FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Αυγερινοπούλου – Μπαγινέτα για τα αγροτικά θέματα του Ν. Ηλείας

Ημερομηνία: 03-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη προστασία της βιοποικιλότητας και την αγροτική παραγωγή.

Η κα Βουλευτής έθεσε εκ νέου και μετ’ επιτάσεως τα σοβαρά ζητήματα του αγροτικού κόσμου του Ν. Ηλείας από τη μη συμπερίληψη ορισμένων καιρικών φαινομένων στους «ασφαλίσιμους κινδύνους» με επακόλουθο να μην μπορούν οι αγρότες να αποζημιωθούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των «ηλιοκαμάτων», όπου βάσει του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ«καύσωνας θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40° C, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή», χωρίς να εμπίπτουν οι περιπτώσεις παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς, ωστόσο, το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40°C. Η κα Βουλευτής, βαθιά γνώστης των περιβαλλοντικών θεμάτων, επισήμανε στον κ. Γενικό ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών και αιτήθηκε την οριστική επίλυση του ζητήματος, καθώς οι αγρότες ήδη κατά τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους από την στιγμή που δεν μπορούν να εγείρουν ζητήματα αποζημιώσεων. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι η ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που είχε θέσει η Δρ. Αυγερινοπούλου επισήμως στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετέφερε στον κ. Μπαγινέτα και τις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στον Ν. Ηλείας, όπως, μεταξύ άλλων, τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και του Δήμου Ανδρίτσαινας –Κρεστένων και κατέστρεψε τις καλλιέργειες αμπελώνων και ελαιώνων, αλλά και τις καλλιέργειες σταφίδας, τον καύσωνα που επέφερε σημαντικές ζημιές στα εσπεριδοειδή και δη στα άνθη των πορτοκαλιών και το ισχυρό πλήγμα στο σύνολο της ελαιοπαραγωγής της Ηλείας από τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το τετραήμερο 16-19 Μαΐου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί σχετική τηλεδιάσκεψη, κατόπιν πρότασης της κα Βουλευτού.

Αναφορά στη Βουλή για την ελαιοπαραγωγή στη Ζαχάρω

Το σοβαρό πλήγμα στην καρπόδεση και ελαιοφορία των ελαιόδεντρων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,έφερεστη Βουλή η Δρ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας ως αναφορά την ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαχάρως Ηλείας. Η κα Βουλευτής, η οποία βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους αγρότες του Νομού, επεσήμανε την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί και αιτήθηκε την διευθέτηση της εν λόγω κατάστασης προκρίνοντας ως λύση την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη διεύρυνση των «ασφαλιστικών κινδύνων», ώστε οι αγρότες να μπορούν να αποζημιωθούν για τη ζημία που έχουν υποστεί, αλλά και την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος