολή σε περιμένει να το γιορτάσουμε Τσακαλάκο μας!

Με αγάπη και σεβασμό, η δασκάλα σου..»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος