FOLLOW US: facebook twitter

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως: Σχετικά με καταγγελία και μέσα ατομικής προστασίας

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το τελευταίο διάστημα μεγάλος θόρυβος γίνεται με το θέμα της συναδέλφου και του αιρετού στο Δήμο Πύργου. Επειδή κάποιοι ρωτούν γιατί δεν έχει πάρει θέση ο Σύλλογος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καμία επίσημη καταγγελία δεν μας έχει κοινοποιηθεί.

Ότι γνωρίζουμε είναι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την άκρατη φημολογία. Θα θέλαμε όμως να γνωρίζετε ότι για τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ο Σύλλογος έχει στείλει προς τους αρμοδίους πολλά έγγραφα τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία ζητήθηκαν και δόθηκαν στην ενδιαφερόμενη συνάδελφο για να τα καταθέσει στην αγωγή της.

Μέσα ατομικής προστασίας οι συνάδελφοι λαμβάνουν, όχι όμως όλα όσα αναφέρονται στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και ο Δήμος και ο Σύλλογος είμαστε από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα που έχει χορηγήσει όλα τα μέτρα προστασίας για τον Κορονοϊό (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, μπλούζες, τεστ).

Η αιτία που δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα ΜΑΠ είναι ότι δεν είχε συνταχθεί η μελέτη, διότι για να είναι νόμιμη η διαδικασία του διαγωνισμού, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί για κάθε κατηγορία εργαζομένων ο επαγγελματικός κίνδυνος.

Για το λόγο αυτό έπρεπε να γίνει ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη διότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα από τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και τελικά καταφέραμε να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και να προχωρήσει στη διαδικασία διαγωνισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ν. 4735/12-10-2020 που ψηφίστηκε τελευταία στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 197 τ.Α’ στο άρθρο 60 αναφέρεται ότι τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ’ αριθ. 43726/7-6-2019, τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα σύμφωνα με την τιμή του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια ειδών.

Ήδη ο Σύλλογος με έγγραφο του έχει ενημερώσει το κ. Δήμαρχο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να χορηγηθούν όλα τα στοιχεία και κάθε άλλη λεπτομέρεια προκειμένου να δοθεί  η τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβουν οι εργαζόμενοι τα είδη σε χρήμα.

Τώρα όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης σίγουρα καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή άσκησης βίας λεκτικής ή σωματικής στο χώρο εργασίας από όπου και αν προέρχεται. Περιμένουμε όμως να δοθεί στο Σύλλογο η καταγγελία ώστε να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε.

Και αυτό επειδή κατά το παρελθόν από προηγούμενες παρεμβάσεις με ή  χωρίς επίσημη καταγγελία ο Σύλλογός μας εκτέθηκε είτε επειδή οι δύο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση είτε επειδή σε άλλες περιπτώσεις συνάδελφοι που υπέγραφαν καταγγελίες υπαναχώρησαν κατόπιν πιέσεων.

Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να αναμένουμε τα στοιχεία ώστε ο Σύλλογός μας να τοποθετηθεί όπως αρμόζει στο κύρος και τον ρόλο του.

Ο Σύλλογος ήταν είναι και θα είναι δίπλα σας και να μην διστάζετε να καταγγείλετε τα όποια φαινόμενα γίνονται στην υπηρεσία σας.

Το Δ.Σ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος