FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίασε χθες το Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Ηλείας: Ιεράρχησαν στόχους και προτεραιότητες για την αποφυγή πλημμυρών

Ημερομηνία: 18-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Θετικά τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου παρά τα ακραία φαινόμενα του καλοκαιρού

Η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας υπό τον νέο αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τοπικών αρχών αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Νομό. Στη διάρκεια του, έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που μετά από πολλά χρόνια και παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχε θετικά αποτελέσματα ενώ εξετάστηκε και ο βαθμός ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

«Αν μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία και ορθολογικό σχεδιασμό δράσεων θέτοντας τις απαραίτητες προτεραιότητες μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζοντας ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων και μέσων αδυνατούν να προχωρήσουν σε συνολικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Ηλείας για αυτό θα πρέπει να ιεραρχήσουν τους στόχους και τις προτεραιότητες.

Ακολούθως ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας της Πυροσβεστικής Ευθ. Γεωργακόπουλος, απέδωσε τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς αλλά και στους πολίτες για τα θετικά αποτελέσματα που είχαν σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που συνοδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα και τόνισε πως είναι ανάγκη να θωρακίσουν τους οικισμούς- πόλεις και χωριά- απαλλάσσοντας τους από τα ξερά χόρτα. «Τα ξερά χόρτα σκοτώνουν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό!» είπε και πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν αυτή η καύσιμη ύλη αφαιρούνταν από τα ζώα πλέον όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι δύσκολο να δαμάσεις τη φωτιά εξαιτίας της καύσιμης ύλης που υπάρχει με αποτέλεσμα να κάνει «πασαρέλα» περνώντας μέσα από τα χωριά…».

Ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ακόμα ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την χειμερινή περίοδο και πως ήδη έχουν υπογράψει τα καινούργια σχέδια ενώ ζήτησε την στήριξη όλων όπως συνέβη και την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε μίνι απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που οδεύει στη λήξη της (31 Οκτώβρη), προχώρησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκος Γυφτάκης, τονίζοντας ότι είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων και αυτό συνέβη μετά από συντονισμένες ενέργειες και άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Η προετοιμασία πρέπει να γίνεται το χειμώνα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με προτεραιότητα στην οργάνωση τοπικών ομάδων πυρασφάλειας που θα συνδράμουν την Π.Υ., τον καθαρισμό των οικοπεδικών εκτάσεων που αποτελούν αγκάθι για τις δασικές πυρκαγιές, την εγρήγορση των εθελοντικών ομάδων και τον ορισμό συγκεκριμένων χώρων συνάθροισης κοινού στις τοπικές κοινότητες» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως θα υποβάλει εκ νέου αίτημα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για έκτακτες ανάγκες και όχι στοχευμένα μόνο για τις πυρκαγιές γιατί στην περίπτωση που υπάρχει «περίσσευμα» να μπορεί να διατεθεί για άλλες ανάγκες π.χ. πλημμύρες.

Επισημάνσεις για την αντιπυρική περίοδο, κατέθεσε και ο προϊστάμενος Π.Π. Π.Ε. Ηλείας Κωνσταντίνος Μπαλκάμος, ενώ πρότεινε στους Δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δημάρχου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και να συντάξουν μελέτη για τα κλαδέματα των δέντρων. Επίσης αναφέρθηκε στις βασικές περιοχές της Ηλείας που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Βουπρασία, ο Ιάρδανος ποταμός, η Ήλιδα, το Βαρθολομιό και τα Λεχαινά αλλά και η περιοχή του Πύργου εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι αποστραγγιστικές τάφροι του ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ. Καταλήγοντας επισήμανε ότι η στάθμη του Αλφειού έχει ανέβει και θα πρέπει να γίνει απόληψη των αδρανών υλικών γιατί κινδυνεύουν τρείς δήμοι…

Ακολούθησαν επιμέρους τοποθετήσεις από τους Δημάρχους και τους αντιδημάρχους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, αναλύοντας ο καθένας τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τοπικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος