FOLLOW US: facebook twitter

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπ. Περιφερειών Πύργου: Όχι στα «Πειραματικά» χωρίς διάλογο και με «εντέλλεσθε»

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου έχει προκαλέσει η πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας για τη μετατροπή τριών σχολικών μονάδων ως Πρότυπες και Πειραματικές. Όπως τονίζει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος με σχετικό έγγραφο του καλούσε το Διευθυντή ΠΕ Ηλείας «να μην προβεί σε ενέργειες επιβολής του χαρακτηρισμού των σχολικών μονάδων ως Πειραματικές» ενεργώντας μονομερώς, και παρότι όπως υποστηρίζουν ουδεμία αίτηση δεν κατατέθηκε, ενημερώθηκαν μέσω του τύπου ότι έχει κατατεθεί πρόταση για την μετατροπή ενός νηπιαγωγείου και τριών δημοτικών σχολείων εν αγνοία.

“Με βάση τις πληροφορίες που έχει ο Σύλλογός μας από το ΥΠΑΙΘ για την πρόταση του κ. Κλάδη, όσα μέσω του τοπικού Τύπου πληροφορηθήκαμε και με δεδομένο ότι δόθηκε ο χρόνος που χρειαζόταν ο Διευθυντής Π.Ε. Ηλείας προκειμένου να ενημερώσει τον εκπαιδευτικό κλάδο σχετικά, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την απορία μας και τον προβληματισμό μας αναφορικά με την τόσο «επτασφράγιστη» πρόταση.

  • Γιατί προτείνονται τρία(!!!) δημοτικά σχολεία, όταν προβλέπεται ένα (1) ανά νομό και, στην περίπτωση της Ηλείας, ΚΑΜΙΑ αίτηση δεν κατατέθηκε και ΚΑΜΙΑ θετική απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων δεν υπάρχει; Ποιες και από πού προερχόμενες πιέσεις οδήγησαν στη σύνταξη της συγκεκριμένης πρότασης;
  • Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένες τέσσερις σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι τρεις στον Δήμο Πύργου (1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου, 9ο Νηπιαγωγείο Πύργου), παρότι οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων ολοκληρώθηκαν, με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις, καταψηφίζοντας τη σχετική πρόσκληση για μετατροπή τους σε Πειραματικά;
  • Γιατί προηγήθηκαν συζητήσεις μεταξύ του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Πύργου, παρόλο που ο τελευταίος, μέσω δημοσιεύματος και πάλι, δήλωσε (29-3-2021) «ότι ο Δήμος  Πύργουως Ν.Π.Δ.Δ δεν έχει καμία θεσμική και νομική υποχρέωση και δικαίωμα να κινήσει την διαδικασία ίδρυσης τέτοιου είδους σχολικών μονάδων», ενώ ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Πύργου είχε εισηγηθεί, νωρίτερα, στη Δημοτική Επιτροπή «όπως προβεί στην επικαιροποίηση της αριθ. 1/2017 από φάσης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, εφόσον επιθυμούμε να συμπληρωθεί στο αποφασιστικό μέρος αυτής και η ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου – Λυκείου» (από τα Πρακτικά της 3ης/12-3-2021 κατεπείγουσας συνεδρίασης) διαδικασία που εμποδίστηκε από το Δ.Σ. και τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας και της ΕΛΜΕ Ηλείας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Πύργου, ενώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ δεν ζητήθηκε η άποψη των εκπαιδευτικών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά και συνδικαλιστικά του όργανα και ενώ είχε ήδη αποσταλεί το ως άνω έγγραφό μας (116/18-3-2021) στη Διεύθυνση ΠΕ Ηλείας;

Ο εκπαιδευτικός κλάδος από παιδαγωγική σκοπιά, είναι υπέρ των Πειραματικών Σχολείων, εφόσον αυτά θα εντάσσονται σε ένα προοδευτικό πλαίσιο που θα ενισχύει την έρευνα, τον πειραματισμό, τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θα βρίσκει άμεση εφαρμογή στην εκπαιδευτική πραγματικότητα του Δημόσιου Σχολείου και θα ωφελεί ΟΛΑ τα παιδιά.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση με λογικές «εντέλλεσθε».

Για πολλοστή φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που, όχι μόνο στερείται κάθε δημοκρατικού διαλόγου, αφού επιτρέπονται μονομερείς αποφάσεις τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά, παράλληλα, απαξιώνει όλο τον εκπαιδευτικό κλάδο, ο οποίος εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων, τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και των τοπικών Συλλόγων Εκπαιδευτικών.

Καλούμε για τελευταία φορά τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να αποσύρει την πρότασή του για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά και να προκαλέσει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, σεβόμενος τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, εφόσον αυτοί  έχουν αποφασίσει διαφορετικά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων