FOLLOW US: facebook twitter

Συμφωνία «φωτιά» για την Πατρών-Πύργου: Στα 11 ευρώ το κόστος της διαδρομής με επιστροφή

Ημερομηνία: 24-01-2020 | Συντάκτης:

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε προχθές ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού», δίχως όμως να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας. To μόνο που πληροφορηθήκαμε είναι ότι δεν θα κοστίσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν με τις 8 εργολαβίες, δηλαδή 295 εκατ. ευρώ και ότι «απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έως το 2040».

Αυτή η φράση προφανώς σημαίνει πως το επιπλέον κόστος της συντήρησης του τμήματος Πάτρα-Πύργος θα το επωμιστεί η κοινοπραξία, προφανώς αυξάνοντας τα έσοδά της με την τοποθέτηση διοδίων, όπως είχε γίνει και με τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Κορίνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το ύψος των διοδίων θα είναι στα 5,5 ευρώ η διαδρομή (11 ευρώ πήγαινε-έλα), αφού το κόστος υπολογίζεται στα 0,064 ευρώ ανά χιλιόμετρο, και πιθανότατα θα τοποθετηθούν δύο σταθμοί διοδίων, ένας πριν από την Αμαλιάδα και ένας στην Κάτω Αχαΐα, με βάση όσα προβλέπονται στα τεύχη δημοπράτησης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com, το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλει χρηματοδοτικά με 224 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 θα διατεθούν για την κατασκευή των σταθμών διοδίων, ενώ η κοινοπραξία θα συμμετάσχει στο έργο με 80 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να απομακρύνει τα απορρίμματα που βρέθηκαν σε σημείο από το οποίο προβλέπεται να περάσει ο νέος δρόμος.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έχει εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 295 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά ευοδωθεί η συμφωνία, ο υπουργός μίλησε γενικά και αόριστα για αποζημίωση των αναδόχων, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ακριβές ποσό και –το σημαντικότερο- ποιος θα  τα πληρώσει. Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση για τη συμφωνία παραμένει μετέωρη εφόσον δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται σε περίπου τέσσερις με πέντε μήνες.

Το… γινάτι βάζει μπουρλότο στο έργο

Ωστόσο, ακόμα κι αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, η δρομολογούμενη ακύρωση των τωρινών εργολαβιών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις, αφού ο ένας από τους τρεις αναδόχους εμφανίζεται εκ νέου ανυποχώρητος και προανήγγειλε προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Μια τέτοια εξέλιξη αναβάλλει επ’ αόριστον κάθε εργασία και θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας για να ισχύσει οποιαδήποτε συμφωνία με παραχωρησιούχους. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» είναι η γαλλική Vinci, που διαθέτει το 29,9% των μετοχών. Το 19,1% ανήκει στην ελληνική «Αβαξ» και από 17% έχουν οι ελληνικές ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η γερμανική Hochtief που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο της ισπανικής κατασκευαστικής ACS και η οποία προέβαλε τις περισσότερες αντιρρήσεις για την επανένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος στη σύμβαση παραχώρησης.

Ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, καταλόγισε στον κ. Καραμανλή «οικονομικό και πολιτικό τάβλι με την Πατρών-Πύργου», τονίζοντας ότι αρνείται να παραδεχτεί πως έσφαλε.

«Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών αρνήθηκε με τις δηλώσεις του σχετικά με το δρόμο Πάτρα-Πύργος, να αναγνωρίσει το λάθος του και με αδέξιο τρόπο προσπάθησε να διαχειριστεί το χάος που δημιούργησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τους χειρισμούς και στον κ. Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμάει να αποζημιώσει τους εργολάβους παρά να τους αφήσει να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Αρνείται πεισματικά εδώ και μισό χρόνο να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, τη στιγμή που εμφανίζεται να κόπτεται για την ολοκλήρωση του έργου ως το 2023. Και το ανέκδοτο της ημέρας: Καλεί τους εργολάβους να μην προτάξουν το γινάτι τους, όταν το δικό του και του κ. Μητσοτάκη το γινάτι βγάζει μάτι για το τι έχουν στο μυαλό τους, ενώ θα περιμένουν λέει τους επόμενους μήνες την απάντηση των Ευρωπαίων στα αλλόκοτα σχέδιά τους. Όλα αυτά εν ονόματι της επιτάχυνσης του έργου. Αλαζονεία και υποκρισία! Το γινάτι σας παραείναι ακριβό για τον Έλληνα φορολογούμενο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος