FOLLOW US: facebook twitter

Συγκλονιστικές ερμηνείες στον «Οθέλλο» στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας!

Ημερομηνία: 26-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Εξαιρετική και προσεγμένη η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό – Αιμίλιος Χειλάκης και Γιάννης Μπέζος έδωσαν «ρέστα»

Το αξεπέραστο ερωτικό δράμα «ΟΘΕΛΛΟΣ» του William Shakespeare για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές, μια εξαιρετική από κάθε άποψη παράσταση με συγκλονιστικές ερμηνείες,  κυρίως από τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Γιάννη Μπέζο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ της Παρασκευής οι θεατές στο υπαίθριο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ.

Μια παράσταση που σκηνοθέτησαν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλη Δούνιας, που ενθουσίασε κοινό και κριτικές και καταχειροκροτήθηκε όπου κι αν παίχτηκε, μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό.

‘Ηταν σίγουρα μια παράσταση που σέβεται το θέατρο , σέβεται το έργο και το κοινό. Στο υποβλητικό αρχαίο θέατρο της Ήλιδας –  οι θεατές ήταν τόσοι όσο το επιτρεπόμενο όριο λόγω covid- στήθηκε το λιτό αλλά άξιο προσοχής σκηνικό, στο  οποίο κυριαρχούσαν μεγάλα γράμματα της αλφαβήτου ατάκτως ερριμμένα, μ’ ένα τεράστιο Ο να δεσπόζει και να ορίζει την πύλη προς έναν εσωτερικό χώρο και το επίκεντρο των όσων θα επακολουθούσαν.  Οι δύο σκηνοθέτες, είχαν διαρκώς όλο το θίασο επί σκηνής, σα να παρακολουθεί διαρκώς τους εφιάλτες του Οθέλλου και τις ίντριγκες του Ιάγου, έξω από την πύλη του τεράστιου Ο που υπήρχε στη σκηνή, μια διαφορετική πρόσεγγιση με την οποία στόχευαν να αναδείξουν το τραγικό στοιχείο της ιστορίας του Σαίξπηρ.

Στα υπόλοιπα σημεία η παράσταση αφηγήθηκε καθαρά την ιστορία του Σαίξπηρ, πρόσεξε όλα τα στοιχεία που συγκροτούν μια παράσταση, με κυριότερη τη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, αλλά και το μακιγιάζ και τα κοστούμια και τους φωτισμούς. Και οι ερμηνείες ήταν πραγματικά θαυμάσιες, με πρώτη εκείνη του Αιμίλιου Χειλάκη, με την ανατριχιαστική φωνή του Ιάγου  που ακούγεται να εξιστορεί τα κίνητρά του, μια φωνή που περιέχει φθόνο, αλαζονία, ματαιοδοξία, εκδικητικότητα. Στο ρόλο του Οθέλλου, εκπληκτικός ο Γιάννης Μπέζος, όπως και η Μυρτώ Αλικάκη που ερμήνευσε την Αιμιλία.  Επαίξαν ακόμα Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος, Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης και Δυσδαιμόνα, η ΜάιραΓραβάνη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς,  Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Νίκος Τσιμάρας.

Το εξαιρετικά δημοφιλές αυτό  έργο του Σαίξπηρ ήταν σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου, που έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του, που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγο του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος