FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Α. Νικολακόπουλου με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος για ΖΟΕ

Ημερομηνία: 06-04-2021 | Συντάκτης:

Η νέα συνάντηση του Βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον Ηλείο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, που έγινε στο γραφείο του δεύτερου στην Αθήνα, έδωσε την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αναπτυξιακά ζητήματα του Νομού και πολύ περισσότερο στη βάση της αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τόπο μας.

Επρόκειτο για μια ακόμη επαφή που επεδίωξε ο κοινοβουλευτικός του Νομού μας, στο πλαίσιο των διαδικασίων που έχει ξεκινήσει απεμπλοκής βασικών προβλημάτων και κατάθεσης νέων προτάσεων για πρωτοβουλίες πραγματικής αναπτυξιακής προοπτικής, ενίσχυσης της πολυπόθητης απασχόλησης και σταδιακής αντιστροφής της σημερινής κατάστασης με τόνωση της οικονομίας μας.

Έτσι λοιπόν  στη συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων, αρχικά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας ή ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης και άλλων συνεργατών τους, έγινε και αυτή με τον κ. Μπακογιάννη όπου κυριάρχησε το μεγάλο θέμα των ΖΟΕ (Ζωνών Οικιστικού ελέγχου) στην Ηλεία.

Ο κ. Νικολακόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι εδώ και πολλά χρόνια οι Ζ.Ο.Ε αποτελούν ένα τεράστιο εμπόδιο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες και άλλες παρεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν τα αναγκαία για το Νομό μας βήματα ανάπτυξης, γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθούν.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Παράλληλα ο Ηλείος Βουλευτής, όπως και με τους Υπουργούς έτσι και στην συγκεκριμένη συνάντηση, μίλησε για την ανάγκη ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως και την προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων τα οποία θα πρέπει να προκριθούν για να μπορέσει η Ηλεία ξεφύγει από τον «βραχνά» των ΖΟΕ

“Είναι κάτι που θα δώσει πολλές δυνατότητες ώστε να προχωρήσουμε στοχευμένα σε επενδυτικές και άλλες δράσεις, με μια οργανωμένη δομή και τάξη, εκμεταλλευόμενοι κάθε αξιοπρόσεκτη ή καινοτόμο πρόταση, πάντα όμως με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον”  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι μετά από πολλά χρόνια αναμονής, η κατάργηση των ΖΟΕ είναι εφικτό να προχωρήσει, μέσω των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

 ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤ. ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στην χρησιμότητα των ρυθμίσεων που προσφάτως ψηφίσθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης, καθώς αντιμετωπίζουν ανοικτά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει για περιοχές προστατευτόμενες από τη Natura, υπενθυμίζοντας τους προβληματισμούς του σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τον «εγκλωβισμό» που υφίσταται σήμερα η Νότια Ηλεία.

Γι’ αυτό άλλωστε έγινε συζήτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην παραπάνω περίπτωση.

Ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε στον Γενικό Γραμματέα και το ζήτημα της ένταξης Δήμων στο Πράσινο Ταμείο, με σκοπό να ενταχθούν σε αυτό και να χρηματοδοτηθούν έργα αναπλάσεων αστικής αναζωογόνησης, μέσω της απαιτούμενης διαρκούς συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον έγινε αναφορά και στο θέμα των Δασικών Χαρτών και στην αναγκαιότητα που υπήρξε για την ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται οριζόντια παράταση έξι μηνών  στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σε θετική κατεύθυνση χαρακτηρίστηκε και η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας θα προχωρήσει  σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος