FOLLOW US: facebook twitter

«Συναγερμός» στην Ηλεία από τον κορονοϊό

Ημερομηνία: 05-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Στην Εντατική του Ρίου νοσηλεύεται 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα
-Σε καραντίνα 15 γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες από τα Νοσοκομεια Αμαλιάδας και Ρίου
-Κλειστά για 48 ώρες σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας

 

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ηλεία από χθες το μεσημέρι, καθώς το 9ο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα αφορά 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, παρακολουθούμενος στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου του Ρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ο 66χρονος επέστρεψε από οκταήμερο ταξίδι στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο την περασμένη Πέμπτη και μετέβη με μάσκα και γάντια στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας το απόγευμα της Κυριακής με συμπτώματα δύσπνοιας, όπου και νοσηλεύτηκε αρχικά στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και ακολούθως σε απομόνωση στην Παθολογική Κλινική.

Ωστόσο, η υγεία του επιδεινώθηκε τη Δευτέρα και κρίθηκε επιβεβλημένη η διακομιδή του στην Πάτρα.  Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Ρίου και εισήχθη στην Παθολογική Κλινική του Ιδρύματος. Η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του σήμανε συναγερμό και, αφού υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις και τα δείγματα εστάλησαν στο Eλληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

H κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊο σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, κλείνουν Πέμπτη και Παρασκευή για προληπτικούς λόγους τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, λόγω του κορονοϊού. Ακυρώνονται αθλητικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις πολιτιστικές και συναθροίσεις στους ίδιους νομούς, ενώ κλειστά θα μείνουν θέατρα και κινηματογράφοι για τις 5 και 6 Μαρτίου.

Τόσο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας όσο και σε αυτό του Ρίου σήμανε συναγερμός και αμέσως τέθηκαν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 μέρες 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο ιδρυμάτων και διασώστες του ΕΚΑΒ, που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τις προηγούμενες ημέρες, καθώς τα συμπτώματά του δεν συσχετίστηκαν εξαρχής με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, διότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν περιλαμβάνονται στις χώρες αναφοράς του κορονοϊού.

Στην Πάτρα έχουν ήδη μεταβεί πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών και στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς, ενώ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για τη λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

Αργά το απόγευμα έφτασε εκτάκτως με ελικόπτερο στην Αμαλιάδα και ο Διοικητής της Πολιτικής Προστασίας και Εθνικός Συντονιστής κρίσεων, Βασίλης Παπαγεωργίου, μαζί με λοιμωξιολόγους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Ήλιδας.

«Υπάρχει ένα διαπιστωμένο κρούσμα με κορονοϊό από το εργαστήριο, το οποίο έχει διακομιστεί στην Πάτρα και νοσηλεύεται εκεί. Το ΓΝ Ηλείας και η ΝΜ Αμαλιάδας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για το συμβάν. Η Παθολογική δεν θα εφημερεύσει καθώς σχεδόν όλο το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα από το κλιμάκιο του  ΕΟΔΥ και τα ΤΕΠ θα λειτουργούν μόνο για τα άκρως επείγοντα.

Η διαχείριση υπήρξε άψογη και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις. Η διοίκηση κάνει αυτά που έχει διαταχθεί να κάνει. Υπάρχει κίνδυνος στη μετάδοση σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των  ανθρώπων που συμμετείχαν στο γκρουπ και από εκεί και πέρα θα δούμε αν νοσούν ή αν είναι φορείς και πρέπει να ακολουθηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην κατάσταση αυτή. Πολύ καλά έκαναν και ήρθαν η Πολιτική Προστασία και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, γιατί είναι περίπου 62 άτομα που επέστρεψαν με συμπτώματα, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους αλλά να ερευνώνται και να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες. Να επικρατήσει ψυχραιμία διότι είναι το παν, και παρακολούθηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο του Ρίου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Τσαούσης, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα κορονοϊού και άλλα τρία είναι «ύποπτα, καλώντας τους πολίτες που ήταν στην εκδρομή ή θεωρούν ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα να μην πανικοβληθούν αλλά να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον οικογενειακό τους γιατρό και να μεταβούν αποκλειστικά στο Παν/μιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το μοναδικό ίδρυμα αναφοράς στη Δυτική Ελλάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κορωναϊός

Αναζητούνται όλοι οι εκδρομείς για έλεγχο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 66χρονος αναχώρησε στις 19 Φεβρουαρίου μαζί με άλλα 52 άτομα στο πλαίσιο οργανωμένης εκδρομής, από την Ηλεία στην Αθήνα και από εκεί αεροπορικώς στο Τελ-Αβίβ και μετά οδικώς στην Αίγυπτο, και επέστρεψε στις 27 του μηνός. Μετά τη γνωστοποίηση του κρούσματος, μετέβησαν ήδη πέντε άτομα στο νοσοκομείο του Ρίου για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ενώ ένας ιερέας που φέρει συμπτώματα κορονοϊού, διακομίστηκε με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Αμαλιάδα στην Πάτρα, καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για nguyên nhân virus corona

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι η προετοιμασία ειδικών θαλάμων εφόσον ανιχνευτούν νέα κρούσματα κορονοϊού, αφού στόχος των Αρχών είναι να εντοπιστούν όλοι οι εκδρομείς για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Ήδη εκκενώθηκε η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου, για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως χώρος υποδοχής και νοσηλείας των ασθενών που θα προσέρχονται με σαφείς ενδείξεις ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και θα απομονώνονται στο χώρο της Κλινικής. Παράλληλα, έγιναν  και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στην εναλλαγή των εφημεριών με το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι 30 εκδρομείς είναι από τον δήμο Ήλιδας, δέκα από τον Πύργο, δέκα από την Πάτρα και δύο από τη Ζάκυνθο.

Ένας από τους συνταξιδιώτες του 66χρονου, ο π.Γεώργιος, μετέβη εσπευσμένα χθες με το όχημά του το απόγευμα στο Νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητε εξετάσεις.

«Μεταβήκαμε στις 17 Φεβρουαρίου στα Ιεροσόλυμα και επιστρέψαμε στις 27. Ήμασταν 52 άτομα συν τον συνοδό, κυρίως από Αμαλιάδα αλλά και από άλλες περιοχές όπως η Ανδραβίδα, η Πάτρα, κ.ά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν διαπιστώθηκε κάτι ούτε υπήρχε παράπονο ότι κάποιος δεν αισθάνεται καλά. Όταν γυρίσαμε, πάνω από τους μισούς είχαν σηκώσει πυρετό και είχαμε βήχα και άλλα συμπτώματα. Αν δεν υπήρχε όμως αυτό το διαπιστωμένο κρούσμα, ίσως να μην πέρναγε από το μυαλό μας ότι κάτι γίνεται. Μόλις ενημερώθηκα το μεσημέρι ότι μέλος της ομάδας μας έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ξεκίνησα αμέσως για το Ρίο για να υποβληθώ σε εξετάσεις μαζί με τον συνεφημέριό μου και τη σύζυγό του», δήλωσε ο π. Γεώργιος, συνταξιδιώτης του 66χρονου Ηλείου.

Από το χθεσινό έκτακτο ΣτΟ στην Αμαλιάδα για τον Κορονοϊό

 

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου του Ρίου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι έχουμε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που δεν συνδέεται με την Ιταλία. Δεν συντρέχει λόγος φοβίας και πανικού διότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη διοίκηση. Παρόλα αυτά, το κρούσμα ήρθε τη Δευτέρα και μπήκε σε απομόνωση στην Παθολογική Κλινική και οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί του, περίπου 15 άτομα, έχουν μπει σε καραντίνα κατ’οίκον».,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος