FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: Σχολιασμός θεμάτων Ιστορίας 2019

Ημερομηνία: 13-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Με το μάθημα της Ιστορίας συνεχίστηκαν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους της ομάδας Ανθρωπιστικών σπουδών.

Τα θέματα   της πρώτης ομάδας δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες  δυσκολίες κάλυπταν ευρύ φάσμα της ύλης και ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια. Οι ορισμοί στο θέμα Α1 είχαν ζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, ενώ οι ερωτήσεις κλειστού τύπου Σωστό – Λάθος  δεν έκρυβαν παγίδες και ήταν εύκολα κατανοητές. Ίσως να δυσκόλεψε τους υποψηφίους το Θέμα Β1 καθώς θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στην απάντηση τους στοιχεία από διαφορετικές ενότητες που αναφέρονταν στην εκλογική ήττα του Βενιζέλου το 1920 και στις επιπτώσεις της. Η καλή και ουσιαστική γνώση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή απάντηση. Το θέμα Β2 ζητούσε την προσφορά των προσφύγων το 1922 στη διαμόρφωση του πολιτισμού, θέμα που είχε ζητηθεί και στο παρελθόν.

Στη Β΄Ομάδα στο θέμα Γ1 οι υποψήφιοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τους παράγοντες που άλλαξαν το θετικό κλίμα της πρώτης περιόδου της κρητικής πολιτείας συνδυάζοντας τις ιστορικές τους γνώσεις και τα στοιχεία των παραθεμάτων. Δεν εμφάνιζε δυσκολίες καθώς οδηγούσε με σαφήνεια τη σκέψη του μαθητή στο συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου. Τέλος, το Δ1 ζητούσε να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι την κατάσταση των υποδομών του Ελληνικού κράτους την περίοδο 1830 έως 1870, το πολιτικό πρόγραμμα και τους παρωθητικούς και ανασταλτικούς παράγοντες στην  ανάπτυξη του οδικού δικτύου, συνδυάζοντας δημιουργικά τα παραθέματα και τον πίνακα με τις ιστορικές τους γνώσεις.

Η καλή γνώση , η κριτική σκέψη και η σωστή διαχείριση του χρόνου ήσαν απαραίτητοι όροι για την επιτυχία στο συγκεκριμένο μάθημα. Ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια τους.

Μαίρη Μαραγκού

Φιλόλογος

Γενική γραμματέας  Συνδέσμου φιλολόγων

Πύργου- Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος