FOLLOW US: facebook twitter

Σεισμοί: Σε επαγρύπνηση με πρόληψη και σχέδιο – Συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας

Ημερομηνία: 16-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Στην επικαιροποιήση των σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνου από σεισμό, προχώρησε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου εξαιτίας της έντονης σεισμικής διέγερσης που παρατηρείται τις τελευταίας μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου και της Βόρειας Ηλείας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο Νομό αλλά και του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη, έκριναν σκόπιμη την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. για να επικαιροποιήσουν τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης σε περίπτωση σεισμού και παρότι οι Σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η σεισμική διέγερση που παρουσιάζει η περιοχή δεν εμπνέει ανησυχία. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, όχι σε επιφυλακή που πάντα πρέπει να είμαστε και αυτό γιατί, κυρίως στο βόρειο κομμάτι του Νομού, υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους από τους συχνούς τοπικούς και μικρής έντασης σεισμούς που συνοδεύονται από υπόκωφο θόρυβο. Μετά και τα μηνύματα που έλαβα από τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης και Πηνειού αποφασίσαμε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία αν και ο Δ/ντής του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δεν συμφωνούσε με την απόφαση αυτή. Το πράξαμε κατανοώντας την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι μαθητές και οι κάτοικοι» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο από πουθενά που να ενημερώνει για οτιδήποτε όπως συνέβη πριν μερικούς μήνες που είχε προκληθεί θόρυβος. «Επικαιροποιήση των αποφάσεων σημαίνει να βάλουμε στη σειρά τις κινήσεις μας, τα βασικά βήματα εάν και εφόσον συμβεί κάτι».

Στα προληπτικά μέτρα αλλά και στις κινήσεις της Πολιτικής Προστασίας σε πρώτο και δεύτερο χρόνο μετά την πραγματοποίηση ενός σεισμού (υλικό αποθηκευμένο, έλεγχοι κτιρίων, προσδιορισμός χώρου συγκέντρωσης, ενημέρωση κοινού κ.α.), αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπεύθυνος Π.Π. της Περιφέρειας κ. Γυφτάκης, υποστηρίζοντας πως μόνο με συντονισμό και πρόληψη μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί έλεγχος στα δημόσια κτίρια και κυρίως στα σχολεία.

Την «απόλυτη απαισιοδοξία» του, ότι αυτές οι συνεδριάσεις δε μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, κατέθεσε ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση ενός τέτοιου σοβαρού γεγονότος «κάποιος από εμάς μπορεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα». Μάλιστα αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχολεία που δεν διαθέτουν άδειες και δεν έχουν ελεγχθεί, και κυρίως στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο της πόλης που όπως είπε έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί. «Η κρατούσα ανοησία πρέπει να τελειώνει! Να έρθουν οι Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ να κάνουν έλεγχο!» είπε και μίλησε για τις παθογένειες του συστήματος όσον αφορά τα ετοιμόρροπα και διατηρητέα κτίρια για τα οποία αδυνατούν να παρέμβουν και να τα γκρεμίσουν.

Την ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, αναφερόμενος στο σεισμό του 2016 που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Βρύνα κι τη Φρίξα, επισήμανε ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά παλιά κτίρια που «κρέμονται» επικίνδυνα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι ενώ τόσο ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ηλείας κ. Μαρτζάκλης όσο και ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Αντωνάκης, επισήμαναν ότι οι υπηρεσίες τους βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος