FOLLOW US: facebook twitter

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή ελαιοπαραγωγή – Στους 26.000 τόνους η πρώτη εκτίμηση από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 03-11-2020 | Συντάκτης:
-«Καμπανάκι» για την άμεση εύρεση εργατικών χεριών

Με πλήρη κάλυψη όλων των τομέων ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας. Στο πρόγραμμα φέτος εντάχθηκαν συνολικά 77 τοπικές κοινότητες και 4,2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ενώ η συνολική δαπάνη έφτασε περίπου τις 633.000 ευρώ. Ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Γιώργος Μικέογλου, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι διαπιστώθηκαν ορισμένοι παράγοντες που θεωρητικά είναι ανασταλτικοί, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ικανοποιητική η φετινή περίοδος ποιοτικά και ποσοτικά.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με βάση τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε μια παραγωγή κοντά στους 25 με 27.000 τόνους. Περιμένουμε όμως να δούμε αν θα επηρεαστεί η παραγωγή από τον καύσωνα, την ανομβρία και τους αυξημένους δακοπληθυσμούς που διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.. Το θετικό είναι πως η εικόνα στα ελαιόδεντρα ήταν καλύτερη σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον. Τα πρώτα μηνύματα από τις ελαιοποιήσεις είναι καλά», εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Μικέογλου στάθηκα στο ζήτημα της ελαιοσυγκομιδής, επισημαίνοντας ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται εγρήγορση και πρόνοια όσον αφορά τη διαδικασία.

«Θα παρότρυνα τους ελαιοπαραγωγούς να κάνουν νωρίτερα όλα όσα απαιτούνται για την ομαλή ελαιοσυγκομιδή, διότι είναι πιθανόν λόγω της πανδημίας και των σχετικών απαγορεύσεων να προκύψουν ζητήματα στα εργατικά χέρια και να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Καλό θα ήταν να μην το αφήσουν για τελευταία στιγμή αλλά να ξεκινήσουν νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, διότι κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Μικέογλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος