FOLLOW US: facebook twitter

«Συναγερμός» για ταυτόχρονη έξαρση κορονοϊού και εποχικής γρίπης

Ημερομηνία: 29-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Η έλευση του φθινοπώρου και η πτώση της θερμοκρασίας – μαζί με την επιστροφή στους κλειστούς χώρους – δεν σηματοδοτεί μόνο άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και επιστροφή της εποχικής γρίπης.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το διάστημα αυτό, παράλληλα με τον κορονοϊό, «αναμένεται να κυκλοφορούν μία πλειάδα από αναπνευστικούς ιούς, όπως της γρίπης».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως πέρυσι η γρίπη μπορεί να «εξαφανίστηκε» λόγω του lockdown και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, όμως φέτος επιστρέφει… δριμύτερη και ενδέχεται να εμπεριέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Γιατί θα είναι πιο επικίνδυνη φέτος η γρίπη

Χαρακτηριστικά, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους είναι πιο επικίνδυνη η εποχική γρίπη φέτος:

α) Η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη, γιατί δεν κυκλοφόρησε ο ιός την προηγούμενη χρονιά,

β) Τα μέτρα είναι πιο χαλαρά

γ) Οι ιοί είναι απρόβλεπτοι από μόνοι τους

Στο πλαίσιο αυτό, η Μαρία Θεοδωρίδου συνέστησε ως τρόπο αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης τον εμβολιασμό, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός μπορεί να γίνει παράλληλα με εκείνον του κορονοϊού, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρονική απόσταση στη χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός επίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση των εμβολίων» διευκρίνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή πέρυσι τα ποσοστά της γρίπης ήταν χαμηλά. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι η συνταγογράφηση του εμβολίου της εποχικής γρίπης θα αρχίσει από 1η Οκτωβρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος