FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Δήμαρχο Πύργου: «Δώστε λύση για την Παθολογική κλινική»

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
-Συνάντηση με Βουλευτές το Σάββατο και προετοιμασία δυναμικών κινητοποιήσεων
-«Δέκα μέρες κλειστό το Νοσοκομείο Πύργου είναι παταγώδης αποτυχία» είπε ο Τ. Αντωνακόπουλος και δήλωσε πως «κινδυνεύει η ζωή του κόσμου από τους ερασιτεχνισμούς και από την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών»

Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος χθες μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου χωρίς τη φυσική παρουσία ειδικευμένου Παθολόγου- θέμα που ανέδειξε κατ’ αποκλειστικότητα η «Πρωινή»- προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες και θα ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Όπως είπε, πρόκειται για το πιο σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή, διότι η υγεία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό και η μεγαλύτερη δημόσια υποχρέωση της πολιτείας. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει καλέσει τους Ηλείους βουλευτές το Σάββατο στο πρωί στο Λάτσειο, προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό αυτό θέμα αλλά και εκείνο της ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών.

Ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ακραίο βαθμό επικινδυνότητας και το να παρατηρούν άβουλοι τις εξελίξεις ισοδυναμεί με εγκληματική αδιαφορία. «Δέκα μέρες κλειστό το Νοσοκομείο Πύργου είναι παταγώδης αποτυχία  των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Είναι παταγώδης αποτυχία, διότι το Νοσοκομείο του Πύργου είναι το Νοσοκομείο της Ηλείας και μην παίζουν κάποιοι με τις ορολογίες τι σημαίνει νοσοκομείο. Και δεν είναι τα νοσοκομεία για επίδειξη θράσους επειδή υπάρχει ανοχή της πολιτείας. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, που στον πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχουν. Διότι όταν λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς και εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια γραφειοκρατικού τύπου απάντηση όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας και όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και υπηρεσίες υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης, δεν είναι γραφειοκρατικό το ζήτημα είναι ουσιαστικό. Δηλαδή δεν έχει να κάνει πώς καλύπτουμε στα χαρτιά το θέμα. Στην ουσία πώς είναι. Η ουσία είναι η εξής. Σε μια κλινική που είναι 40 άρρωστοι του Παθολογικού τομέα υπάρχει μέσα στην κλινική όλο το 24ωρο Παθολόγος; Υπάρχει μέσα στο νοσοκομείο όλο το 24ωρο Παθολόγος όταν είναι κλειστή η εφημερία; Αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί μπορεί να σου πει κάποιος, υπάρχει στα Επείγοντα. Ναι αλλά υπάρχει; Διασφαλίζεται αυτό; Για τους άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές και μπορεί να κάνουν μια επιπλοκή παθολογική υπάρχει Παθολόγος μέσα στο Νοσοκομείο; Αυτό είναι περίθαλψη. Δεν είναι περίθαλψη μία ταμπέλα, δύο ρόμπες άσπρες, εικονική πραγματικότητα, παραπλανητική, δεν κάνουμε μικροπολιτική με τη ζωή κανενός ανθρώπου…  Το να κλείνουμε για δέκα μέρες γιατί δεν έχουμε το θάρρος να συγκρουστούμε εδώ και τώρα να έρθουν τρεις παθολόγοι είναι άλλο» είπε τονίζοντας ότι λύση θα ήταν να προκηρυχθούν τρεις θέσεις ταυτόχρονα και να δοθούν και κίνητρα από την πολιτεία.

«Προκήρυξη ταυτόχρονα τριών γιατρών»

«Να μετακινήσουν γιατρούς, όχι από την Αμαλιάδα. Αυτό το πήγαινε έλα γιατρών, αυτό το κοντό σεντόνι του “τράβα από εδώ, λείπει από εκεί και ανάποδα” πρέπει να σταματήσει. Θεωρούν ηλίθιο τον πολίτη του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Ηλείας; Αυτό είναι υποβάθμιση της νοημοσύνης μας. Φέρτε τρεις γιατρούς από το πρώην ΕΚΕΠΥ δεν ξέρω από πού, δώστε τους και κίνητρα να λειτουργήσει η Παθολογική Πύργου, γιατί δεν τελειώσαμε με πανδημία γιατί να τους θυμίσω ότι αυτό το νοσοκομείο σήκωσε όλο το βάρος. Για να τελειώνει το παραμύθι ποια είναι τα νοσοκομεία και ποια τα περίπου νοσοκομεία ή δήθεν νοσοκομεία στην Ηλεία. Ποιο άλλο νοσοκομείο έχει Αξονικό, Εντατικές, όλες τις ειδικότητες αν χρειαστεί; Θα κάνουμε το περιστατικό μεταφερόμενο φορτίο Πύργο-Αμαλιάδα; θα μπαίνει δηλαδή στην Αμαλιάδα και μετά θα λένε “πήγαινε για μια καρδιολογική εκτίμηση, νευρολογική, αξονική, υπέρηχο… αλλού”; Και τι είναι  το περιστατικό και ο άρρωστος; Φορτίο; Κατεψυγμένο προϊόν να πηγαινοέρχεται; Είναι ντροπή, είναι προσβολή είναι υποτίμηση της αξίας της ζωής των πολιτών. Και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν μικροπολιτικούς λαϊκισμούς πάνω σε δημόσιες δομές όπως τα νοσοκομεία. Θα σηκώσουμε το θέμα μέχρι εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Θα πούμε στον κόσμο πόσο κινδυνεύει η ζωή του από αυτούς τους ερασιτεχνισμούς και από αυτές τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Δε μπορεί να κρύβεται η πολιτεία. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουν κάποιοι ότι αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία. Μέχρι ενός ορίου”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων από το Ληξιαρχείο το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 30-40%, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πήγαινε λογω κορονοϊού στα νοσοκομεία. «Είχαν μπλοκαριστεί τα νοσοκομεία μόνο από περιστατικά κορονοϊού και αυξήθηκε η θνησιμότητα στη χώρα πάνω από 30%».

«Υποβαθμίζουν την υγεία όλου του Νομού»

Ο δήμαρχος επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι απαράδεκτο να είναι κλειστό το Νοσοκομείο Πύργου δέκα μέρες το μήνα, ενώ έκανε λόγο και για συναλλαγές… «Και αυτές οι συναλλαγές, να περνάμε όλοι καλά σε επίπεδο διοικήσεων θα αποκαλυφθούν στο έπακρο και τη λεπτομέρεια, γιατί έτσι υποβαθμίζεται η υγεία του Πύργου, της Αμαλιάδας και όλου του Νομού. Ξεχάστε Αστέρας -Πανηλειακός, τέλος αυτές οι χαζομάρες, όλοι χάνουμε από αυτή την επιπόλαιη διαφημιστική μικροπολιτική προσέγγιση ενός τόσο τεραστίου θέματος. Όλοι χάνουμε. Δηλαδή ο πολίτης της Αμαλιάδας τι έχει να κερδίσει από αυτή την ψευτοαντίθεση. Ότι θα πάει σε ένα νοσοκομείο… Στον κορονοϊό ξέρετε πόσα περιστατικά πήγαν στην Αμαλιάδα; μονοψήφιος αριθμός και δεν εννοώ κορονοϊού γενικά περιστατικά. Γιατί; Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Αυτή είναι η απάντηση. Και μη δημιουργούμε συνθήκες ανάγκης εξαναγκασμού. Δεν είναι επιχειρήσεις να αναγκάσουμε τον πελάτη να πάει στο ένα ή το άλλο μαγαζί. Είναι η ζωή τους, του πάτερα τους, της μάνας τους, του παιδιού τους, του ιδίου», ενώ σχολίασε την τοποθέτηση του αξονικού στη Ν.Μ. Αμαλιάδας και την αυτοψία για το πού θα μπει στα εργαστήρια του Νοσοκομείου από πολίτες, τονίζοντας ότι ούτε στη Ζιμπάμπουε δε συμβαίνουν αυτά. «Πρόκειται περί τραγωδίας. Είναι δυνατόν να παίζουμε με αυτά τα μεγέθη με την υγεία του κόσμου, λαϊκισμοί, να κάνουμε λεζάντα με ζητήματα της υγείας και τη ζωή του πολίτη. Και αυτή η λεζάντα πάει να γίνει και στο νοσοκομείο του Πύργου. Τα βρήκαμε να μας φτιάξουν τέντες και πινακίδες και να κάνουμε το παπί, να μη μιλάμε. Αυτή είναι η γενναιότητα της τοπικής κοινωνίας διά των εκφραστών της; Θα μας βάλουμε δύο ελενίτ και θα κλείσουμε το νοσοκομείο για δέκα μέρες το μήνα και να έχουμε κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς μέσα; Αν υπάρχει πολίτης που το δέχεται αυτό είναι ντροπή για τον ίδιο και την κοινωνία».

«Δικαιούμαστε ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ στην πόλη»

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα Αντωνακόπουλου ήταν η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών της ίδρυσης σχολών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία. Όπως είπε είναι ένα έργο που παίζεται σε επεισόδια καθώς τις σχολές που είχαμε πάρει κάποτε τις υποβαθμίσαμε, τις αφήσαμε να φυλλορροήσουν και δεν αγωνίστηκε κανείς σοβαρά μαζί τους ενώ και το ΤΕΦΑΑ το κατήργησαν. «Είχαμε κάνει κινήσεις για το ΤΕΦΑΑ, είχαμε επισκεφθεί την Κεραμέως η οποία ορθά κοφτά μας είπε ξεχάστε το θέμα θα πάμε σε μια επιτροπή που θα φέρει εισήγηση για ίδρυση νέων τμημάτων. Αφήσαμε το φάκελο, μιλήσαμε και με την Πρύτανη κ. Κυριαζοπούλου που ήταν θετική…  Βλέπω γενικά μια αποδυνάμωση των τμημάτων στο  Νομό. Και όσον αφορά αυτή τη συνάντηση που έγινε στη Σπάρτη, ήταν απλά μια συνάντηση που πήγε κάποιος το έθεσε και τίποτα άλλο. Δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο. Και μόνο που δεν πανηγύρισαν μερικοί εδώ ότι το πήρε η Σπάρτη! Μόνο ζήτω η Σπάρτη δεν είπαν κάποιοι. Μια συνάντηση έκαναν, που έχουμε κάνει και εμείς… Δεν υπάρχει κάτι. Τι λοβιτούρα και τι κακομοιριά είναι αυτή; Γιατί θέλουν να παρουσιαζόμαστε πάντα ως φτωχοί συγγενείς, ανεπαρκείς. Έχουμε κάνει τα βήματα μας όλα. Το Σαββάτο έχουμε καλέσει τους βουλευτές και θα το συζητήσουμε. Δε δεχόμαστε κακομοιριά και ηττοπάθεια. Πιστεύω ότι το δικαιούμαστε ένα τμήμα τέτοιο».

Μικρά έργα σε όλες τις κοινότητες

“Η διαφάνεια για εμάς είναι το στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει να υλοποιήσουμε ως πράξη στη θητεία μας” είπε στη συνέχεια ο κ. Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι θα αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να υλοποιούν έργα μέχρι 20.000 ευρώ αυτοτελή που δεν εμπίπτουν στον περιορισμό της κατάτμησης. “Με κλήρωση εργολάβων από το μητρώο, ντόπιους. Πολιτικά δεσμευόμαστε ότι θα είναι έργα κατόπιν πρότασης του τοπικού συμβουλίου και όχι μόνο του προέδρου. Θα δουλευτούν από μικρούς εργολάβους της περιοχής. Πρόκειται για το 10% του τεχνικού προγράμματος δηλαδή 500χιλ ευρώ, ένα έργο σε κάθε κοινότητα. Επίσης, εξετάζουμε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό των διαγωνισμών για τα σχολεία σε ενότητες ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη έκπτωση και μεγαλύτερη διαφάνεια”.

“Τους μίζερους και τους κακεντρεχείς του χτυπάμε στα ίσια”

Ο κ. Αντωνακόπουλος θέλησε να απαντήσει και σε όλα όσα διακινούνται μέσω σοσιαλ μίντια, “τη λάσπη στον ανεμιστήρα” όπως είπε, λέγοντας ότι δημοσιεύουν όλες τις διακηρύξεις, τα έργα, τις μελέτες, τις προμήθειες στην ιστοσελίδα του δήμου και ας μην είναι υποχρεωμένοι. “Ειναι πολιτική μας επιλογή να τα δημοσιεύουμε. Γι αυτούς που ονειρεύονται διαφορά, κομπίνες κτλ. Στα πλαίσια της νομιμότητας είμαστε πρωτοπόροι στο να βρούμε ευέλικτα σχήματα αναπτυξιακές, αυτοδιοικητητικές καθαρά όπως η ΔΕΠΑΝ για παράδειγμα που συνεργαζόμαστε, όπου είναι 70 δήμοι, 15 λιμάνια για να μπορούμε να τρέξουμε πράγματα γρήγορα στα πλαίσια νομιμότητας. Και η ΔΕΠΑΝ είναι επίσημος αξιολογητής προγράμματος, επίσημος εταίρος του  υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Που θα πάμε δηλαδή στον ιδιώτη; αν πάμε σε ιδιώτη θα είναι καλύτερο; και βγήκαν κάποιοι και είπαν για τα λεφτά… ακόμα δεν έχει πληρωθεί κανένας πρέπει να παραδώσουν έργο για να γίνει αυτό. Και σας είπα είναι αξιολογητές των έργων εσπα του υπουργείου. Τι να κάνουμε  να πάμε σε ιδιώτη όπως παλιά;… προφανώς θέλουμε να κάνουμε έργο, θα υποφέρουν οι μίζεροι και οι κακοί, θα κάνουμε έργα πολλά. Η μιζέρια, η ανωμαλία έχει χτυπήσει ταβάνι στην πόλη αυτή. Τους μίζερους, κακεντρεχείς που κάνουν εισαγγελέα τους χτυπάμε στα ίσια. Στα μεγάλα ζητήματα διαφάνειας είμαστε νικητές παντού αλλά δε τους συμφέρει να μιλήσουν για κάποιες εξελίξεις στα θέματα αυτά. Γιατί είναι συναλλασσόμενοι, μικρούληδες και κάνουν την πάπια… Αυτή είναι η αλήθεια και η τεραστία διαφορά μας. Οι πράξεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και οι δικές μας πράξεις μπροστά στην απραξία κάποιων είναι ισοπεδωτικές. Έχω πει σε κάποιους μη μιλάνε πολλοί, μη προκαλούν και πολίτες και κάποιοι που κάνουν τον πολιτικό. Είναι μηδενικής αξίας η ηθική τους υπόσταση. Δεν είναι δουλειά μου να ασχολούμαι με το μητρώο τους το ηθικό. Αν προκαλούν θα παίρνουν απαντήσεις δεν υπήρξα πότε μουγκός. Τζάμπα μάγκες ήρωες του τίποτα. Εμετούς στο φβ και όταν τους φωνάζει ο εισαγγελέας το παίζουν αγωνιστές και κάνουν αντίσταση και μετά κάνουν την πάπια. Ορισμένοι, ευτυχώς όχι πολλοί. Αν κάνετε έτσι από το πρώτο εξάμηνο γιατί τόσο διοικούμε λογω πανδημίας, θα πεθάνετε μέχρι την ολοκλήρωση θητείας μας. Και θέλουν σε έξι μήνες κάποιοι να έχω αλλάξει την πόλη να λύσω όλα τα θέματα, να έχω το πανεπιστήμιο, να έχω γεμίσει πολιτισμό όλα τα κτίρια, παιδιά σοβαρευτείτε λίγο… Μου λένε μην ασχολείσαι. Ασχολούμαι με όσα με αφορούν. Δεχόμαστε σκληρή κριτική αλλά σε ζήτημα ηθικής και τάξης δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Προσοχή, σας προειδοποιώ δεν σας απειλώ, γιατί η πόλη πρέπει να αποκτήσει αξιοπρέπεια. Τα βαρίδια παρελθόντος δε μπορεί να πρωταγωνιστούν στο δημόσιο διάλογο με λάσπη που πετούν. ..Να γίνουμε καλύτεροι πατριώτες για την πόλη να προτάξουμε το εμείς και το αύριο της πόλης όχι το εγώ και το χθες. Να σεβαστούμε τα παιδιά μας και να σεβαστούμε παλιότερες γενιές που είχαν όραμα για την πόλη…”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος