FOLLOW US: facebook twitter

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πλήρωσαν πολλά, να μην πληρώσουν ξανά! – Συγκέντρωση σήμερα από το ΚΚΕ στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 22-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, στις 19:30. Ομιλητής ο Χρήστος Κατσώτης- βουλευτής του ΚΚΕ

Ο κλάδος του Τουρισμού, σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος κλάδος στον νομό μας, με χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Τους τελευταίους μήνες, ο τουρισμός από βαριά βιομηχανία της χώρας, στήριγμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, βρέθηκε ξαφνικά λόγω της υγειονομικής κρίσης ο βαριά ασθενής κλάδος και το πρόβλημα στην οικονομία.

Στον κλάδο, που κατά την περίοδο της 10ετούς κρίσης όχι μόνο δεν είχε απώλειες, αλλά αντίθετα τα έσοδα και τα κέρδη αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοιπου ήταν απλήρωτοι για μήνες και για χρόνο, χωρίς ρεπό, με πολλές ώρες υπερωρίες, που δούλευαν χωρίς ασφάλιση. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έμπλεοι ικανοποίησης μιλούσαν για τα νέα ρεκόρ με μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ.

Ρεκόρ όμως, που πραγματοποιήθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, με εντατικοποίηση, μεγάλες απώλειες εισοδήματος, μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μια εργασιακή ζούγκλα αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και των μνημονιακών μέτρων που θεωρήθηκαν αναγκαίοι όροι για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ένα εργασιακό περιβάλλον που αποσιωπήθηκε από τους λαλίστατους ακριβοπληρωμένους κονδηλοφόρους της αστικής τάξης, σε αντίθεση με την προβολή της δήθεν αποτελεσματικής δουλειάς των υπουργών τουρισμού που κατάφεραν μαζί με τους εργοδότες το «θαύμα».

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποιώντας αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων επιδιώκει να βάλει σε καραντίνα τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, συνοδεύοντας αυτό το στόχο με περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί δραματικά αν δε μεταβούν γρήγορα από το «Μένουμε στο σπίτι» στο «Μπαίνουμε στον αγώνα», αν δεν οργανωθούν, αν δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση, αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη, με όλες του τις δυνάμεις ότι η ανάπτυξη του κλάδου γίνεται με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων σε συνθήκες κάτεργου. Με μπροστάρηδες του κομμουνιστές συνδικαλιστές, τους βουλευτές του, τους εκλεγμένους στην Περιφέρεια και στους Δήμους διαμόρφωσαν πλαίσια αιτημάτων, έγιναν επερωτήσεις στη Βουλή για την προστασία των εποχικών εργαζόμενων.

Το ΚΚΕ έχει γραμμή σύγκρουσης τόσο με το κεφάλαιο το οποίο ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, κλείνει τις μικρές επιχειρήσεις, όσο και με τα κόμματα της αστικής τάξης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και τους συνοδοιπόρους τους, με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ που θέλουν τους εργαζόμενους τροφή για τα κανόνια ενός επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα δεκάδων Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων
και εργαζομένων στον τουρισμό, και διεκδικεί:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για τονΐά-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας 6οο ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μημης επιδότησης ανεργίας (1.800€) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Ενισχύουμε τα συνδικάτα μας!

Με το ΚΚΕ περνάμε στην Αντεπίθεση!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος